Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Πρόοδο στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό βλέπει ο Οζντίλ Ναμί

Ο «υπουργός» Eξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος μιλάει στην εφημερίδα «Πολίτης»

Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό άρχισαν να παρουσιάζουν σημεία προόδου, σύμφωνα με τον «υπουργό» Εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί.

Ο Ναμί κάνει λόγο για κατάληξη σε κοινή δήλωση, στις διαβουλεύσεις των διαπραγματευτών της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάνη και της τουρκοκυπριακής, Οσμάν Ερτούγ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Ναμί είπε, χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν.

«Σήμερα είμαστε πιο κοντά από ότι ήμασταν όταν ξεκινήσαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ναμί. «Υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα, αλλά δεν είναι αξεπέραστα» πρόσθεσε, για να τονίσει πως όλοι εστιάζουν «στο να υπάρξει ένα κείμενο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Εξάλλου, η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, σύμφωνα με τις οποίες, η κοινή δήλωση, που θα αναγνωστεί στην πρώτη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, «έχει κλείσει κατά 90% μετά από την κατάθεση πρότασης από την ελληνοκυπριακή πλευρά που ικανοποιεί τις τουρκοκυπριακές ανησυχίες περί κατάλοιπου εξουσίας, διατηρώντας όμως τις αναφορές σε μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Συγκεκριμένα, η ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρουν οι πληροφορίες, αποδέχθηκε πως, εφόσον στην κοινή δήλωση θα καταγράφεται πως το μελλοντικό ομόσπονδο κράτος θα πληροί τα χαρακτηριστικά της μιας κυριαρχίας, της μιας ιθαγένειας και της μιας διεθνούς προσωπικότητας, τότε μπορεί να ικανοποιηθεί και το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για καθορισμό του κατάλοιπου εξουσίας.

Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την αναφορά στο κείμενο πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται ότι μόλις καθοριστούν οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, ό,τι απομένει θα καταλήγει στις πολιτείες.

Source : http://www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου