Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μάκης Κεραυνός: Η Ελληνική Τράπεζα παραμένει δρώσα οικονομική μονάδα

-Ανδρέας Παναγιώτου: Επιφυλάσσουμε τα δικαιώματα μας έναντι της Pimco 
-«Όσοι είχαν την ευθύνη δεν έκαναν αυτά που έπρεπε»
-«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία»



Ανησυχία για τις συνεχώς αυξανόμενες προβλέψεις, τις παρατεταμένες εκκρεμότητες στον τραπεζικό τομέα και τα περιοριστικά μέτρα, εξέφρασε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός, μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Ομίλου.

Παράλληλα παρουσιάστηκε έντονα επικριτικός για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και οδήγησαν τις τράπεζες και την οικονομία στη σημερινή κατάσταση.

Η ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας για το 2012, ανήλθε στα €23,4εκ σε σύγκριση με €100,7 εκ το 2011, καταγράφοντας οριακή βελτίωση.

«Είναι προφανές ότι κάποιοι που είχαν την ευθύνη δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε να κάνουν και κάποιοι έκαναν κάτι που δεν έπρεπε να κάνουν» τόνισε.

Παράλληλα είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, εξετάζει σε καθημερινή βάση καλύτερους τρόπους διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της τράπεζας και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η Ελληνική Τράπεζα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες παραμένει δρώσα οικονομική μονάδα.

Μιλώντας ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου κατέθεσε μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων που απορρέουν μέσα από το μνημόνιο.

«Γιατί οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργούν με Core Tier 1 της τάξης του 9% και όχι 8% ή 6% αυτή τη συγκυρία;

Γιατί να μην εφαρμόζονται οι αρχές της Βασιλείας και η οικονομική θεωρία και λογική που λένε ότι ο πήχης ψηλώνει στην ανοδική φάση του κύκλου της οικονομίας και μειώνεται στις περιόδους στενότητας και ύφεσης»;

Διερωτήθηκε επίσης πως θα μειωθούν σε επιθυμητό επίπεδο τα επιτόκια όταν υπάρχει συνεχής πίεση ενώ υπάρχει και στενότητα ρευστότητας και επενδύσεων για πρόσθετα κεφάλαια;

Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Τράπεζα θα συνεργαστεί με καλή θέληση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση των επιτοκίων σταδιακά και σε λογικά επίπεδα.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να στηρίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και γενικά την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος του Ομίλου Ανδρέας Παναγιώτου αποκάλυψε ότι προσανατολίζονται να κινηθούν νομικά κατά της Pimco.
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου της Pimco, η Ελληνική Τράπεζα παρουσιάζει κεφαλαιακό πλεόνασμα της τάξης των €23εκ στο βασικό σενάριο και κεφαλαιακό κενό στης τάξης των €333εκ στο ακραίο σενάριο το οποίο όμως η Τράπεζα ουδέποτε αποδέχθηκε και επιφυλάσσει προς τούτο όλα τα δικαιώματα της» επεσήμανε.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου 

Πηγή: Newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου