Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Στυλιανίδης: Τονωτική ένεση η αξιολόγηση της Τρόικας

Τονωτική ένεση για το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας αποτελεί η χθεσινή θετική αξιολόγηση της Τρόικας για την κυπριακή οικονομία, δηλώνει η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε την αξιολόγηση της Τρόικας ως ένα ενθαρρυντικό γεγονός για όλο τον κυπριακό λαό.

«Μακριά από ωραιοποιήσεις και θριαμβολογίες είναι μια τονωτική ένεση για το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Είναι μια ενθάρρυνση για την κοινωνία που υφίσταται καθημερινά τις οδυνηρές προσαρμογές λόγω ατολμίας και αναποφασιστικότητας προηγούμενης περιόδου. Είναι μια θετική ψήφος στην ωριμότητα που επιδεικνύει το σύνολο του κυπριακού λαού», αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης για νέο Μνημόνιο, ο κ. Στυλιανίδης τις χαρακτηρίζει «μεμψιμοιρίες και ισχυρισμούς», οι οποίοι, όπως προσθέτει, «απλώς αποδεικνύουν απόλυτη έλλειψη άλλης αξιόπιστης πολιτικής πρότασης. Η αναγκαία επικαιροποίηση του Μνημονίου δεν έχει καμία σχέση με νέα μέτρα, αλλά αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε αναπροσαρμογή χρονοδιαγραμμάτων».

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει ότι οι δανειστές μας επικυρώνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε ένα όντως φιλόδοξο και σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τον τραπεζικό τομέα, σημειώνει ότι αυτός δείχνει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση της σταθεροποίησης. «Οι τράπεζες θεωρήθηκαν από τους αξιολογητές μας επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και σε ακραία σενάρια. Ταυτόχρονα αποκλείστηκε οποιονδήποτε ενδεχόμενο νέου bail in», αναφέρει.

Ωστόσο, ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι οι δυσκολίες και οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας. «Είναι στο χέρι μας τις προκλήσεις να τις μετατρέψουμε σε προοπτικές. Να ετοιμάσουμε το έδαφος για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές εντός και εκτός Κύπρου να γίνουν ο μοχλός της ανάπτυξης και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», δηλώνει.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο Πρόγραμμα θα αποτελέσουν το εργαλείο και το υπόβαθρο για επανασχεδιασμό της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως μηχανισμός προσέλκυσης επενδύσεων και θα οδηγεί σταδιακά στην πλήρη ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου», συνεχίζει, «και η ανάκτηση του κύρους της χώρας έδωσε ήδη δείγματα γραφής στον τραπεζικό τομέα, παράδειγμα η Ελληνική Τράπεζα».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει, στη συνέχεια, ότι με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εφαρμογή μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές εναντίον της γραφειοκρατίας και επιτάχυνσης των διαδικασιών για νέες επενδύσεις.

«Όλα αυτά βέβαια η Κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής ευαισθησίας. Η δρομολόγηση για τη θεσμική ρύθμιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι η απόδειξη ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει και θέλει να περιορίσει το μεγάλο πρόβλημα των κοινωνικών ανισοτήτων», αναφέρει και καταλήγει λέγοντας ότι η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχει αποδειχθεί και από ανάλογες εμπειρίες ότι είναι η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανισοτήτων στο πρώτο και άμεσο επίπεδο.

Source : www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου