Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Υπογράφηκε το ιστορικό μνημόνιο μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ

Λευκωσία: Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές στο ιστορικό μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας και Ισραήλ, στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, της έρευνας και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης υδάτινων πόρων. 

Το μνημόνιο υπέγραψαν οι υπουργοί ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας Γιάννης Μαννιάτης και του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ. «Μνημειώδη στιγμή» για τη συνεργασία των τριών χωρών χαρακτήρισε την υπογραφή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα βγει από την ενεργειακή απομόνωσή της και θα γίνει πιο ανταγωνιστική.

Σε μια σημαντική και δημιουργική φάση εισέρχεται η συνεργασία των τριών χωρών, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης Κύπρου και Ελλάδας και για σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

 Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των τριών χωρών ο Υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο και άλλα κοινά έργα που θα ακολουθήσουν. Λακκοτρύπης: Έργο κοινού ενδιαφέροντος η ενεργειακή σύνδεση Νωρίτερα ο υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, δίνεται η πολιτική στήριξη των τριών χωρών για υλοποίηση του σχεδίου ενεργειακής σύνδεσης τους. Πρόκειται, είπε, για ένα έργο που αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ ως «κοινού ενδιαφέροντος».

 Σε δηλώσεις του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε πρακτικό επίπεδο, το μνημόνιο καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τρεις χώρες για συγκεκριμένα ζητήματα στον τομέα της ενέργειας και τω ν υδάτινων πόρων. Η επιτυχής εφαρμογή του έργου, τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης, ενδιαφέρει πάρα πολύ την Λευκωσία, γιατί θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση, είπε ότι ο Ισραηλινός υπουργός, μετέφερε την πρόθεση του Τελ Αβίβ να συζητηθεί το ενδεχόμενο εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου από το τερματικό της Κύπρου, με βάση αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου