Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Απόβλητα Κόσιης: Θα φύγει το βάρος από τις πλάτες των πολιτών;

Σε επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου για τη διαχείριση των Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της Κόσιης προχωρούν ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονάδας, έτσι ώστε να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος και τα τέλη, που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες των Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Λάρνακας, Παραλιμνίου και Αραδίππου με την ιδιότητά τους ως μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της Κόσιης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «υπάρχει πρόσφορο έδαφος, διότι τώρα έχουμε ενώπιον μας και το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας που είχαμε διατάξει για τη Μονάδα της Κόσιης», προσθέτοντας πως «έχουμε και επιχειρήματα αλλά και αριθμούς, ώστε να πείσουμε τον εργολάβο να μειώσει ακόμα περισσότερο τις χρεώσεις».

«Αυτή τη στιγμή», είπε, «δεν μπορούμε να μιλούμε ακόμα για συγκεκριμένα νούμερα στα οποία θα καταλήξουμε στη διαπραγμάτευση. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι τα τέλη έχουν ήδη μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι Δημότες των Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου, το γνωρίζουν».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη Διοικητική Έρευνα που έχει διεξαχθεί για τη Μονάδα της Κόσιης, κατά πόσο ενδέχεται κάποια άτομα να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ο κ. Χάσικος είπε: «Το βέβαιο- και αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας – είναι ότι υπάρχουν διοικητικές ευθύνες. Το κατά πόσο υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, αυτό είναι κάτι που διερευνά ο Γενικός Εισαγγελέας».

Πρόσθεσε πως «το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας είναι στα χέρια του και αναμένουμε, σύντομα, να γνωρίζουμε επακριβώς, αλλά, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λάρνακας με την ιδιότητα του Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής είπε πως «έγινε μια κάκιστη συμφωνία στη περίπτωση της Μονάδας της Κόσιης και το θέμα, σε ό,τι αφορά τη Διοικητική Έρευνα που έχει γίνει, έτυχε χειρισμού από τον Υπουργό Εσωτερικών», σημειώνοντας ότι «η οικονομική πραγματικότητα παραμένει, δηλαδή, οι Δημότες των Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου, σε σχέση με τις άλλες Επαρχίες, πληρώνουν πιο ψηλά τέλη για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων».

«Ως Διαχειριστική Επιτροπή, έχουμε καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση αυτών των τελών. Το γεγονός ότι και ο κ. Υπουργός είναι διατεθειμένος να βοηθήσει σε μια περαιτέρω διαπραγμάτευση για τη μείωση των τελών, είναι ενθαρρυντικό και οδηγεί τα πράγματα με αποφασιστικότητα στο να υπάρξει μια εξίσωση και μια δικαιοσύνη απέναντι στους Δημότες», κατέληξε.

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου