Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Στο γεφύρι του Τζιελεφού - Μάθε την Κύπρο

Από τη μια, το πρασινογάλαζο της λίμνης, κι από την άλλη ο ποταμός, με το επιβλητικό γεφύρι που φαντάζει σαν κορώνα από πάνω του, συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο.

Από όπου κι αν ξεκινήσεις, η διαδρομή θα σε ανταμείψει. Είτε κατεβαίνοντας από το Τρόοδος, είτε προερχόμενος από Λεμεσό ή Πάφο, το σίγουρο είναι, πως τέτοια ομορφιά δεν θα τη βρεις πουθενά αλλού!

Η διαδρομή: Φτάνοντας στο τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος, λίγο μετά τα Μανδριά, θα ακολουθήσεις τον κατηφορικό δρόμο που σε οδηγεί στο μεγαλύτερο μεσαιωνικό γεφύρι της Κύπρου, το Γεφύρι του Τζιελεφού. Μια γλυκιά ηρεμία απλώνεται γύρω του… 

Η πυκνόφυτη βλάστηση που το περιβάλλει, μαζί με το κελάρυσμα του ποταμού, σε νανουρίζουν. Προς στιγμή, το μυαλό σου ταξιδεύει, κάνει βουτιά στο χρόνο, και θαρρείς πως ένας ιππότης θα ξεπροβάλει από τα βάθη της κοίτης του. Το νερό, ασταμάτητα γαργαλάει την κάθε πέτρα του, φτάνοντας στον υδατοφράκτη της Αρμίνου που αγναντεύεις εμπρός σου. Μπορεί ο παράδεισος να περιμένει… αφού τον βρήκες εδώ! Παλιά, το ονόμαζαν βάρβαρο γεφύρι! Το πιστεύεις αυτό; Ο λόγος ήταν ο βρυχηθμός των ορμητικών νερών του, που ακουγόταν μέχρι τα γύρω χωριά! 

Αυτό το επιβλητικό κτίσμα, με τη μυτερή καμάρα, παραμένει μια ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη κατασκευή. Κτίστηκε με πέτρες του ποταμού, και στη νότια πλευρά του, μόλις που διακρίνεται χαραγμένος ένας μικρός σταυρός! Από το χώρο αναμονής, που υπάρχει στις άκρες του, συμπεραίνει κανείς ότι, κατά τον μεσαίωνα, παρουσίαζε έντονη δραστηριότητα, αφού λέγεται ότι ήταν ο κύριος άξονας που ένωνε την Πάφο με τις υπόλοιπες επαρχίες. Τώρα πια, έχει τη μαγεία και τη δύναμη να σε συνδέει νοερά, με το χτες και το σήμερα!


Tip: Υπάρχει και το γεφύρι της Ελιάς, πιο μεγάλο σε ηλικία από αυτό του Τζιελεφού, αλλά και σκιερά μονοπάτια της φύσης που πρέπει να ανακαλύψεις και να εξερευνήσεις.


Πηγή: timeoutcyprus.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου