Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Tροϊκανότερη της Τρόικας» η κυβέρνηση, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό τι σημαίνει τελικά η επικαιροποίηση του Μνημονίου και γιατί χρειάστηκε να γίνουν πρόσθετες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό που φαίνεται να κυμαίνονται μεταξύ 350-400 εκατομμυρίων, από το ποσό που ζητούσε η Τρόικα.

Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να διαμορφωθεί το κοινό ανακοινωθέν λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε κοινό ανακοινωθέν που δεν θα περιλαμβάνει ξεκάθαρη αναφορά στις τρεις παραμέτρους λύσης του προβλήματος, δηλαδή μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι «ακόμα συζητούμε για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος. Ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει όταν υπάρχουν τόσο τεράστιες δυσκολίες για τη διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέντος πόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυσκολίες όταν θα συζητούμε την ουσία του Κυπριακού».

Η δική μας ευχή, συνέχισε, είναι «το συντομότερο δυνατό να διαμορφωθεί το κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα συμπεριλαμβάνει βασικές αρχές σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό». Όπως έχουν εξελιχθεί τα ζητήματα, συνέχισε, «δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να αποδεχθούμε κοινό ανακοινωθέν το οποίο δεν θα περιλαμβάνει ξεκάθαρη αναφορά σε μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

«Από κει και πέρα εάν θα συμπεριληφθούν άλλες πρόνοιες δεν πρέπει να παραβιάζουν βασικές αρχές λύσεις του Κυπριακού. Όμως η αναφορά σε αυτές τις τρεις παραμέτρους πρέπει να είναι ξεκάθαρη», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα και την επικαιροποίηση του Μνημονίου, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε «πού βασίζεται αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία. Στο γεγονός ότι η κατάσταση χειροτερεύει, πάει από το κακό στο χειρότερο;».

Ταυτόχρονα ζήτησε από την κυβέρνηση «να μας πουν τι σημαίνει επικαιροποίηση του Μνημονίου» και αναφέρθηκε σε απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτησή του την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία «απλώς αλλάζουν χρονοδιαγράμματα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η νοημοσύνη μας. Επικαιροποίηση σημαίνει αλλαγή προνοιών του Μνημονίου και θα πρέπει να πουν στον κόσμο ποιες πρόνοιες του Μνημονίου έχουν διαφοροποιηθεί».

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε το ερώτημα που είχε -όπως είπε- υποβάλει στην Τρόικα, η οποία -σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ- «αρχικά είχε αρνηθεί ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο, για να βγει μερικές μέρες μετά και να χαιρετίσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ενώ είχε υποχρέωση να προβεί σε περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ, προέβη σε περικοπές ύψους 626 εκατ. και η Τρόικα είπε ότι έγιναν περικοπές 710 εκατ. και το χαιρέτισε».

Το ερώτημα λοιπόν, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «είναι γιατί χρειάστηκε να γίνουν αυτές οι πρόσθετες περικοπές οι οποίες απ’ ότι φαίνεται κυμαίνονται από τα 350-400 εκατ. ευρώ. Μήπως επειδή δεν υλοποιούνται οι σχεδιασμοί, μήπως επειδή η κυβέρνηση θέλει να είναι τροϊκανότερη της Τρόικα; Πρέπει να μας απαντήσουν σε αυτά τα ζητήματα» είπε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως θα έχει συναντήσεις με την Διευθύντρια Ευρώπης της Πολιτικής Διεύθυνσης της Γραμματείας του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρτ και με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και της Γερουσίας «ώστε να ενημερωθούμε καλύτερα για το ποιες είναι οι προθέσεις τους στο Κυπριακό».

«Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και εμείς θέλουμε να ακούσουμε ποιοι είναι οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται γύρω από αυτά τα ζητήματα έτσι ώστε να γνωρίζουμε περισσότερα για το ποιες πιθανές να είναι οι εξελίξεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού που συνοδεύεται στο ταξίδι του από το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού, Τουμάζο Τσιελεπή, ανέφερε ακόμα ότι θα συναντηθεί με την κυπριακή παροικία στη Νέα Υόρκη, με την οποία θα έχουν δείπνο εργασίας κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και γενικότερα την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Κύπρο.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου