Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κυβερνοκατασκοπεία γίνεται παντού στον κόσμο


Η κυβερνοπειρατεία για κατασκοπεία και κλοπή εμπιστευτικών δεδομένων γίνεται από όλες τις χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας του Huawei, του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών, ο οποίος συγκεντρώνει τις υποψίες των ΗΠΑ, ενώ ο αυστραλιανός Τύπος μόλις αποκάλυψε μια νέα κινεζική κυβερνοεπίθεση εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.
"Πάντα το έκαναν αυτό οι κυβερνήσεις", δήλωσε ο Βρετανός Τζον Σάφολκ στο περιοδικό Australian Financial Review, που κυκλοφορεί σήμερα. "Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο έχουν τις ίδιες εντολές για τις μυστικές τους υπηρεσίες".

"Ορισμένοι λένε ότι το επάγγελμα του κατασκόπου είναι το δεύτερο αρχαιότερο στον κόσμο. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κλέβουν πληροφορίες από κάποιους άλλους και δεν νομίζω ότι κανείς εκπλήσσεται από το γεγονός πως μια κυβέρνηση, η οποιαδήποτε, προσπαθεί να κλέψει πληροφορίες από μια άλλη κυβέρνηση, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή", πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής πληροφοριακών συστημάτων της βρετανικής κυβέρνησης.

"Οι κυβερνήσεις οφείλουν να επικεντρωθούν στα σιωπηρά μέτρα που οφείλουν να λάβουν, αποδεχόμενες ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπιστευτεί 100% μια άλλη κυβέρνηση, όποιοι κι αν είναι οι νόμοι, οι πολιτικές, οι διαδικασίες", πρόσθεσε.

Την προηγουμένη, η δημόσια αυστραλιανή τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι κινέζοι κυβερνοπειρατές έκλεψαν τα σχέδια της νέας έδρας των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει. Το Πεκίνο από την πλευρά του αμφισβήτησε τις πηγές του τηλεοπτικού δικτύου ABC και ανέφερε ότι "είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η προέλευση των επιθέσεων".

Το 2012 οι αυστραλιανές αρχές απαγόρευσαν στον όμιλο Huawei να καταθέσει προσφορά για το εθνικό ευρυζωνικό πρόγραμμα στο διαδίκτυο, φοβούμενες τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων.

Ο κινεζικός όμιλος τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών έχει κακή φήμη στους κόλπους των αμερικανικών αρχών που τον επικρίνουν για τις σχέσεις του με τις κινεζικές αρχές.

Έκθεση της επιτροπής πληροφοριών του αμερικανικού Κογκρέσου έγραφε στα τέλη του 2012 ότι οι τεχνολογίες του Huawei, όπως αυτές του βασικού του κινέζου ανταγωνιστή του, ΖΤΕ, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Για τον Σάφολκ, ο Huawei βρίσκεται "ανάμεσα σε δύο φωτιές", στο μέσο της διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την κυβερνοπειρατεία.


Source: nooz.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου