Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Δεν μπαίνει σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών η Κυβέρνηση

Στην κρίση κάθε αντικειμενικού παρατηρητή αφήνει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου η Κυβέρνηση, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας παράλληλα την ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Πρόθεση της δικής μας πλευράς δεν είναι να εισέλθει σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) και για αυτό δεν θα σχολιάσουμε τις δηλώσεις του κ. Έρογλου και τις αφήνει στην κρίση κάθε αντικειμενικού παρατηρητή», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτει, «όλα αποτυπώνονται στο επίπεδο της πράξης και των αποφάσεων».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα κάνει σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό».

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, προσθέτει, «γίνονται διαβουλεύσεις που αποσκοπούν στην υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές καταγράφονται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Στυλιανίδης συνεχίζει αναφέροντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ταυτόχρονα τονίσει πως η Κοινή Διακήρυξη θα πρέπει να αποτυπώνει με απόλυτη ευκρίνεια αυτές τις βασικές αρχές λύσης, οι οποίες θα είναι εξαρχής η ασφαλιστική δικλείδα και η εγγύηση ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετική προοπτική κατάληξης».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσήλθε σε αυτή τη διαβούλευση με ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική προσέγγιση και θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ίδια διάθεση», αναφέρει, τονίζοντας ότι «αναμένει από την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει την ίδια πολιτική βούληση».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τέλος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεικνύοντας την ξεκάθαρη θέληση του για λύση το συντομότερο δυνατό, έχει προτείνει μια ρεαλιστική και εφικτή δέσμη μέτρων η οποία σαφώς αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και μιας νέας δυναμικής στο Κυπριακό».

Αστήριχτοι οι ισχυρισμοί ΓΓ ΑΚΕΛ
Η επιμονή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ να εμφανίζει την επικαιροποίηση του Μνημονίου ως περαιτέρω επιδείνωση των δεδομένων της οικονομίας και να τη συνδέει με νέα μέτρα που οδηγούν σε μειώσεις των εισοδημάτων είναι αστήρικτος ισχυρισμός, όταν μάλιστα υπάρχει στην επικαιροποίηση η γνωστή θετική αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει πως όλα όσα αφορούν επιπλέον περικοπές δαπανών στον Κρατικό Προϋπολογισμό έχουν σχέση με περιορισμό αλόγιστων εξόδων και ουσιαστικά νοικοκύρεμα της κρατικής διαχείρισης και γίνονται ακριβώς για να μην βρεθούμε στο μέλλον, στη δυσάρεστη θέση να μας επιβληθούν ενδεχομένως μειώσεις εισοδημάτων. Και προσθέτει πως «γι’ αυτή την αναγκαία πολιτική απόφαση θα αναμέναμε από την αντιπολίτευση αντί κριτικής μια στάση συμπόρευσης».

«Ως Κυβέρνηση θα επιθυμούσαμε αντί αστήρικτων ισχυρισμών εκ μέρους της αντιπολίτευσης, για θέματα μάλιστα εξόφθαλμα και αυτονόητα, συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις πρακτικές και εφικτές για διαχείριση μιας όντως δύσκολης οικονομικής κατάστασης» συμπληρώνει.

Επισημαίνει παράλληλα πως η νέα θετική αξιολόγηση από την Τρόικα και βέβαια δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά την ίδια στιγμή στέλλει αναμφισβήτητα ένα μήνυμα στο εξωτερικό, ότι η Κύπρος και η κυπριακή οικονομία επανακτούν σταδιακά την αξιοπιστία τους.

«Η μετριοπάθεια που εκδηλώνεται εκ μέρους της Κυβέρνησης ακόμη και σε αυτή την ανακοίνωση, στον καταγγελτικό λόγο της αντιπολίτευσης, αποτελεί απότοκο πολιτικής φιλοσοφίας που έχει ως στόχο ένα συναινετικό πολιτικό κλίμα και μόνον αυτό» καταλήγει.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου