Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Στη σύσκεψη αρχηγών η Συμμαχία Πολιτών

Συμμετοχή και λόγο στο κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο της Βουλής, στη Σύσκεψη των Αρχηγών Κομμάτων, αποκτά επίσημα και μάλιστα δια νόμου η Συμμαχία Πολιτών, με τον βουλευτή της Νίκο Κουτσού. Στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος θα τεθεί προς ψήφιση, η πρόταση νόμου για θεσμοθέτηση της μέχρι σήμερα άτυπης Σύσκεψης των Αρχηγών στην οποίαν προβλέπεται να συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών που αυτά διαθέτουν.

Ο θεσμός της Σύσκεψης των Αρχηγών αρχικά εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση κάποιων πρακτικών κυρίως θεμάτων που αφορούν τις κοινοβουλευτικές εργασίες. Τελικά όμως, καθιερώθηκε ως ένας άτυπος πλην όμως μόνιμος θεσμός που έχει συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο σε σχέση με τις εργασίες της ολομέλειας της Βουλής και των κοινοβουλευτικών επιτροπών ή με άλλες δραστηριότητες του κοινοβουλίου ή των εκπροσώπων του.

Οι εισηγήσεις και οι υποδείξεις του άτυπου αυτού θεσμού στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων γίνονται κατά κανόνα σεβαστές από τους βουλευτές, χωρίς όμως να υποκαθιστούν τις αποφάσεις της Ολομέλειας, τις οποίες, ωστόσο, κατευθύνουν. Παρόμοια διακομματικά συλλογικά όργανα λειτουργούν σε πλείστα άλλα κοινοβούλια, με σκοπό να διευκολύνουν τη λειτουργία των νομοθετικών σωμάτων.

Στο πλαίσια της σύνταξης της προτεινόμενης τροποποίησης για θεσμοθέτηση της μέχρι σήμερα άτυπης Σύσκεψης των Αρχηγών, λήφθηκαν υπόψη μεταξύ άλλων και οι εξής παράμετροι:
1. Η ανάγκη όπως η άτυπη Σύσκεψη των Αρχηγών, η οποία λειτουργεί κάτω από ορισμένους άγραφους κανόνες που επικράτησαν στην πράξη, πάρει το αναγκαίο τυπικό ένδυμα, έτσι ώστε να μην αμφισβητείται ούτε η λειτουργία της, ούτε η διαδικασία της.
2. Η ανάγκη όπως στη Σύσκεψη των Αρχηγών, η οποία πρέπει να έχει τη μορφή ενός συλλογικού, συμβουλευτικού και διακομματικού οργάνου, εκπροσωπούνται όλα τα εν τη Βουλή κόμματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών που αυτά διαθέτουν.
3. Ο συμβουλευτικός ρόλος και ο συλλογικός χαρακτήρας της Σύσκεψης των Αρχηγών θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάγκη όπως αυτή λειτουργεί ως ένα συναινετικό όργανο που στόχο έχει να υποβάλλει εισηγήσεις ευρύτερα αποδεκτές από όλες τις πλευρές της Βουλής.

Συναφώς, οι προτεινόμενες πρόνοιες για τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων στη Σύσκεψη προβλέπουν ότι οι αποφάσεις της θα λαμβάνονται συναινετικά.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου