Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχές Οκτωβρίου τα αποτελέσματα από τεμάχιο 12

Στις αρχές Οκτωβρίου θα αποχωρήσει η πλατφόρμα της Noble από το τεμάχιο 12 και θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται το τεστ παραγωγής στην πλατφόρμα στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «θα το δούμε τις επόμενες μέρες και θα περιληφθεί στις ανακοινώσεις", που θα εκδοθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

Κληθείς να αναφερθεί στο ποσοστό των ποσοτήτων που θα θεωρείτο ικανοποιητικό ώστε η Κυβέρνηση να προωθήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία τερματικού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν παράμετροι, πέρα της ποσότητας, όπως είναι π.χ. η διάρκεια του έργου, προσθέτοντας ότι αναμένονται "τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής για να πάρουμε τις αποφάσεις».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «με τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της επιβεβαιωτικής γεώτρησης θα μπορούμε να πούμε για τους σχεδιασμούς μας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το κυπριακό φυσικό αέριο αποτελείται από 98% μεθάνιο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν θα επιβεβαιώσει ούτε θα διαψεύσει αυτή την πληροφορία, προσθέτοντας ότι αυτά είναι θέματα που θα ενημερώσουν την Κυβέρνηση γεωλόγοι, γεωφυσικοί και άλλοι.

Ανέφερε ότι δεν θα αναφερθεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα "μέχρι να βγουν τα προκαταρτικά αποτελέσματα".

Ενδιάμεση λύση
-------------------
Ερωτηθείς για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για το φυσικό αέριο και τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΔΕΦΑ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αναμένεται η απάντηση της Vittol για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η διαδικασία με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ η Γενική Ελέγκτρια θα εξετάσει τις παραμέτρους και την διαδικασία.

«Από κει και πέρα η διαδικασία που ακολουθεί η ΔΕΦΑ αφορά την ίδια τη ΔΕΦΑ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ δεν ανέμενε τα αποτελέσματα της εξέτασης από πλευράς της Γενικής Ελέγκτριας, ο Υπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε καμιά διαδικασία ενός οργανισμού ιδιωτικού δικαίου" και "για αυτό δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρχει κάποια παρέμβαση".

"Πολιτική κατεύθυνση ναι, αλλά παρέμβαση όχι», πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο ρόλος της Γενικής Ελέγκτριας δεν είναι Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, αλλά είναι για να ελέγξει τη διαδικασία και τις παραμέτρους που ακολουθήθηκαν".

"Από κει και πέρα το ΔΣ της ΔΕΦΑ ακολουθεί τις διαδικασίες που το ίδιο ενέκρινε», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν στην περίπτωση που η ΡΑΕΚ δώσει δικό της πόρισμα για τη Vittol και υπάρχει και το πόρισμα της Γενικής Ελέγκτριας ποιο θα προτιμήσει η Κυβέρνηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «πρέπει να ξεχωρίσουμε αν η συγκεκριμένη λύση και οι λύσεις που προσφέρονται είναι προς το δημόσιο συμφέρον", ενώ "το δεύτερο που πρέπει να δούμε", όπως είπε, "είναι η δομή των μηχανών, οι παράμετροι, η χρήση των μηχανών και αυτό είναι ξεχωριστό από τη διαδικασία".

"Έχουμε σήμερα μια κατάσταση και πρέπει να δούμε πώς φτάσαμε σε αυτή. Το ένα είναι αυτό. Το άλλο που είναι να δούμε αν συμφέρει ή όχι, ο σύμβουλος της Κυβέρνησης και του Υπουργού είναι η ΡΑΕΚ», κατέληξε.

Πηγή: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου