Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Λακκοτρύπης - Noble: 3,6 - 6 τρις κυβικά πόδια το απόθεμα με μέσο όρο τα 5 τρις - Προχωρούμε με Τερματικό

 Ανακοινώσεις από Κυβέρνηση και Noble Energy για το κοίτασμα της "Αφροδίτης"
- Λακκοτρύπης: Παρά τις μειωμένες ποσότητες που ανακοινώσαμε εν σχέση με το 2011 προχωράμε κανονικά για Τερματικό
- Noble Energy: "3,6 τρις με 6 τρις κυβικά πόδια, με μέσο όρο τα 5 τρις κυβικά πόδια το απόθεμα"
- Διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για κοίτασμα 5- 8 τρις κ. πόδια με μέσο όρο τα 7 τρις κ. πόδια
- Στο επίκεντρο και η ανεύρεση και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων εντός 2 ετών

Λακκοτρύπης: Το ΥΠΕΜΠ, και η Noble επιβεβαιώνουν τα προκαταρτκτικά αποτελέσματα... Υπάρχει η ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων αποθεμάτων Φ.Α., το οποίο έχει υψηλή ποιότητα σύστασης. Το εύρος επιβεβαίωσης είναι πολύ μεγάλο, ενώ θα υπάρξει και 2η επιβεβαιωτική γεώτρηση, και γίνεται διαβούλευση για να προχωρήσουμε άμεσα, για να μειωθεί το εύρος εκτίμησης του κοιτάσματος.

Ο σχεδιασμός για το Τερματικό προχωρά κανονικά, ανεξάρτητα από τις αρχικές αυτές εκτιμήσεις που καταδεικνύουν μειωμένες ποσότητες εν σχέση με αυτές που ανακοινώθηκαν το 2011. Η ευελιξία που προκύπτει από το Τερματικό Υγροποιήσης είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί, αποτελώντας την βέλτιστη επιλογή αναφορικά με την κερδοφορία, την ελευθερία επιλογής των πιο ελκυστικών αγορών παγκοσμίως, και για την καλύτερη διαχείριση των πόρων που θα προκύψουν από την κυπριακή ΑΟΖ.

Θα πραγματοποιηθεί νέα γεώτρηση από Noble σε 2ο κοίτασμα εντός του 2014, ενώ και άλλες εταιρείες θα κάνουν γεωτρήσεις εντός του 2014.

Είναι το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα στην λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό εύρος αβεβαιότητας, με την διαδικασία πιστοποίησης να συνεχίζει απρόσκοπτα και με τις διεθνείς τιμές να ακολουθούν πτωτικές τάσεις.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση καθόρισε επιτυχώς τις ποσότητες στο βόρειο τομέα του κοιτάσματος και τα αποτελέσματά της οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η ανόρυξη και δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο εν λόγω κοίτασμα.
Η Νoble Energy διαχειρίζεται το Τεμάχιο αρ. 12 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μερίδιο που της αναλογεί από το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής με τη Δημοκρατία κατανέμεται ως εξής: Noble Energy 70%, Delek Drilling και Ανner Oil Exploration από 15%.

Αναμένεται να υπάρξει όφελος της τάξεως των 14-18 δις σε χρονικό διάστημα 14 ετών.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν τροχιοδρομημένες διαδικασίες για ανεύρεση και άλλων γειτονικών κοιτασμάτων, με πιθανότατα αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα μπορεί ενδεχομένως η Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε εξόρυξη πετρελαίου, που είναι και πιο εύκολο να βγει στην επιφάνεια, αλλά δεν χρειάζεται να μεταφερθεί και στην ξηρά.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου