Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι χειρισμοί στο Κυπριακό να δημιουργούν προοπτική και όχι αδιέξοδα

Οι χειρισμοί στο Κυπριακό, ενόψει της νέας προσπάθειας το Φθινόπωρο, πρέπει να δημιουργούν προοπτική και όχι αδιέξοδα και κινδύνους, δήλωσε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο είναι αναγκαία για ευόδωση των προσπαθειών μας.

Μιλώντας σε εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής στη Δρομολαξιά, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη είναι διατυπωμένες εδώ και καιρό και αφορούν «ένταξη της Κύπρου σε ΝΑΤΟϊκά προγράμματα, απόσυρση προτάσεων Χριστόφια, διορισμός διαπραγματευτή και διεύρυνση των συνομιλιών».

«Ο Πρόεδρος έχει το ελεύθερο να χειριστεί το Κυπριακό στη βάση των θέσεων του. Το διακύβευμα όμως που αφορά όλους μας, είναι οι όποιοι χειρισμοί να δημιουργούν προοπτική και όχι αδιέξοδα και κινδύνους», σημείωσε ο κ. Κυπριανού για να προσθέσει ότι αν κάτι μας δίδαξαν τα Eurogroup του Μάρτη, «εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες που θα οξύνουν συνεχώς την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, είναι πως δεν αρκεί η δέσμευση αν δεν μπορεί να γίνει πράξη. Είναι πως τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από δήθεν φίλους, συμμάχους και εταίρους δεν αρκούν την ώρα που ο καθένας πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα πρέπει με συλλογικότητα, με σύνεση και με ανοιχτό πνεύμα να εργαστούμε, ώστε οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν να κρατήσουν ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για λύση του κυπριακού προβλήματος, «μακριά από αντιφατικές και αλλοπρόσαλλες θέσεις, μακριά από ανεδαφικές πολιτικές».

«Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ο καθημερινός ‘κλεφτοπόλεμος’ δηλώσεων και αντιδηλώσεων, η επίθεση και η λασπολογία μόνο αφαιρούν από τις προϋποθέσεις για ενότητα. Μόνο μας εγκλωβίζουν στην άγονη αντιπαράθεση», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του αγώνα μας, είναι η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η ενότητα δεν μπορεί να είναι ευκαιριακό σύνθημα επικοινωνιακής πολιτικής αλλά πρέπει να εδράζεται σε αρχές όπως είναι ο σεβασμός της ιστορίας του τόπου, ο ισότιμος διάλογος, ο σεβασμός ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και προς διαφορετική άποψη. Η ενότητα, συνέχισε, δεν συνεπάγεται ισοπέδωση των υπαρκτών πολιτικών διαφορών αλλά προσπάθεια σύνθεσης απόψεων.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενότητα μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, θα επιμένει στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και θα παραμείνει σταθερός πολέμιος του εθνικισμού σοβινισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν, όπως είπε, τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κυπριανού είπε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν το ΑΚΕΛ θα μιλά για φασισμό και για τα ανδρείκελα της Χούντας «που σε συνεργασία με τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β’ κατάστρωσαν τα συνωμοτικά τους σχέδια για ανατροπή του Μακαρίου».

«Κανείς δεν επιτρέπεται να τους πιστώνει όλους αυτούς με αφροσύνη. Γιατί όπως πιστοποίησε και το Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, σχεδίασαν και εκτέλεσαν το φασιστικό τους έγκλημα ψύχραιμα και συνειδητά πολύ καιρό πριν το υλοποιήσουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «τα ανδρείκελα αυτά κατάρτιζαν τα πραξικοπηματικά σχέδια το ένα μετά το άλλο, άλλα με την εποπτεία και άλλα με την αποκλειστική επιμέλεια του Γρίβα, προετοίμαζαν το έγκλημα τους σε όλα τα επίπεδα, έσπερναν το φανατισμό και το μίσος σε σχολεία και σε στρατόπεδα, οργάνωναν ανατινάξεις σε αστυνομικούς σταθμούς και σε κυβερνητικά κτίρια».

«Όπως ήταν φυσικό δεν χαρίστηκαν ούτε στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ούτε και στην ηγεσία του, αφού στα σχέδια τους περιλαμβανόταν και επίθεση εναντίον του Εζεκία Παπαϊωάννου. Αποκορύφωμα των ενεργειών τους ήταν οι κατά συρροήν πολιτικές δολοφονίες. Όλους αυτούς δεν μπορούμε απλώς να τους αποκαλούμε ηλίθιους, όπως τους αποκάλεσε ο κ. Κουλίας. Ούτε άφρονες, όπως τους αποκαλεί ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος τότε είχε αναλάβει να υπεραπιστεί και ορισμένους από αυτούς στα δικαστήρια», συνέχισε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αν ήταν απλώς ηλίθιοι, το πιθανότερο δεν θα τα κατάφερναν, αν ήταν απλώς άφρονες και δεν ήξεραν τι έκαναν, τότε ίσως χρόνια μετά να ζητούσαν έστω και μια συγνώμη, όμως είναι πλέον αποδεδειγμένο μέσα από ντοκουμέντα, μαρτυρίες και καταθέσεις πως είχαν πλήρη συνείδηση των πράξεων τους».

«Ορισμένοι από αυτούς ακόμα και σήμερα δηλώνουν υπερήφανοι που το διέπραξαν, αρνούμενοι να παραδεχθούν ότι εκούσια εκτέλεσαν τις διαταγές των εχθρών της Κύπρου. Κάποιοι άλλοι, και αυτοί είναι οι χειρότεροι, μας παραδίδουν και μαθήματα ιστορίας και δημοκρατίας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «η ιστορία αυτού του τόπου έχει γραφτεί με το αίμα των παιδιών μας», κατά τον Παπαλάζαρο, και δεν μπορεί σήμερα όσο κι αν το θέλουν κάποιοι, να ξαναγραφτεί κατά πώς τους βολεύει. Και ας μην το βαστά η καρδιά της κυπριακής δεξιάς και ακροδεξιάς να αναφέρει έστω το πραξικόπημα ως έργο του Γρίβα, της ΕΟΚΑ Β΄ και του ΝΑΤΟ».

«Η αλήθεια είναι πως αυτοί έστησαν τη Δημοκρατία στο εκτελεστικό απόσπασμα εκείνο το πρωινό του Ιούλη, παρόλο που γνώριζαν πως αυτό θα έδινε στην Τουρκία το πρόσχημα να εισβάλει στην Κύπρο και στον ιμπεριαλισμό να επιβάλει τα διχοτομικά του σχέδια σε βάρος του τόπου μας», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε τέλος ότι 39 χρόνια μετά, το ΑΚΕΛ καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο, για μια ακόμα φορά, τη βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα, τη συνεχιζόμενη κατοχή, το εθνικό ξεκαθάρισμα που επέβαλε η Τουρκία, τον εποικισμό και τη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων, που αν και προδομένοι αντιστάθηκαν στον τουρκικό Αττίλα και υπεράσπισαν με τη ζωή τους την ανεξαρτησία της Κύπρου. Εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αμέριστη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των αγνοουμένων μας εμμένοντας στη διακρίβωση της τύχης τους. Στηρίζουμε τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους παθόντες, υπογραμμίζοντας ότι τα δεινά της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να μειώσουν τη βοήθεια του κράτους προς αυτούς. Συντασσόμαστε μαζί με τον προσφυγικό κόσμο στην πάλη για διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του.

Πηγή: ΚΥΠΕ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου