Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Το Βερολίνο κρίνει τη διάσωση τραπεζών

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στο Βερολίνο οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στο θέμα της διάσωσης προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, για παράδειγμα, που διχάζει τα δυο μεγάλα κόμματα, ο υπ. Οικονομικών Σόιμπλε ζητά να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ενόψει και του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Το ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες μέχρι τη συνάντηση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες είναι κεντρικής σημασίας για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Ποιο συγκεκριμένα: με ποιες διαδικασίες θα αντιμετωπίζεται η πτώχευση τραπεζών στην ευρωζώνη;

Οι βασικές γραμμές στις οποίες φαίνεται να καταλήγουν ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συνομιλητές του από το SPD είναι δύο: πρώτον, υιοθετείται η πρόταση του κ. Σόιμπλε ότι την κεντρική αρμοδιότητα για τις προβληματικές τράπεζες δεν θα την έχει η Κομισιόν αλλά – προσωρινά τουλάχιστον - εθνικά ινστιτούτα διακανονισμών. Και δεύτερον, γίνεται αποδεκτή η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν θα παρέχει άμεση στήριξη στις τράπεζες.

Όχι σε αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση;
Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση των αδύναμων τραπεζών θα ακολουθείται μελλοντικά μια διαδικασία κατά το πρότυπο της Κύπρου. Δηλαδή αρμόδιοι για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας θα είναι τα εθνικά κράτη και πρωτίστως οι ιδιώτες μέτοχοι, οι ομολογιούχοι αλλά και οι καταθέτες. Και κάτι ακόμη: το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές πιθανότατα τη Δεύτερα, μετά τη νέα συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τους διαπραγματευτές των Σοσιαλδημοκρατών, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος Πεερ Στάινμπρουκ.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου