Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΚΣΣΕ: Συμβολή εμπλεκόμενων στη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων

Τις εμπλεκόμενες χώρες και τις ντε φάκτο αρχές, καλεί σε ψήφισμά της η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), να συμβάλουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και όπου είναι δυνατό να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανεύρεση των οστών των αγνοουμένων και την επιστροφή τους στις οικογένειές τους.

Ανοιχτή πληγή αποτελεί το θέμα των αγνοουμένων τόσο για την οικογένειες τους, όσο και για την κοινωνία, δήλωσε η Κύπρια Βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ πάνω στο σχετικό προσχέδιο ψηφίσματος της έκθεσης του Βρετανού Βουλευτή Τζιμ Σέρινταν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Αναφερόμενη στο συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων στην Κύπρο, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως η πλέον τραγική πτυχή της τραγωδίας του 1974, είναι αυτή των αγνοούμενων και των οικογενειών τους, που μετά πάροδο τεσσάρων δεκαετιών δεν έχουν ακόμη μάθει για την τύχη ή και τις συνθήκες εξαφάνισης των αγαπημένων τους προσώπων.

Παράλληλα, όπως προστίθεται, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι πως στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ανέκαθεν η διακρίβωση της τύχης ενός έκαστου των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση απτών αποδείξεων. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, η κυπριακή Κυβέρνηση ποτέ δεν αποδέχθηκε τον όρο της «υπόθεσης του θανάτου», ως λύση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Επισήμανε, εξάλλου, πως σε ό,τι αφορά στους Ελληνοκύπριους αγνοουμένους, κανείς δεν μπορεί να αντιπαρέλθει το γεγονός πως έχει αδικαιολόγητα χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη διακρίβωση της τύχης τους, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και παρόλες τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τα ενδιάμεσα ψηφίσματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλες διεθνείς εκκλήσεις.

Η Κύπρια Βουλευτής εξέφρασε την ευαρέσκειά της για το ότι, μετά από 40 χρόνια η Τουρκία, λόγω πιέσεων, επέδειξε για πρώτη φορά θετική στάση, επιτρέποντας την πρόσβαση στην Επιτροπή Αγνοουμένων σε στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ευχήθηκε επίσης πως η Τουρκία θα συνεχίσει με ειλικρίνεια να συνεργάζεται για το ανθρωπιστικό αυτό θέμα, και δεν θα κάνει απλά κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί από πλευράς της Τουρκίας ελεύθερη πρόσβαση τόσο σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα όσο και στο έδαφος της, καθώς και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Υπογράμμισε πως το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να παραμείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες γιατί αφορά στον πόνο και την αγωνία των οικογενειών τους.

Απηύθυνε τέλος έκκληση προς όλες τις χώρες των οποίων απαιτείται η συνεργασία για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, να προχωρήσουν σε αυτή την συνεργασία με ειλικρίνεια γιατί οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «με το υιοθετηθέν ψήφισμα, η Συνέλευση καλωσορίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε σχέση, μεταξύ άλλων, με τους αγνοούμενους της Κύπρου συνεπεία του πολέμου με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως, μέσα από αυτές τις αποφάσεις, τονίζεται η ευθύνη χωρών να φροντίσουν για την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων καθώς και η ευθύνη που φέρουν αν δεν το πράξουν, όσα χρόνια και αν περάσουν από την εξαφάνιση».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση των οικογενειών των αγνοουμένων στο επίκεντρο όλων των ερευνών για τη διακρίβωση της τύχης τους, τη θέσπιση συγκεκριμένης σχετικής νομοθεσίας από χώρες μέλη του Οργανισμού, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα των οικογενειών των αγνοουμένων να γνωρίζουν, την αναγνώριση κάθε αγνοουμένου ως νομική προσωπικότητα, την κωδικοποίηση της βίαιης εξαφάνισης ως ποινικό αδίκημα, την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης και τη μη αμνηστία ή απαλλαγή τους από την ευθύνη που τους βαραίνει.

Η Συνέλευση, αναφέρεται τέλος, «καλεί επίσης τις εμπλεκόμενες χώρες και τις ντε φάκτο Αρχές να συμβάλουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, και όπου είναι δυνατό να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανεύρεση των οστών των αγνοουμένων και την επιστροφή τους στις οικογένειές τους».

Source : http://www.kathimerini.com.cy


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου