Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Αυτοί που κάποτε μας έφτυναν για «ξέπλυμα» σήμερα είναι φορολογικοί παράδεισοι

- 8ο κέντρο παραοικονομίας η Γερμανία
- Μόλις την 41η θέση κατέχει η Κύπρος
- Έχουν το θάρρος να πουν «mea culpa»;
- Το θάρρος να μας κατηγορούν πάντως, το είχαν!

«Δάσκαλος που δίδασκε και λόγο δεν εκράτη» αποδεικνύεται η Γερμάνια. Αφού συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους και κέντρα παραοικονομίας του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης.

Η Κύπρος, παρά τις κριτικές που έχει δεχτεί για ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με την έρευνα βρίσκεται στην 41η θέση.

Πιο συγκεκριμένα, στην 8η θέση τοποθετεί το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης τη Γερμανία, γεγονός που την καθιστά έναν από τους κορυφαίους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο πρωτοστατούν στη φοροδιαφυγή και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα φιλελεύθερος στην 8...

Ειδικότερα στον «Πίνακα Σκιωδών Οικονομιών» η Ελβετία βρίσκεται στην 1η θέση με το Λουξεμβούργο και το Χονγκ Κονγκ να ακολουθούν στην 2η και 3η.

Στην 4η θέση είναι τα νησιά Κάιμαν και στην 5η η Σιγκαπούρη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 6η θέση και στην 7η ο Λίβανος. Την δεκάδα συμπληρώνουν Τζέρσεϊ (στο Ηνωμένο Βασίλειο) και Ιαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία, ενώ τοποθετείται στην 8η θέση των μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων και κέντρων παραοικονομίας, σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο «δείκτη μυστικότητας» το Βερολίνο βρίσκεται μόλις στην 59η θέση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στη Γερμανία «ξεπλένονται» ετησίως μεταξύ €29 και €57 δισ., χρήματα τα οποία προέρχονται κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα αλλά και από διεφθαρμένους πολιτικούς από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για χρήματα, σύμφωνα πάντα με το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη αυτών των χωρών.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, μεταξύ 33 αφρικανικών κρατών, διαπιστώνει ότι τη δεκαετία του ‘70 «εξαφανίστηκε» από τις χώρες αυτές περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Στον πίνακα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης σημειώνεται ότι δεν αξιολογείται μόνο η τήρηση του απορρήτου από τον χρηματοπιστωτικό τομέα ενός κράτους αλλά και το οικονομικό του εκτόπισμα σε παγκόσμια κλίμακα.
Θυμίζουμε τις επιφυλάξεις όσον αφορά στη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο που είχαν οι γερμανοί πολιτικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: χωρίς την εισαγωγή αποτελεσματικών ελέγχων στο «ξέπλυμα» χρήματος (στην Κύπρο) και επειγόντως αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται ούτε καν να συζητάμε για χρηματοπιστωτική βοήθεια», δήλωναν.

Μέλη του CDU τότε, ήταν επίσης επιφυλακτικά σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο, συνεχίζει το πρακτορείο. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πει πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να βιαστεί να λάβει μια απόφαση.

Η κ. Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη όχι μόνο των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (SPD) προκειμένου να περάσει μια συμφωνία από την Μπούντεσταγκ.

Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Μέρκελ για την καγκελαρία, πριν τις πρόσφατες Γερμανικές εκλογές, και πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ τήρησε επίσης σκληρή γραμμή το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως η Λευκωσία θα πρέπει να σταθεροποιήσει τις τράπεζές της και να εκπληρώσει και άλλους όρους.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου