Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Απάντηση αντιπροσώπων Κύπρου-Ελλάδας στην Τρίτη Επιτροπή ΓΣ ΟΗΕ

Συνέχεια στο θέμα των Τουρκικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο δόθηκε στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν οι αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας έλαβαν το λόγο κι απάντησαν στον αντιπρόσωπο της Τουρκίας, που έλαβε το λόγο και τοποθετήθηκε στην ομιλία του Κύπριου μονίμου αντιπροσώπου, Νίκου Αιμιλίου.

Ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δήθεν «καταπίεσης των Τουρκοκυπρίων» από τους Ελληνοκύπριους και επέμβασης της Τουρκίας στη βάση συμβατικών της δικαιωμάτων.

Ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Στέλιος Μακρυγιάννης κατήγγειλε την Τουρκία για παραποίηση των ιστορικών γεγονότων και στοιχείων και για επιλεκτική αναφορά τονίζοντας ότι ενώ το πραξικόπημα το 1974 κατέρρευσε μέσα σε τρεις μέρες, η Τουρκική εισβολή και οι συνέπειες της με τη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Παρά τα εμπόδια που υπάρχουν λόγω της τουρκικής κατοχής, η Κυπριακή Κυβέρνηση – είπε- κάνει ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσει σε όλους τους Κύπριους υπηκόους, είτε Τουρκοκύπριους είτε Ελληνοκύπριους, τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και ίση πρόσβαση σε όλες τις ελευθερίες και προνόμια τόσο ως Κύπριοι αλλά και ως υπήκοοι της ΕΕ. Ενώ με τα στοιχεία που παρέθεσε απέρριψε τις κατηγορίες της Αντιπροσώπου της Τουρκίας περί πολιτικής ‘ απομόνωσης’ των Τουρκοκυπρίων.

Υπογραμμίζοντας ότι οι πράξεις είναι ηχηρότερες των λόγων, ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου, επεσήμανε ότι αν υπάρχει κάποιος σήμερα που κρατεί τους Τουρκοκύπριους όμηρους, αυτή είναι η Τουρκία και η συνεχιζόμενη Τουρκική κατοχή και κάλεσε την Τουρκική Κυβέρνηση αν πραγματικά επιθυμεί μόνιμη ειρήνη στη Κύπρο, να αποσύρει τα στρατεύματα της, να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Ι. Ιακωβίδης αναφέρθηκε στην καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για το θέμα των αγνοουμένων, ενώ για το ζήτημα των προσφύγων είπε πως «περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν ως εκτοπισμένοι, πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα, καθώς η Τουρκία του παρεμποδίζει να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και να ασκήσουν τα νόμιμα περιουσιακά τους δικαιώματα».

Κατήγγειλε επίσης τις μαζικές παράνομες πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών και την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της νήσου με την παράνομη μεταφορά Τούρκων εποίκων, κατά βάναυση παραβίαση των συνθηκών της Γενεύης.

Αναφέρθηκε τέλος στη μαζική σύλληψη και καταστροφή αρχαιοτήτων και θρησκευτικών μνημείων.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου