Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Αρση περιορισμών τον Ιανουάριο βλέπει ο Πρόεδρος

Οι σχεδιασμοί της Κύπρου προβλέπουν την άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από αυτό που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έθετε χρονικό ορίζοντα άρσης των περιορισμών το Μάρτιο, εφόσον βέβαια είχε αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

«Οι περιορισμοί αίρονται. Θα τελειώσουν εντός ενός χρονικού πλαισίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2014», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Κύπρος θα καταφέρει και εξέλθει νωρίτερα στις αγορές, και να δημιουργήσουμε μια ενθαρρυντική προοπτική για τη χώρα και σημείωσε ότι δεν χάθηκε η η εμπιστοσύνη των Ρώσων, οι οποίοι παραμένουν στο νησί.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ είναι εταίροι και φίλοι, αλλά αυτό ισχύει και για τους Ρώσους.

«Η κυπριακή οικονομία έχει στηριχθεί από ρωσικό κεφάλαιο, επενδύσεις και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», παρατήρησε.

Ο ΥΠΟΙΚ
Η Κυβέρνηση επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο τραπεζικό σύστημα, γιατί μεταξύ άλλων θα επιτρέψουν, στη βάση του συμφωνημένου οδικού χάρτη, την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι την πλήρη άρση τους, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσε η IMH και το περιοδικό Gold.

«Η όποια καθυστέρηση και ειδικά η όποια αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε οποιονδήποτε τομέα που σχετίζεται με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν δικαιολογείται», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα και το Συνεργατισμό, υπάρχει ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός, υπάρχουν τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία υλοποιούνται.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και να συνεχίσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις σε σχέση με τον τραπεζικό μας τομέα, όπως είχαμε πρόσφατα και με την Τράπεζα Κύπρου και σε σχέση με τον Συνεργατισμό, ο οποίος πλέον έχει επίσημα διασφαλίσει τα κεφάλαια, συνεπώς η προσπάθεια προχωρά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι παρεμφερείς ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί όχι μόνο η ανακεφαλαιοποίηση αλλά και η αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού, επίσης θα προχωρήσουν σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

«Και θεωρώ πως επιβεβαιώνεται πως το τραπεζικό μας σύστημα έχει εισέλθει σε μια περίοδο σταθεροποίησης», σημείωσε.
Ερωτηθείς πότε εκδίδεται το διάταγμα και πότε ξεκαθαρίζει το θέμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για το Συνεργατισμό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες» όπως προβλέπεται και από το μνημόνιο και από το γνωστό σχεδιασμό και ότι δεν υπάρχει μια καθορισμένη ημερομηνία.

Αντιδράσεις
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η δήλωση του ΠτΔ στο Bloomberg για επίσπευση της άρσης των εσωτερικών περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων από το Μάρτιο του 2014 που δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών στον Γενάρη του 2014, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, είναι να κινηθούν με ταχύτητα όλες οι διαδικασίες για να ομαλοποιηθεί διοικητικά και λειτουργικά η Τράπεζα Κύπρου, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Υπάρχουν, επισημαίνεται, αχρείαστες καθυστερήσεις και γίνονται πρωθύστερες ενέργειες, οι οποίες μόνο ζημιά προκαλούν στη διαδικασία ομαλοποίησης της Τράπεζας.

Η κυπριακή οικονομία, χρειάζεται άμεσα ένα τραπεζικό σύστημα έτοιμο να στηρίξει τον πολίτη και τις επιχειρήσεις με την απαιτούμενη ρευστότητα στα επιβαλλόμενα χαμηλά επιτόκια. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συντονιστούν οι ενέργειες και της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας, παρατηρεί η ΕΔΕΚ.

Πηγή: www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου