Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Κυβέρνηση: Υφυπουργεία με περικοπές στον Πρόεδρο – Το νομοσχέδιο στην Επ. Νομικών

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία έξι ή και λιγότερων Υφυπουργείων παρουσίασε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα είναι πολύ περισσότερα από την εξοικονόμηση αν δεν διορίζονταν και ότι το κόστος θα καλυφθεί από τις εξοικονομήσεις στους μισθούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αξιωματούχων που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι Υφυπουργοί θα αναλάβουν να καλύψουν τομείς όπως η εμπορική ναυτιλία, η ανάπτυξη και θέματα που αφορούν την ΕΕ. Οι αρμοδιότητές τους θα εκχωρούνται από τον εκάστοτε Υπουργό, ενώ οι ίδιοι δεν θα συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι το νέο κυβερνητικό μοντέλο είχε συζητηθεί με τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα και είχε θεωρηθεί συνταγματικό.

Ο θεσμός του Υφυπουργού, ανέφερε ο κ. Νικολάου, κρίνεται απαραίτητος για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και θα ικανοποιήσει μεταξύ άλλων τις ανάγκες που δημιουργούνται για ανάπτυξη, τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών, καθώς και τις οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τους τομείς της ναυτιλίας, των υπηρεσιών και της ανάπτυξης.

Ο κ. Νικολάου βεβαίωσε ότι οι Υφυπουργοί δεν θα ξεπερνούν τους έξι. Το προβλεπόμενο κόστος θα αντιμετωπιστεί μέσα από τις περικοπές που έγιναν στην αντιμισθία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 25% και των Υπουργών, και άλλων αξιωματούχων που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά 20%.

Κληθείς να σχολιάσει προβληματισμούς που εκφράστηκαν από την Επιτροπή Νομικών για πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει για το κράτος και για ανάγκες σε κτιριακές υποδομές, ο Υπουργός τόνισε πως δεν θα προσληφθεί πρόσθετο προσωπικό ούτε θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες σε κτίρια.

Μάλιστα, ο Υπουργός αντιπαρέβαλε το επιχείρημα ότι οι διορισμοί των Υφυπουργών θα γίνουν σε τμήματα παραγωγικά για το κράτος και την οικονομία. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα οικονομικά οφέλη από εκείνα που θα εξοικονομούνταν, αν δεν προχωρούσε η δημιουργία Υφυπουργείων, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου