Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το Υπ. Υγείας – Συμπληρώματα από τις ΗΠΑ ευθύνονται για περιστατικά ηπατίτιδας

Για δύο συμπληρώματα τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά και ευθύνονται για 56 δηλωμένα περιστατικά μη ιογενούς ηπατίτιδας, προειδοποιεί το καταναλωτικό κοινό το Υπουργείο Υγείας. 

Την ίδια ώρα, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες να πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους για εντοπισμό τους στην κυπριακή αγορά.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν λάβει πληροφόρηση από το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με τις οποίες έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως συμπληρώματα τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία πιθανόν να ευθύνονται για 56 δηλωμένα περιστατικά μη ιογενούς ηπατίτιδας: 1. Oxy Elite Pro 2. Versa- 1

Όλα τα περιστατικά καθώς και η τυχόν διασύνδεσή τους με την κατανάλωση των πιο πάνω προϊόντων, διερευνάται από το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καθώς και την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Διεξάγονται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις με επίκεντρο την ουσία aegeline, η οποία εντοπίστηκε στα συστατικά των δύο πιο πάνω σκευασμάτων.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες διεξάγουν εντατικούς ελέγχους για εντοπισμό τέτοιων προϊόντων στην Κυπριακή αγορά.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι επειδή πιθανό τα εν λόγω προϊόντα να διατίθενται προς πώληση μέσω διαδικτύου, καλείται το καταναλωτικό κοινό το οποίο έχει στην κατοχή του τα πιο πάνω σκευάσματα, ή άλλα σκευάσματα που αναφέρουν στα συστατικά τους την ουσία aegeline, συμβουλεύεται να μην τα καταναλώσει για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά το προϊόν Oxy Elite Pro, έχει υποβληθεί αίτηση στο παρελθόν για κυκλοφορία στην Κυπριακή αγορά και αυτή απορρίφθηκε.

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί, τέλος, να υπενθυμίσει τους καταναλωτές, ότι η διαδικασία προμήθειας τέτοιων προϊόντων μέσω του διαδικτύου δεν μπορεί επί του παρόντος να τύχει αποτελεσματικού ελέγχου από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και ως εκ τούτου δυνατό κάποιοι ανυποψίαστοι καταναλωτές να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου