Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Πήραν κεφάλια» στο ΔΗΚΟ - Εκλογές την 1η Δεκεμβρίου

- Ποια μέλη θεωρούνται υπό διαγραφή
- «Η απόφαση της Κ.Ε. δεν σημαίνει εκδικητική ή τιμωρητική πράξη...»
- Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ σχετικά με τις αποφάσεις της ΚΕ
- Το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου, αντί για τις 13, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις δέκα το βράδυ η μαραθώνια συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ. Στο επίκεντρο της συνεδρίας βρέθηκε το θέμα των διαγραφών των στελεχών, τα οποία στις προεδρικές εκλογές δεν στήριξαν τις κομματικές επιλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε του ΔΗΚΟ ενέκρινε την εισήγηση του Μάριου Καρογιάν για διαγραφή μελών που επέδειξαν αντικομματική συμπεριφορά, με τρεις διαφωνίες (μεταξύ των οποίων των Βουλευτών Νικόλα Παπαδόπουλου και Αντώνη Αντωνίου) και μια αποχή.

Τα μέλη που βρίσκονται υπό διαγραφή είναι οι: Αντρέας και Σίμος Αγγελίδης, Χρύσης Παντελίδης, Τάσος Κύζας,Χρίστος Σενέκκης, Άριστος Χρυσοστόμου, Μαρίνος Γιαλέλης και Αντώνης Κουντούρης.

Πολλά στελέχη αναφέρθηκαν προσωπικά στον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον κατηγόρησαν για πολιτική αναξιοπιστία ενώ άσκησαν και κριτική και στον ίδιο τον Μάριο Καρογιάν, γιατί επέδειξε ανεκτικότητα. Επίσης πολλά μέλη της Επιτροπής έθεσαν ερωτήματα και άσκησαν κριτική στον Νικόλα Παπαδόπουλου λέγοντας του ότι ενεργούσε με τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα και όχι του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτρπή αποφάσισε όπως το καταστατικό συνέδριο διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου και το εκλογικό συνέδριο την 1η Δεκεμβρίου.

Ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τη νύχτα το ΔΗΚΟ αναφέρει τι ακριβώς αποαφσίστηκε στη συνεδρία της Κ.Ε : "Επαναβεβαιώνει το σκεπτικό της απόφασης της συνεδρίας της 27ης Σεπτεμβρίου 2012 με την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να συνεργαστεί στις προεδρικές εκλογές του 2013 με τον ΔΗ.ΣΥ στη βάση συμφωνημένου πλαισίου αρχών και πολιτικών θέσεων, με κοινό υποψήφιο τον κ.Νίκο Αναστασιάδη. Η απόφαση αυτή εδράζεται στη στρατηγική του ΔΗ.ΚΟ για εθνική συνεννόηση και για διακυβέρνηση του τόπου από ένα κατά το δυνατό ευρύτερο, ισχυρό και πολιτικά αξιόπιστο συνασπισμό εξουσίας.
Θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δικαιώνουν την επιλογή του ΔΗ.ΚΟ.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι αντικομματικές συμπεριφορές και άλλες ενέργειες στελεχών και μελών του κόμματος, που τάχθηκαν δημόσια ή εργάστηκαν παρασκηνιακά προς στήριξη άλλης υποψηφιότητας, προκάλεσαν πλήγμα στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος. Προκάλεσαν επίσης σοβαρό πρόβλημα στην αξιοπιστία του ΔΗ.ΚΟ, τραυμάτισαν σοβαρά την εικόνα του και, το κυριότερο, εξέθρεψαν τάσεις διχασμού και διάσπασης του κόμματος.

Η κατάσταση αυτή θέτει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπροστά σε ένα σοβαρό φαινόμενο, όχι, φυσικά, απέναντι σε πρόσωπα. Αυτή η τοποθέτηση δεν σημαίνει εκδικητική ή τιμωρητική πράξη. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απειλεί και υποσκάπτει την κομματική τάξη και πλήττει την ενότητα και τη συνοχή του Κόμματος, καθώς και τη συντεταγμένη λειτουργία του και την αξιοπιστία του.

Ως εκ τούτου, η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι dεν είναι δυνατόν στελέχη του κόμματος που συντάχθηκαν και υποστήριξαν ενεργά άλλη υποψηφιότητα από εκείνη που επέλεξε το κόμμα μας, εκπροσωπώντας μάλιστα το Εκλογικό Επιτελείο άλλων υποψηφίων στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο ή πρωταγωνιστώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και δραστηριότητες τους, να συνεχίσουν να παραμένουν μέλη του ΔΗ.ΚΟ."

Δεν είναι δυνατόν όσα στελέχη ή μέλη του Κόμματος μας με δηλώσεις ή ενέργειες τους διακήρυξαν ότι έχουν κάνει άλλη πολιτική επιλογή, έχουν συνταχθεί σε άλλο πολιτικό κόμμα ή πολιτική κίνηση, να συνεχίσουν να είναι μέλη και του ΔΗ.ΚΟ.

Επ’ αυτού η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Επαρχιακές Επιτροπές θα εξετάσει κατά περίπτωση και θα εφαρμόσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ενώ παράλληλα, οι Επαρχιακές Επιτροπές, σε συνεννόηση με το Εκτελεστικό Γραφείο, θα επιληφθούν και άλλων περιπτώσεων αντικομματικής συμπεριφοράς και θα πάρουν σχετικές αποφάσεις, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των Επαρχιακών Συλλογικών Οργάνων." καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου