Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ασυμβίβαστο: Διπλοθεσίτης ο Διοικητής - Τι απαντά η Κεντρική

Λευκωσία: Θέμα ασυμβίβαστου για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη εγείρουν νομικοί, μετά τη διαπίστωση ότι είναι διπλοθεσίτης. Υποστηρίζουν ότι είναι παράνομος ο διορισμός του κ. Δημητριάδη στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και επί τούτου επικαλούνται τη γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη με βάση την οποίαν υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο πρώην υπουργός Παιδείας Αντρέας Δημητρίου. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης εξακολουθεί να είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leicester και ειδικότερα μέλος πλήρους απασχόλησης στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου. 

Εξακολουθεί δε ο διοικητής - καθηγητής Πανίκος Δηµητριάδης να έχει τηλέφωνο και προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) στο Πανεπιστήμιο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι διατηρεί την ιδιότητά του ως καθηγητής. Μάλιστα, όπως αναφέρεται ρητά στην ιστοσελίδα του βρετανικού Πανεπιστημίου (βλέπε φωτογραφία): «Professor Panicos Demetriades is currently on leaνe from the University of Leicester in order to fulfil his new role as Governor of the Central Bank of Cyprus». Που πάει να πει σε μετάφραση ότι: «ο καθηγητής Δηµητριάδης τελεί επί του παρόντος σε άδεια από το Πανεπιστήμιο του Leicester µε σκοπό να εκπληρώσει το νέο του ρόλο ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

 Χθες το πρωί, μέσω της εκπροσώπου Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκης Στυλιανού, καλέσαμε τον κ. Δημητριάδη να σχολιάσει τις καταγγελίες περί ασυμβίβαστου καθώς είναι διπλοθεσίτης. Στείλαμε όπως μας ζητήθηκε και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο θέσαμε και γραπτώς το ερώτημά μας. Όμως, απάντηση δεν λάβαμε από τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος επέλεξε για άλλη μια φορά, το δρόμο της σιωπής. Εξάλλου, κληθείς ο κ. Δημητριάδης στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις αναφορές περί ασυμβίβαστου, δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί να σχολιάσει το θέμα». 

Η απάντηση της Κεντρικής Η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε σήμερα το πρωί σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι: - Η υπηρεσία του Διοικητή στην ΚΤΚ είναι στη βάση πλήρους απασχόλησης. Ο κύριος Δημητριάδης δεν διατηρεί οποιαδήποτε έμμισθη θέση σε άλλο Οργανισμό, η οποία να είναι ασυμβίβαστη με τα καθήκοντα του ως Διοικητή της ΚΤΚ και δεν ασχολείται με οποιαδήποτε άλλη εργασία ή επάγγελμα.

 - Το πανεπιστήμιο Leicester έχει δώσει στον κ. Δημητριάδη την επιλογή να επιστρέψει στη θέση που κατείχε στο εν λόγω πανεπιστήμιο μετά τη συμπλήρωση της θητείας του ως Διοικητής της ΚΤΚ. Αιμιλιανίδης: Παράνομος ο διορισμός… Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, στην περίπτωση του Πανίκου Δημητριάδη το ασυμβίβαστο όπως καθιερώνεται µε το άρθρο 19 του περί της Κεντρικής Τράπεζας Νόμου, αφορά στην άσκηση οποιουδήποτε άλλου επαγγέλματος, εργασίας ή επιχείρησης, χωρίς να τίθεται περιορισμός αν η άσκηση του επαγγέλματος, εργασίας ή επιχείρησης γίνεται στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ή αν αυτή γίνεται σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σε ιδιωτικό φορέα. Κατά συνέπεια, καταλήγει ο κ. Αιμιλιανίδης, «θέση µου είναι πως ο κ. Δηµητριάδης παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 19 και κατέχει παράνομα τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

 Η παρανομία δεν µπορεί να αρθεί µε μεταγενέστερη παραίτησή του από τη θέση του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Leicester, εφόσον αυτή ανατρέχει στη στιγμή ανάληψης του αξιώματος». Για το ασυμβίβαστο Σύμφωνα με το άρθρο 19 του περί της Κεντρικής Τράπεζας Νόμου, «ο διοικητής και ο υποδιοικητής οφείλουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους να αφιερώνουν ολόκληρο το χρόνο τους αποκλειστικά στην υπηρεσία της Τράπεζας και να μην ασχολούνται με οποιαδήποτε άλλη εργασία, επάγγελμα ή επιχείρηση».

 Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «MEGA» ο έγκριτος νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, το άρθρο 19 καθιερώνει πλήρες ασυμβίβαστο με την άσκηση παράλληλης εργασίας ή επαγγέλματος για τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Προσθέτοντας και τα εξής: «Ο καθηγητής ενός Πανεπιστημίου εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμα του καθηγητή ανεξάρτητα αν κατά τον συγκεκριμένο χρόνο βρίσκεται σε άδεια.

 Άλλωστε ένας καθηγητής µπορεί να βρίσκεται σε άδεια για µια σειρά από λόγους είτε µε ή και χωρίς απολαβές, όπως λόγω ερευνητικής άδειας που είναι η συνηθέστερη µορφή άδειας των πανεπιστημιακών. Κατά το χρονικό διάστηµα όµως που τελεί υπό αδεία, όπως και στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Δημητριάδης, διατηρεί τη θέση του καθηγητή του Πανεπιστηµίου και εξακολουθεί να θεωρείται ως εργοδοτούµενος στο συγκεκριμένο Πανεπιστήµιο».

 Ο κ. Αιμιλιανίδης παρατήρησε ότι, η περίπτωση Δημητριάδη παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες µε την υπόθεση του πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δηµητρίου, θέµα για το οποίο είχε δώσει και σχετική γνωμάτευση στις 17/3/2010 ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Στην εν λόγω γνωμάτευση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής ενδιαφέροντα: «Στον κ. Δηµητρίου, ο οποίος κατέχει τη θέση καθηγητή, δόθηκε από τα αρµόδια όργανα του Πανεπιστημίου άδεια χωρίς απολαβές για περίοδο τριών ετών.

 Αναμφίβολα, ο κ. Δηµητρίου εξακολουθεί κατά τη διάρκεια της χωρίς απολαβές άδειάς του να κατέχει θέση στο Πανεπιστήμιο. Το ερώτηµα που προκύπτει είναι αν, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Δηµητρίου δεν λαµβάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός τις απολαβές της θέσης (και στην έννοια του όρου τούτου σύµφωνα µε τον Κανονισµό 7(1) περιλαµβάνεται και ο µισθός και τυχόν άλλα ωφελήµατα που καθορίζονται από το Συµβούλιο) θεωρείται ότι η θέση του δεν είναι επ’ αµοιβή. Κατά τη γνώµη µου το ασυμβίβαστο συνδέεται µε τη διατήρηση της θέσης και όχι µε την αµοιβή. 

Η προσθήκη των λέξεων «επ’ αµοιβή» στο Σύνταγμα έγινε για να καθιερώσει την αρχή της αμεροληψίας της διοικήσεως, όπως αναφέρεται πιο πάνω, η οποία δεν αίρεται απλώς και µόνο γιατί ο δημόσιος λειτουργός εξασφαλίζει άδεια χωρίς απολαβές µε προοπτική επανόδου στη θέση του µε τη λήξη της θητείας του στο πολιτειακό αξίωμα. Η απαγόρευση δηλαδή αφορά την ταυτόχρονη διατήρηση δύο θέσεων και όχι την απαγόρευση λήψης δύο µισθών. 

Με βάση όλα τα πιο πάνω, αποκλίνω υπέρ της άποψης ότι το ασυμβίβαστο της ανάληψης υπουργικών καθηκόντων µε αξίωμα ή θέση επ’ αμοιβή σε οποιοδήποτε νοµικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ισχύει αναφορικά µε κάθε πρόσωπο που κατέχει έµµισθη θέση είτε στη δημόσια υπηρεσία είτε σε νοµικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ανεξάρτητα αν κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας εξασφαλίζει άδεια χωρίς απολαβές..». 

Στην πιο πάνω γνωμάτευση, καθορίζεται με σαφήνεια ότι, η διατήρηση της θέσης του πανεπιστημιακού ακόμα και µε λήψη άδειας άνευ απολαβών κατά τον χρόνο άσκησης του αξιώματος του υπουργού, συνιστούσε απαγορευμένη κατοχή δεύτερου αξιώματος. 

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου