Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ψυχροί άνεμοι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Οι τελευταίες πληροφορίες, οι οποίες φτάνουν από την τουρκική πρωτεύουσα, δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες, στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις επικρατούν ψυχροί άνεμοι.

Η Ουάσιγκτον και η νατοϊκή συμμαχία δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σχετικά με μια πρόσφατη πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης.

Πριν από λίγες ημέρες, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας Αναντολού μετέδωσε την πληροφορία ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με την κινεζική εταιρία CPMIEC για την αγορά κινεζικών πυραυλικών συστημάτων. Πρόκειται για πυραυλικό σύστημα καθώς και για σύστημα εναέριας άμυνας, το οποίο θέλει να εγκαταστήσει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα στα εδάφη της.

Η είδηση της σύναψης συμφωνίας Κίνας – Τουρκίας προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στην αμερικανική πρωτεύουσα και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα. 

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της συμμαχίας, το κινεζικό σύστημα, το οποίο πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία θα έχει προβλήματα συμβατικότητας με τα νατοϊκά συστήματα. Το εν λόγω πρόβλημα ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της συμμαχίας.

Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει τον προβληματισμό της μπροστά στην νέα εξέλιξη. Σύμφωνα με διάφορες τουρκικές πηγές, η αμερικανική πλευρά έχει ήδη μεταφέρει τον προβληματισμό της σε ιδιαίτερα υψηλό τόνο στην τουρκική κυβέρνηση. 

Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι η κινεζική εταιρία CPMIEC διατηρεί συναλλαγές με κράτη όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία. Ακόμη, οι ΗΠΑ αδυνατούν να κατανοήσουν το σκεπτικό του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα αφήνει να εννοηθεί ότι η συμφωνία Κίνας – Τουρκίας δεν έχει ακόμη κλείσει οριστικά. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η ακαμψία της Δύσης και οι υψηλές τιμές υποχρέωσαν την τουρκική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της σε εναλλακτικές επιλογές.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου