Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από την Αρχή Λιμένων

Μακριά από την λογική που διέπει την λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών φαίνεται ότι κινείτο τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια η Αρχή Λιμένων Κύπρου, η οποία από την περασμένη Τρίτη είναι ύποπτη για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ.

Η σοβαρή υπόθεση μη καταβολής φόρων κατανάλωσης για την χρήση καυσίμων ήλθε στην επιφάνεια χθες Τρίτη μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο κλιμακίου του Τμήματος Τελωνείων στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τις οποίες πήραμε αργά χθες βράδυ οι Τελωνειακοί μετά από πληροφορίες που είχαν πραγματοποίησαν έφοδο στα δυο λιμάνια της ελεύθερης Κύπρου, Λάρνακας και Λεμεσού, παίρνοντας δείγματα καυσίμων από πλωτά μέσα της Αρχής Λιμένων και γερανούς.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η Αρχή Λιμένων χρησιμοποιούσε ως καύσιμο για τα συγκεκριμένα μέσα πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή φορολόγησης αντί του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με τον Πρώτο Τελωνειακό Λειτουργό Δημήτριο Χ’Κωστή η Αρχή Λιμένων με βάση το νόμο δικαιούται να κάνει χρήση πετρελαίου κίνησης μόνο στις γέφυρες σταθερής βάσης που διαθέτει. Στα υπόλοιπα μέσα ρυμουλκά και κινούμενες γέφυρες η χρήση που επιτρέπετε είναι αυτή του πετρελαίου κίνησης. Η χρήση πετρελαίου θέρμανσης όπως μας εξήγησε επιτρέπετε μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει υπουργική απόφαση ή σχετικό διάταγμα. Από τις πρώτες έρευνες που έχουν γίνει όπως μας είπε τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Τρέχουν και δεν φθάνουν στην ΑΛΚ
Η αποκάλυψη των τελωνειακών ότι ένας ημικρατικός οργανισμός εμπλέκετε σε σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής έσκασε σαν βόμβα. Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με ηγετικά στελέχη της ΑΛΚ μας επιβεβαίωσαν τα γεγονότα. Την ίδια ώρα όπως μας τονίσθηκε προσπαθούσαν να εντοπίσουν κάτω από ποιες συνθήκες ο ημικρατικός οργανισμός προμηθευόταν, εκ πρώτης όψεως παράνομα και παράτυπα, καύσιμο με μειωμένο συντελεστή. Οι ίδιες πηγές μας έλεγαν ότι από μια πρώτη εκτίμηση η πρακτική αυτή εφαρμοζόταν για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Τι λέει η εταιρεία που προμηθεύει με καύσιμα
Η ίδια εικόνα επικρατούσε και στην εταιρεία πετρελαιοειδών που έχει το συμβόλαιο προμήθειας της ΑΛΚ με καύσιμα. Ηγετικό στέλεχος της εταιρείας με το οποίο επικοινωνήσαμε αργά χθες βράδυ εξέφρασε έκπληξη για τα γεγονότα. Σήμερα το πρωί μας επιβεβαίωσε ότι η ΑΛΚ προμηθευόταν πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή φορολόγησης για πολλά χρόνια.

Τελωνείο: Σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής. Απροσδιόριστο το ύψος της
Το Τμήμα Τελωνείων που διερευνά την υπόθεση μας την χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρή. Ο Δημήτριος Χ’Κωστής πρώτος Τελωνειακός Λειτουργός επιβεβαίωσε ότι διερευνάτε υπόθεση παράνομης χρήσης καυσίμων από την ΑΛΚ. Στην παρούσα φάση συμπλήρωσε δεν μπορεί να υπολογισθεί, έστω και κατά προσέγγιση το ύψος της φοροδιαφυγής. Ήδη κλιμάκιο του Τελωνείου πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην ΑΛΚ όσο και στην εταιρεία πετρελαιοειδών για να εξακριβωθεί ο χρόνος της υπό διερεύνησης παρανομίας. Στην περίπτωση που επαληθευτούν τα ευρήματα του ελέγχου. όπως μας τόνισε ο κ. Χ’Κωστής, η ΑΛΚ θα κληθεί να καταβάλει το ποσό της φοροδιαφυγής συν τα υπό το νόμο προβλεπόμενα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου