Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ομήρου: Άμεση προτεραιότητα η διαχείρηση των συνεπειών του Γιούρογκρουπ

Η ΕΔΕΚ πιστεύει πως η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα είναι η διαχείριση των όρων του Μνημονίου και των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup, η ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα, όσον αφορά τη ρευστότητα και την κεφαλαιουχική επάρκεια και η όσο το δυνατό γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που διοργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Πάφου.
Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, απαιτείται η στοχευόμενη ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων της κυπριακής οικονομίας όπως ο τουρισμός, η Εμπορική Ναυτιλία, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η γεωργία και κτηνοτροφία και ο τομέας της ενέργειας.

Παρά την άρνηση αλληλεγγύης από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε, δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας, και η θέση μας παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή.

Έξοδος από την Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, συνέχισε, αποτελεί παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας. Μια πρώτη ανάλυση όλων των δεδομένων, όπως η υποτίμηση του νέου νομίσματος, ο εισαγωγικός χαρακτήρας της κυπριακής οικονομίας, η άμεση ανάγκη για ρευστοτική στήριξη των τραπεζών, αλλά και η πολιτική πτυχή του όλου θέματος, καταδεικνύει – όπως είπε - ότι η υιοθέτηση της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Ομήρου είπε πως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα ώρες, χρέος μας είναι να αντισταθούμε στους κινδύνους εξουθένωσης του λαού μας και να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσθέτοντας πως επιβάλλεται ενότητα, εθνική συνεννόηση, ομοψυχία, και εκδήλωση αλληλεγγύης προς τις αδύνατες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Κατέστησε επίσης αναγκαιότητα τη μέγιστη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και Κυβέρνησης για συνομολόγηση μιας εθνικής συμφωνίας, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη συντομότερη έξοδο από το μνημόνιο, για την οικονομική ανασυγκρότηση και για την ανάκτηση της εθνικής και κρατικής μας κυριαρχίας, λέγοντας πως «αυτή είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα προσφέρουμε στο λαό μας που αναμένει διέξοδο στα αδιέξοδα και ελπίδα για το μέλλον» .

Η ΕΔΕΚ, ανέφερε στην ομιλία του, με αίσθημα ευθύνης διαμόρφωσε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για αποδέσμευση από το μνημόνιο ενώ κάλεσε όλους να προσέλθουν σε ένα εθνικό διάλογο για την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας πως την πρωταρχική ευθύνη να συντονίσει αυτήν την πορεία την έχει η Κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό επιβάλλεται η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης στρατηγικής με σωστή προετοιμασία.

Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του Αλεξάντερ Ντάουνερ, είναι να συνεχιστούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις με βάση το έγγραφο των λεγόμενων συγκλίσεων, το οποίο να θεωρηθεί- όπως είπε- ως ενδιάμεση συμφωνία.

Τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, οι δηλώσεις και αρθογραφίες πολιτικών παραγόντων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές Τούρκων επισήμων, συνέχισε ο κ. Ομήρου, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική δουλεία την οποία έχουμε περιέλθει. Σημείωσε επίσης πως θα υπάρξει ακόμα μπαράζ πιέσεων για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας.

Η εκφρασθείσα συγκατάθεση της Γενικής Γραμματείας για αναβολή επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών λόγω της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να οδηγεί σε επανάπαυση και εφησυχασμό, «αντίθετα είναι πρόδηλο ότι θα υπάρξει προετοιμασία για αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για επιβολή λύσης».

Ο κ. Ομήρου κατέστησε σαφές πως το θέμα Αλεξάντερ Ντάουνερ πρέπει να λήξει, σημειώνοντας πως «έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας» και ότι «θα πρέπει επίσημα να τεθεί θέμα απομάκρυνσης του προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ».

Διατύπωσε επίσης τη θέση της ΕΔΕΚ ότι αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο υλικό σε οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο χρόνος που παρέχεται από την αναβολή οποιωνδήποτε εξελίξεων δίνει τη δυνατότητα να προταχθεί και να αποφασιστεί η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού.

Αναμένουμε, είπε, από το νέο Πρόεδρο να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, «με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, με επίσημη κατάθεση ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, με απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή εποίκων, των προτάσεων για το περιουσιακό, της παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και σε πρόνοιες που εισάγουν τη διαρχία στη διακυβέρνηση και με σαφή και κατηγορηματική δήλωση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο των συγκλίσεων ως ενδιάμεση η οποιασδήποτε μορφής συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών".

Η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακαρίου και αντίστασης και στον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό Πάφου. Μετά την ομιλία του Προέδρου του Κ.Σ.ΕΔΕΚ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου