Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ανάσα 350 εκ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ανάσα 350 εκ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω δύο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε διάσκεψη τυπου, στο Υπ. Οικονομικών ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βερνερ Χόγιερ ανακοινωσε ότι το πρώτο πρόγραμμα αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο. Το δεύτερο πρόγραμμα για το οποίο θα πέσουν σύντομα υπογραφές αφορά στην σύσταση ταμείου επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου θα μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δανείζονται φθηνό χρήμα. Ο προϋπολογισμός αυτού του ταμείου θα είναι 200 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Κατά την εδώ παραμονή του, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τις δραστηριότητες της Τράπεζας στα πλαίσια των κοινών προσπαθειών για στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλα στελέχη της Τράπεζας, ο κ. Χόγιερ θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Εξωτερικών και άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως και τα δύο προγράμματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και επανέλαβε την δεδηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε χρηματοοικονομικό εργαλείο που προσφέρεται από την ΕΤΕπ προκειμένου να δώσει πηγές χρηματοδότησης στους τομείς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία.

«Ξέρουμε πως είναι ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, ξέρουμε πως οι προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάκαμψης θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα», είπε, για να προσθέσει ότι «είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ στοχεύει προς τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα προς τις ΜΜΕ, ούτως ώστε να μπορέσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να έχουν πρόσβαση και σε φθηνότερο δανεισμό, αλλά και σε δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν και αυτό αποτελεί βεβαίως αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής».

Σε δηλώσεις του ο κ. Χόγιερ τόνισε ότι η ΕΤΕπ αυξάνει τη δραστηριότητά της στην Κύπρο ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ όπου η έκθεση της ΕΤΕπ σε ως προς το ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο.

«Η ΕΤΕπ θα είναι εδώ. Γνωρίζουμε τα δεινά του κυπριακού λαού και γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στις αρχές του 2013 είναι αρκετά επώδυνες για τον κυπριακό λαό και έτσι είναι απαραίτητο υπάρξει κάποια προοπτική για το μέλλον και αυτό σημαίνει να βοηθήσουμε με τη χρηματοδότηση επενδύσεων, επενδύσεις που παράγουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις που παράγουν εκτυπώσεις που στη συνέχεια μπορούν να προσφέρουν βοήθεια για την εξασφάλιση του μέλλοντος της χώρας αυτής», είπε.

Χρηματοδότηση Εξωτερικού Εμπορίου

Με το εργαλείο αυτό, η ΕΤΕπ στοχεύει να μετριάσει τους κινδύνους συναλλαγής και τους συστημικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ξένες τράπεζες οι οποίες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη εμπορικών ροών με την Κύπρο και να προωθήσει μια ανάκαμψη στηριζόμενη στις εξαγωγές με βασικό κινητήριο μοχλό της Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις σε εμπορικές τράπεζες για πράξεις χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών, ενώ αναμένεται ότι οι εγγυήσεις αυτές θα στηρίζουν όγκο συναλλαγών της τάξης των €300 με €450 εκατ. ετησίως.

Επιχειρηματικό Σχέδιο

Εξάλλου, ο κ. Τανασέσκου είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα το Συμβούλιο της ΕΤΕπ αναμένεται να εγκρίνει το Επιχειρηματικό Σχέδιο με κονδύλια ύψους €100 εκατ. τα οποία θα διοχετευτούν απευθείας για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η συνολική στήριξη της Τράπεζας προς την Κύπρο θα ανέλθει στα €250 εκατ.

Μετά την έγκρισή του, το Σχέδιο αυτό, που αντικαθιστά την παλαιότερη ιδέα του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Στο σχέδιο, αναμένεται να προστεθεί και η συνεισφορά των τραπεζών με άλλα €100 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν στα €200 εκατ.

«Δεν είναι σύμπτωση το ότι σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Επίτροπος Μπαρνιέ. Είναι μια ευρωπαϊκή δέσμευση προς την Κύπρο. Η Ευρώπη είναι εδώ μαζί με την Κύπρο για να μπορέσει (η χώρα) να έχει μια γρήγορη ανάκαμψη από αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές», είπε ο κ. Τανασέσκου.

- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου