Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Χριστόφιας ο κύριος υπαίτιος της οικονομικής τραγωδίας – Δεν έπαιρνε από συμβουλές

-«Αλαζονική» συμπεριφορά στα θέματα οικονομίας
-Ευθύνες σε Πανίκο Δημητριάδη και Αθ. Ορφανίδη
-Ευθύνονται και τα κόμματα που στήριζαν Χριστόφια
Στο Χριστόφια η ευθύνη για την οικονομική καταστροφή υποστηρίζει η Ερευνητική Επιτροπή.

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.com.cy, βαραίνουν κατά κύριο λόγω τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Πική, ο τέως πρόεδρος καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας.

Ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, όπως τονίζεται στο πόρισμα επέμενε στην επιβολή των θέσεων του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεων του.

Δεν είχε μέτρο. Χαρακτηριστική ήταν η απόφαση του να συμφωνήσει άνευ όρων για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι τράπεζες της Κύπρου, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον τραπεζικό τομέα.

Η ασύγγνωστη καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος για στήριξη και συνομολόγηση συμφωνίας, συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, στη χειροτέρευση των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων συναφών προς την οικονομία προβλημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Το πόρισμα το οποίο στηρίζεται κυρίως στο σύνολο του μαρτυρικού υλικού που τέθηκε ενώπιον της τριμελούς επιτροπής κατά τη διάρκεια των δεκάδων καταθέσεων που δόθηκαν από εμπλεκομένους στα της οικονομάς, δίνει έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος των προβλημάτων που παρουσίασε η κυπριακή οικονομία, συγκρίνοντας την κατάσταση που υπήρχε όταν ανέλαβε ο κ. Χριστόφιας μέχρι το 2012.

Τονίζει τη δραματική αύξηση που επήλθε στις δημόσιες δαπάνες και το ανισοζύγιο που προέκυψε μεταξύ δαπανών και εσόδων, και σημειώνει ότι ο κ. Χριστόφιας έχει ευθύνες γιατί αδιαφόρησε για τις συνέπειες της οικονομικής του πολιτικής στα δημοσιονομικά της χώρας.

Το πόρισμα κάνει λόγο για «αλαζονεία» στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής και στο ότι ο τέως πρόεδρος αγνόησε τις συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδικούς για τις συνέπειες των αποφάσεων του.

Πέραν του τέως προέδρου, η επιτροπή επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν απέρριψαν προτάσεις και νομοσχέδια σε σχέση με την άσκηση πολιτικής εξουσίας. Στο πόρισμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην υπουργό οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, που ενώ διαφωνούσε με τον κ. Χριστόφια, δεν παραιτήθηκε.

Ευθύνες και στα Κόμματα

Πολιτικές ευθύνες επιρρίπτονται επίσης στο ΑΚΕΛ που παρείχε υποστήριξη στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ, που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Χριστόφια για 3,5 και 2 χρόνια, αντίστοιχα.

Η κυβερνητική πολιτική, αναφέρει το πόρισμα, καταρτίστηκε από το 2008, όταν συμμετείχαν στην κυβέρνηση και τα τρία κόμματα.

Αναφορές και για Αναστασιάδη

Ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ευθύνεται, σύμφωνα με την επιτροπή, κατά μικρότερο βαθμό, λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας για τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο.
Ο πρόεδρος ελέγχεται γιατί υποτίμησε ενδεχόμενα που έπρεπε να προβλεφθούν.

Νυν και τέως Κεντρικοί Τραπεζίτες

Πολιτικές ευθύνες επιρρίπτονται και στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη για την επιλογή της Pimco για έρευνα στις τράπεζες χωρίς τη μη συμμετοχή των τραπεζών στις συζητήσεις με την Pimco.

Επικρίνεται ακόμη και για την παροχή ELA στη Λαϊκή από την Κεντρική Τράπεζα, παρά το ότι η Τράπεζα ήταν αφερέγγυα.

Ο κ. Δημητριάδης επικρίνεται επίσης για τη δήλωση του ότι η Τράπεζα «κρατήθηκε στη ζωή, να γίνουν οι εκλογές».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο τέως διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης, επικρίνεται για ελλιπή έλεγχο της συγκέντρωσης των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και για την έγκριση, χωρίς να ληφθεί υπόψη η υποβάθμιση των Moody’s για την εξαγοράς της Uniastrum.

Ο κ. Ορφανίδης ορθά προειδοποίησε, αναφέρεται, την κυβέρνηση αρκετές φορές για την προβληματική δημοσιονομική πορεία της χώρας και ορθά παρομοίωσε την έκρηξη στο Μαρί με την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο τέως διοικητής Χριστόδουλος Χριστοδούλου επικρίνεται γιατί ενέκρινε την εξαγορά της Λαϊκής από τη Marfin χωρίς να διερευνηθεί επαρκώς η σχέση της Marfin με το ταμείο Tosca.
Για τους τραπεζίτες, γίνονται ελάχιστες αναφορές στα συμπεράσματα του πορίσματος. Η επιτροπή ασκεί κριτική για την ελλιπή υιοθέτηση οδηγιών της ΚΤ σε σχέση με την αξιολόγηση κινδύνων της χώρας για επενδύσεις σε ομόλογα.

Το πόρισμα παραθέτει εισηγήσεις με διορθωτικά μέτρα, κυρίως για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων η ανάγκη να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κομμάτων και διορισμών στη δημόσια υπηρεσία. Δίνεται έμφαση στην ανάγκη ουδετερότητας της δημόσιας υπηρεσίας.
Το πόρισμα θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα από την επιτροπή η οποία αποτελείτε από τους πρώην δικαστές Γιώργο Πική και Ανδρέα Κραμβή και από την πρώην επίτροπο διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου