Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Bowles: Η Κύπρος «ξεσκέπασε» τον μη συντονισμό της τρόικας

Η συνολική απάντηση της τρόικας στην κρίση στερείται διαφάνειας και αξιοπιστίας, ενώ με βάση την εμπειρία της Κύπρου χρειάζεται και συντονισμό, επισημαίνει σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα της Ευρωβουλής, η Πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, Sharon Bowles.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την έναρξη σήμερα στην εν λόγω επιτροπή, δημόσιας ακρόασης για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των πολιτικών που εφαρμόζει η "τρόικα" (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Σύμφωνα με την κ. Bowles, παρ` ότι υπάρχουν θετικά σημεία για τις χώρες αυτές, χάρη στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των λαών τους, η συνολική απάντηση της τρόικας στην κρίση στερείται διαφάνειας και, ενίοτε, αξιοπιστίας. «Με βάση την εμπειρία της Κύπρου, είναι ξεκάθαρο πως η Τρόικα χρειάζεται μεγαλύτερο συντονισμό των μελών της, ενώ θα πρέπει να επανεξετασθεί ο ίδιος ο τρόπος εργασίας της», είπε. Προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις κρίσιμες για μια χώρα στο σκοτάδι και χωρίς να είναι κανένας υπόλογος για τις επιπτώσεις τους. «Η Τρόικα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε απόφασή της και για τις συνέπειες που θα έχει κάθε απόφασή της», είπε.

Αναφορικά με τη δημόσια ακρόαση ανέφερε ότι αποτελεί το πρώτο στάδιο στις συζητήσεις που θα προηγηθούν την έκθεση της επιτροπής Οικονομικών για το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας. «Οι ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εσωτερική λειτουργία της Τρόικας», επισήμανε εκφράζοντας τη λύπη της γιατί, λόγω των εσωτερικών κανόνων του, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ευρωβουλής για ανοικτή και διαφανή συζήτηση με όλα τα μέλη της τρόικας.

Η ακρόαση θα εστιασθεί επίσης στις προσπάθειες να αποσυνδεθούν τα χρέη των τραπεζών από εκείνα των χωρών και πώς θα αποκατασταθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές επιπτώσεις στις χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, είπε.

Η επιτροπή Οικονομικών θα δουλέψει σκληρά για να διασφαλίσει ότι το πόρισμά της θα κατατεθεί πριν από τις ευρωεκλογές, κατέληξε η Πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής. -

 Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου