Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Χάσικος: Λάβαμε μέτρα με πρωτοφανή ταχύτητα

Σε παρουσίαση του έργου που επιτελέστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά τους έξι πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη προέβη σήμερα ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Σωκράτης Χάσικος, αναφερόμενος παράλληλα σε αλλαγές που τροχιοδρομεί η Κυβέρνηση, οι οποίες εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την εξουσία το Μάρτιο βρέθηκε ενώπιον μιας «εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης», προσθέτοντας ότι «στην πράξη παραλάβαμε ένα κράτος που μετρούσε ώρες πριν την καθολική χρεοκοπία».

«Μέσα σε ένα εξάμηνο μόνο, με πολύ σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, καταφέραμε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα, λαμβάνοντας μέτρα με πρωτοφανή ταχύτητα, να θέσουμε τις βάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, πώς θα αποκτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς. Παράλληλα, υλοποιήσαμε και πολλές από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Χάσικος.
Όπως είπε, αυτούς τους έξι μήνες στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ήδη υλοποιηθεί πολλά, ενώ πολλοί άλλοι σχεδιασμοί έχουν τροχιοδρομηθεί.

Πρόσθεσε ότι «κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα και στόχος είναι να συνεχισθούν οι σχεδιασμοί και ο προγραμματισμός νέων έργων, ώστε να μπορούμε να προχωρούμε με την υλοποίησή τους, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που εμφανίζεται και, γενικότερα, όταν το επιτρέψει η δημοσιονομική μας κατάσταση».

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Προχωρώντας στον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Σωκράτης Χάσικος αναφέρθηκε αρχικά στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε μια συλλογική προσπάθεια, με τη σύσταση της Μικτής Επιτροπής Κυβέρνησης και Ένωσης Δήμων Κύπρου, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία σε συνεργασία με την Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, δρομολογεί την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με μεθοδική εργασία και διάλογο, επικεντρώνοντας την προσπάθεια στην εκπόνηση ενός σχεδίου «για μια πιο νοικοκυρεμένη τοπική αυτοδιοίκηση».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει ήδη κατατεθεί εκ μέρους του Υπουργείου, έγγραφο στρατηγικής το οποίο καθορίζει το πλαίσιο για την μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο διάλογος επί του εγγράφου, στον οποίο συμμετέχουν και οι κοινότητες αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Παράλληλα το Υπουργείο, με στόχο τον εκδημοκρατισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει αποστείλει στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδια, τα οποία προνοούν για τον περιορισμό της δυνατότητας εκλογής στο αξίωμα του δημάρχου ή κοινοτάρχη, σε δύο συνεχόμενες θητείες και στο αξίωμα του μέλους του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, σε τρεις συνεχόμενες θητείες. Μέσω των νομοσχεδίων θεσμοθετείται επίσης η υποχρέωση συμμόρφωσης των δημοτικών συμβουλίων με τις υποδείξεις της Γενικής Ελέγκτριας και η δημιουργία μηχανισμού επιβολής κυρώσεων με τη μορφή διοικητικού προστίμου, σε δημοτικά συμβούλια, προέδρους ή μέλη κοινοτικών συμβουλίων που δεν συμμορφώνονται.

Ακίνητη ιδιοκτησία
Σε ό,τι αφορά την ακίνητη ιδιοκτησία και πιο συγκεκριμένα τις σχετικές υποχρεώσεις της Κύπρου που απορρέουν από το μνημόνιο, ο Υπουργός είπε ότι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας προβαίνει σε ενέργειες για επίσπευση της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η επικαιροποίηση των αξιών γης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Όπως αναφέρθηκε από τον Βάσο Πετρίδη, αναπληρωτή διευθυντή του Κτηματολογίου, θα γίνει γενική εκτίμηση των αξιών γης σε παγκύπρια βάση, με τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013. Λέχθηκε επίσης ότι το φορολογικό βάρος θα κατανεμηθεί πιο δίκαια και σε αυτούς που ενδεχομένως δεν έχουν φορολογηθεί μέχρι τώρα γιατί οι αναπτύξεις που έχουν κάνει δεν έχουν εκτιμηθεί. Παράλληλα, με την εγγραφή των τίτλων που πρέπει να εκδοθούν θα γίνει εκσυγχρονισμός της αξίας της γης και άρα πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, καθώς από τον επόμενο χρόνο θα πληρώνουν και όσοι δεν πλήρωναν έως τώρα επειδή δεν είχαν εκσυγχρονίσει τους τίτλους ιδιοκτησίας τους.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διαχωρισμού των περίκλειστων ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός περιοχών ανάπτυξης και αναμένεται σύντομα η υποβολή του στη Βουλή και εκτιμάται ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα επηρεαστεί θετικά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο «σοβαρό θέμα» της αύξησης του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που προχωρούν σε πώληση της κατεχόμενης περιουσίας τους σε εξευτελιστικές τιμές ή σε τιμές πολύ χαμηλότερες της πραγματικής τους αξίας, σημειώνοντας ότι «η συνέχιση της τάσης αυτής προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού». Αναφέρθηκε στις αλλαγές που ψηφίστηκαν οι οποίες προνοούν για μεταβίβαση, χωρίς καταβολή τέλους, για δωρεές ακινήτων μεταξύ ατόμων που σχετίζονται μέχρι τρίτου βαθμού συγγένειας και μεταβίβαση, χωρίς καταβολή τέλους, εγγραφής ακινήτων σε οποιοδήποτε άτομο το οποίο αποκτά τέτοιο δικαίωμα δυνάμει δωρεάς με διαθήκη.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι θα γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε «να μπορεί ο κάθε Ελληνοκύπριος να πωλεί στον οποιοδήποτε Ελληνοκύπριο, χωρίς κατ’ ανάγκην να είναι συγγενείς».

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Υπουργικού για τη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής με σκοπό την εξέταση του ευρύτερου θέματος των περιουσιών στα κατεχόμενα.

Αλλαγές σε οργανισμούς
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές σε οργανισμούς, οι οποίοι υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), στο ΡΙΚ και στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου.

Για το τελευταίο είπε ότι «πρέπει να κλείσει γιατί εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο έχει ολοκληρώσει την αποστολή του, αλλά έχει μεταβληθεί σε βάρος για τα δημόσια οικονομικά».

Οι ζημιές του Σφαγείου ανέρχονται, σύμφωνα με τον Υπουργό, στα 3,5 εκατομμύρια το χρόνο και αυτή τη στιγμή το Σφαγείο οφείλει σχεδόν 35 – 36 εκατομμύρια, τα περισσότερα στο κράτος, (κοινωνικές ασφαλίσεις και ΦΠΑ), αλλά και σημαντικά ποσά σε τρίτους.

Όπως ανέφερε, χθες λήφθηκε απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο βάσει της οποίας ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσουν για μέλλον των υπαλλήλων του Σφαγείου.

Οι δέκα από αυτούς, επειδή προέρχονται από τους δήμους, θα επανενταχθούν είτε στους δήμους, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον Υπουργό, ενώ σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους οι δύο Υπουργοί θα υποβάλουν από κοινού πρόταση στο Υπουργικό.

Για το ΡΙΚ ο Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη το ΔΣ έχει ενημερωθεί ότι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος για το 2014 θα πρέπει να είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 6 εκ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2013.

Αναπτυξιακή δραστηριότητα
Με στόχο την προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία, είπε ο Υπουργός, κρίθηκε επιβεβλημένη η εισαγωγή πρόσθετων Πολεοδομικών κινήτρων ή και ενίσχυση υφιστάμενων, τα οποία αφορούν σε αύξηση του συντελεστή δόμησης και σε διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων.
Παράλληλα, είπε, προωθήθηκαν σημαντικά μέτρα με στόχο την επιτάχυνση και βελτίωση του οικοδομικού ελέγχου, όπως είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση του χρόνου έκδοσης της άδειας οικοδομής, ο εκσυγχρονισμός διοικητικών πρακτικών με σκοπό την ταχεία έκδοση πιστοποιητικών έγκρισης και τίτλων ιδιοκτησίας για τις διάφορες οικοδομικές αναπτύξεις και η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι ανάμεσα στα μέτρα ενθάρρυνσης της αναπτυξιακής δραστηριότητας και αναθεώρησης κριτηρίων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Κύπρο, η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα για κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν επενδύσει στην Κύπρο τουλάχιστον €5 εκ., ή διατηρούν εταιρείες στην Κύπρο για τουλάχιστον τρία χρόνια, και καταβάλλουν φορολογία και εργοδοτούν Κύπριους υπηκόους, ή έχουν υποστεί απομείωση καταθέσεων ύψους τουλάχιστον €3εκ. και παράλληλα προχώρησε σε αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν στη νέα, ταχεία διαδικασία χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε αιτητές, υπηκόους τρίτων χωρών, που επενδύουν στην Κύπρο.

Επιδόματα και άλλες δράσεις
Υπενθύμισε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τα επιδόματα που λαμβάνουν οι αιτητές πολιτικού ασύλου. «Με τα μέτρα αυτά, ο Κύπριος φορολογούμενος παύει να επιχορηγεί επιδόματα, τα οποία είχαν μέχρι πρόσφατα μετατρέψει τη χώρα μας σε μεταναστευτικό παράδεισο» σημείωσε ο Υπουργός, αναφέροντας ότι «στην Κύπρο παρουσιάζεται μείωση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή, πρώτη εθνικότητα σε αιτητές ασύλου, παραμένουν οι Σύριοι, για προφανείς λόγους» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, προχώρησε στην πλήρη εξίσωση των εκ μητρογονίας με τους εκ πατρογονίας πρόσφυγες, και με την τροποποίηση των σχετικών Νομοθεσιών, που έχουν ήδη αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στα υφιστάμενα στεγαστικά σχέδια.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα περιβαλλοντικής υποδομής τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ. Πρόκειται για την κατασκευή δύο Μονάδων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) για τις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και την αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Στα σχέδια του Υπουργείου για ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, εντάσσονται, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, η ετοιμασία νομοσχεδίου που θα αποσταλεί στη Βουλή, και το οποίο προνοεί την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο των πολιτών που είναι μεγαλύτεροι των 18 ετών και η ηλεκτρονική ψηφοφορία ως τρόπο άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων του πολίτη που θα προωθηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Παράλληλα, το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη μελέτη και διαμόρφωση νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο, εντός τακτής προθεσμίας και με τη συλλογή συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών που θα καθοριστεί, αριθμός πολιτών θα είναι δυνατό να τροχιοδρομεί τη διαδικασία νομοθέτησης στη Βουλή, δίνοντας για πρώτη φορά το δικαίωμα στους πολίτες να έχουν άμεσο λόγο στη νομοθετική διαδικασία.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου