Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Mε φόντο το «βαρύ κλίμα» στην Αθήνα το θέμα της ΕΡΤ στα ξένα ΜΜΕ

Με αναφορά στο γενικότερο πλαίσιο πίεσης υπό την οποία τελεί η Αθήνα παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, ως μέρος του κλίματος στην Ελλάδα που συμπληρώνεται με την γενική απεργία της Τετάρτης και η σε εξέλιξη αξιολόγηση της τρόικας.

Σε όλες τις αναφορές στον ξένο τύπο επισημαίνεται ότι η επέμβαση της αστυνομίας ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες. Σπανίζουν πάντως οι ιδιαίτερα αξιολογικοί τόνοι, με τα περισσότερα ΜΜΕ να περιορίζονται στην παράθεση των γεγονότων στις επιλογές των τίτλων τους.

Ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC σημειώνει ότι στις συγκεντρώσεις που ακολούθησαν την επέμβαση δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Υπενθυμίζοντας το υπόβαθρο της υπόθεσης της ΕΡΤ, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει στο κλείσιμό της λέγοντας πως ήταν πολυδάπανη και αδιαφανής, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα νέου φορέα.

Σε κείμενο με τίτλο «τα ελληνικά ΜΑΤ απομακρύνουν τους τελευταίους εργαζομένους της ΕΡΤ», ο Guardian περιγράφει την επιχείρηση της Πέμπτης και σημειώνει ότι «η επέμβαση, που χαρακτηρίστηκε εισβολή από την αντιπολίτευση, προκάλεσε σοκ και οργή σε εκατοντάδες υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο».

Σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει κλείσει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό της φορές, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η συγκυρία της επιχείρησης δεν πέρασε απαρατήρητη», επισημαίνοντας πως η αποστολή της τρόικας έχει επιστρέψει στην Αθήνα. «Αναλυτές αναφέρει πως η επέμβαση στόχευε να στείλει και το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στον δημόσιο τομέα» καταλήγει ο Guardian.

Στο κλίμα στο οποίο έγινε η επιχείρηση της Πέμπτης στέκεται και η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Κιόλας την Τετάρτη χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αθήνα εναντίον των περικοπών, ενώ στην πρωτεύουσα βρίσκεται αυτές τις ημέρες και η τρόικα». Η εφημερίδα ανακεφαλαιώνει στο κείμενό της για την ΕΡΤ τα σημεία γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ένας από τους ελάχιστους τίτλους που αποκλίνουν από την παράθεση της είδησης βρίσκεται στο Spiegel: «Επιχείρηση στην ελληνική ραδιοτηλεόραση: "Σαν σε μπανανία"» είναι ο τίτλος, που παραθέτει το σχόλιο ενός από τους συγκεντρωμένους έξω από την ΕΡΤ, με τον οποίο μίλησε ο συνεργάτης του περιοδικού στην Αθήνα.

Αναφέροντας τις αντιδράσεις υποστηρικτών και αντιπολίτευσης, το Spiegel επίσης παρουσιάζει το κλίμα στην Αθήνα και επίσης αναφέρει ότι «παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους πιστωτές».

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου