Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πέραν και της λιτότητας οι προϋπολογισμοί για 2014 -16

Μια πρώτη, πικρή στ’ αλήθεια γεύση, πήραν χθες οι υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για όσα έρχονται τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι και το 2016.Ο συνάδελφος τους, Υπουργός Οικονομικών  Χάρης Γεωργιάδης, τους παρουσίασε χθες στη συνεδρία του Υπουργικού ένα κείμενο εργασίας, όπως χαρακτηρίστηκε, ένα σημείο εκκίνησης για τους προϋπολογισμούς των ετών 2014-2016, το στρατηγικό δηλαδή πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο προς όλους τους ενδιαφερόμενους, ετοιμάζεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία.
 
Αν και οι αριθμοί που φαίνονται στους τρεις προϋπολογισμούς είναι πολύ ενδεικτικοί, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Υπουργός Οικονομικών,  εντούτοις δίνουν μια εικόνα του ύψους των περικοπών που θα γίνουν ανά υπουργείο και οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Εναπόκειται, είπε ο Υπουργός, στο κάθε Υπουργείο να δει ξανά από μηδενική βάση το κάθε κονδύλι και να αποφασίσει τι θα περικόψει. Υπάρχει οροφή για κάθε Υπουργείο και τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να μελετήσουν με προσοχή την κάθε δαπάνη ώστε να γίνουν σημαντικές εξοικονομήσεις.

Ασφυκτικός ο κλοιός
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το 2014 θα πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις της τάξης του 11% το 2014  ενώ για το 2015 και το 2016 αναμένεται να επεκταθούν κατά 1,4% και 5,0% αντίστοιχα. Σε πραγματικούς αριθμούς οι εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνουν το 2014 ανέρχονται- με βάση το προκαταρκτικό «σημείο εκκίνησης» στα 700 εκατομμύρια ευρώ, να μειωθούν δηλαδή οι κρατικές δαπάνες από 6.225 εκ. το 2013 στα 5.546 εκ. Το 2015  οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω  και να πέσουν στα 5.468 εκ. και το 2016 στα 5.200 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρεται ρητά στην εγκύκλιο, τα Υπουργεία και οι Ανεξάρτητες Υπηρεσίες θα πρέπει να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους με τρόπο που να μην ξεπερνούν τις οροφές αυτές. «Οποιαδήποτε απόκλιση, τονίζεται, από τις οροφές αυτές, θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τερματισμό του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2016 και την επίτευξη πρωτογενών ελλειμμάτων που θα θέσουν το δημόσιο χρέος σε πτωτική πορεία και θα απελευθερωθούν πόροι για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

Περικοπές μισθών αν χρειασθεί
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται μετά από μια πρώτη ανάγνωση της εγκυκλίου του Υπ. Οικονομικών με τα ενδεικτικά-στο παρόν στάδιο- ποσά που θα πρέπει να εξοικονομηθούν είναι από πού θα γίνουν οι περικοπές. Κρατικοί αξιωματούχοι πάντως θεωρούν ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων ώστε να μην υπάρξει επ’ ουδενί,  απόκλιση από τον προγραμματισμό. Περικοπές δαπανών σε μισθούς στο δημόσιο θα αποφευχθούν μόνον αν τηρηθεί  ως ευαγγέλιο  η ανάγκη για εξοικονομήσεις. Ως παράδειγμα αναφέρεται,  από πηγές που πρόσκεινται στη δημόσια υπηρεσία, η δραστική μείωση των υπερωριών.
Οικονομικοί παράγοντες πάντως τόνιζαν ότι είτε που θα βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια για περιορισμό των δαπανών είτε που θα υπάρξουν επιπτώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, σημείωναν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας.
Κείμενο εργασίας με οροφές δαπανών
Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην «Σημερινή» ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού ο ίδιος προέβη σε μια συνοπτική παρουσίαση του προϋπολογισμού, τονίζοντας συνεχώς ότι πρόκειται για ενδεικτικό πλαίσιο, ένα κείμενο εργασίας. «Συμφωνήθηκε, πρόσθεσε  πως θα αρχίσει η διαδικασία μεταξύ του Υπ. Οικονομικών και των άλλων Υπουργείων για τον καταρτισμό του τελικού κειμένου.
Δόθηκε, ανέφερε, το πράσινο φως για να αρχίσουμε τη διαδικασία ετοιμασίας του. Συμφωνήθηκε ότι κάθε  Υπουργείο θα επανεξετάσει κάθε κονδύλι  από μηδενική βάση ώστε να καταλήξουμε στις μεγαλύτερες δυνατές εξοικονομήσεις. Πρέπει, επιβάλλεται να υπάρξει σημαντικότατη μείωση στις δαπάνες.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι αριθμοί που φαίνονται στο κείμενο που δόθηκε χθες στους Υπουργούς  αποτελούν το σημείο εκκίνησης για τον καταρτισμό του τελικού προϋπολογισμού τονίζοντας ότι αυτός πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές σε σχέση με τα έσοδα.
«Συνεπώς, υπογράμμισε, τα έξοδα πρέπει να αντανακλούν την πραγματική εικόνα των αναμενόμενων εσόδων. Αν πρέπει να δυσκολευτούμε, θα δυσκολευτούμε. Πρέπει να μας βγουν οι αριθμοί ώστε να έχουμε προϋπολογισμούς που δεν θα βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματική εικόνα της οικονομίας».

Έσοδα, έξοδα, ανάπτυξη
Να σημειωθεί ότι τα έσοδα της κυβέρνησης με βάση τον προκαταρκτικό προϋπολογισμό που ετοίμασε το Υπ. Οικονομικών έχουν υπολογισθεί ότι θα ανέλθουν στα 5.927 εκ. το 2013, στα 5.657 το 2014, στα 5.860 το 2015 και στα 6.106 το 2016.
Όπως αναφέρεται στο προκαταρκτικό κείμενο των τριών προϋπολογισμών, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι αρνητικός και θα περιορισθεί στο -3,9% ενώ από το 2015 και μετά προβλέπεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι θετικοί. Το 2015 θα ανέλθει στο 1.1% ενώ για το 2016 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 1.9%.

Πληγή η ανεργία
Η ανεργία είναι όπως φαίνεται η μεγαλύτερη πληγή αφού το ποσοστό της για το 2014 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 16,9%  ενώ πτωτικά θα αρχίσει να κινείται το 2015 θα βρίσκεται όμως ακόμα και τότε σε ψηλά επίπεδα: Στο 14,6% το 2015 και στο 13,7% το 2016.
Τα δημόσια έσοδα  για το 2014 αναμένεται ότι θα συρρικνωθούν κατά 5% και να φθάσουν σε απόλυτους αριθμούς τα 5.657 εκ. ενώ το 2015 και το 2016 αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% και 1% αντίστοιχα.
Όπως φαίνεται στους πίνακες που συνοδεύουν το κείμενο του Υπ. Οικονομικών, μεγάλες περικοπές θα ζητηθούν από το Υπ. Άμυνας, το Υπ. Γεωργίας, το Υπ. Εσωτερικών, το Υπ. Εξωτερικών, το γενικό Λογιστήριο, το Υπ. Παιδείας και το Υπ. Συγκοινωνιών.

Επανεξετάζονται όλα τα έργα
Στο κείμενο αναφέρεται ότι όλα τα έργα, προγράμματα, εξοπλισμοί, κατασκευαστικά έργα, χρήζουν αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού της ανάγκης υλοποίησης τους, αφού προγραμματίσθηκαν κάτω από διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και προτεραιότητες.
Σε σχέση με την απασχόληση στο δημόσιο αφου σημειώνεται ότι με βάση το μνημόνιο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2016, στόχος όμως που είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Γιαυτό και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για περαιτέρω μείωση της απασχόλησης με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα την συνέχιση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού, ωρομισθίων και την κατάργηση 1880 κενών θέσεων (με βάση το μνημόνιο) συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων του ωρομίσθιου προσωπικού.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου