Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Το Κυπριακό σε νεα εποχή-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιαδη -Ερογλου - VIDEO

Μια ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η πρώτη συνάντηση των Νικου Αναστασιαδη και Ντερβις Ερογλου. Οι δυο ηγέτες δεν προέβηκαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Η Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ προέβη σε δηλώσεις.
Χωρίς προσθήκη στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Εντος της εβδομάδα θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση οι δυο ηγέτες. Σε φίλο και εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση των δυο ηγετών.

Εφτασε η ωρα του Κυπριακου- σε εξέλιξη οι διαπραγματευσεις

Αρχισε λίγο μετά τις 1130 η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, κατά την οποία αναμένεται να επικυρωθεί το κοινό ανακοινωθέν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο χώρο του υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών αεροδρομίου Λευκωσίας.

Πρώτος έφθασε γύρω στις 1133 ο κ. Ερογλου, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς Κουντρέτ Οζερσάι και τους υπόλοιπους συνεργάτες του. Τον κ. Ερογλου υποδέχθηκε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία αναμένεται ότι μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών θα αναγνώσει την κοινή διακήρυξη.

Δύο λεπτά αργότερα έφθασε στο χώρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο επίσης υποδέχθηκε η κ. Μπάτενχαϊμ. Τον συνοδεύουν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της ε/κ πλευράς.

Οι δυο ηγετες δεν προεβησαν στην τελετουργικη εξοδο οπως συνιθιζετο στις προηγουμνες συνομιλιες.

Η συνάντηση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων ΜΜΕ, που καλύπτουν το γεγονός.




Ανακοινώθηκε η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα

Ανακοινώθηκαν τα μέλη της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα αποτελεί την συμβουλευτική ομάδα του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Κίπρις Πόστασι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομάδα αποτελείται από τους Κουντρέτ Οζερσάι (συνομιλητής), Γκιουνές Ονάρ, (Διευθυντής Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων), Γκιουλφέμ Σεβγκιλί (Εκπρόσωπος Διευθυντή), Ερντέμ Χότζα (Ειδικός περί περιουσιών), Ογουζχάν Χασίπογλου (νομικός), Αϊσέ Μπαλτσίογλου (Δημόσιες Σχέσεις) και Οζλέμ Ιντσέ (μεταφράστρια).
Επικυρώνουν το ανακοινωθέν Αναστασιαδης- Ερογλου

Πραγματοποιείται σήμερα στις 11.30 το πρωί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, κατά την οποία αναμένεται να επικυρωθεί το κοινό ανακοινωθέν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα εκπροσωπηθούν από την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ, η οποία μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών θα αναγνώσει την κοινή διακήρυξη.

Χθες

Η ατζέντα της πρώτης και τυπικής όπως προγραμματίστηκε συνάντησης έχει ήδη συμφωνηθεί.

Πέραν από την επικύρωση της κοινής διακήρυξης οι κύριοι Αναστασιάδης και Έρογλου θα καθορίσουν και το διαδικαστικό πλαίσιο.

-Ποια από τα κεφάλαια του κυπριακού θα ανοίξουν πρώτα, με ποια σειρά θα συζητηθούν και πως θα γίνει η διασύνδεση τους, στο πλαίσιο της διαγώνιας όπως αποφασίστηκε διαπραγμάτευσης.

Πρόθεση δε του προέδρου της Δημοκρατίας είναι και προώθησης του πακέτου των μέτρων εμπιστοσύνης που κατέθεσε, με επίκεντρο την Αμμόχωστο, τα οποία όπως υποστηρίζει μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Επί τάπητος τέλος αναμένεται να τεθούν τόσο το θέμα την αναβάθμισης της συμμετοχής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις όσο και της εμπλοκής της ʼγκυρας και της Αθήνας. Αν και το πρόγραμμα των επισκέψεων είναι κάτι που θα συμφωνηθεί στο επίπεδο των διαπραγματευτών.

Την ίδια στιγμή «Ως τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο», χαρακτηρίζει την επανέναρξη αύριο των συνομιλιών ο τούρκος Υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι συνομιλίες, υπέδειξε, δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα και προειδοποίησε πως σε περίπτωση αποτυχίας, όπως το 2004, οι δύο πλευρές θα τραβήξουν, κατά την έκφραση του, η κάθε μία το δικό της δρόμο, για δημιουργία δύο κρατών.

Ο τούρκος Υπουργός συζήτησε εκ νέου, όπως ανακοίνωσε, και χθες το βράδυ το κυπριακό με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι. Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικές διπλωματικές πηγές ο κος Νταβούτογλου ζήτησε από την Ουάσιγκτον να στηρίξει τις συνομιλίες. Κέρι και Νταβούτογλου συμφώνησαν παράλληλα ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερή βήματα που μπορεί να βλάψουν τη διαδικασία.

Το πρωί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και ʼμυνας της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό χαιρέτισε, και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Όσαντσι.

Με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Ρώσος Πρέσβης εκφράζει την ελπίδα όπως οι διαπραγματεύσεις στεφθούν με επιτυχία και εξευρεθεί μια δίκαιη λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την επανέναρξη των συνομιλιών αναμένεται σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους να χαιρετίσει αύριο και η Ουάσιγκτον, ενώ δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν να ανακοινώσει και την πρόωρη λύση του συμβολαίου του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο οποίος όπως δημοσιεύτηκε αναλαμβάνει από τον Μάρτιο ως Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στο Λονδίνο.

Πηγή: ant1iwo.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου