Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Θετικά τα μηνύματα από το Λονδίνο για τον κυπριακό τουρισμό του 2014

Λονδίνο: Με συγκρατημένη αισιοδοξία θα επιστρέψει στην Κύπρο η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΚΟΤ που είναι επικεφαλής της κυπριακής παρουσίας στην Παγκόσμια Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου (World Travel Market), όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά από συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες και εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην κεντρική διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε στον εκθεσιακό χώρο ExCel στο ανατολικό Λονδίνο, όπου από τη Δευτέρα συρρέουν επαγγελματίες του τουρισμού από όλο τον κόσμο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία είναι «πολύ ευχαριστημένη» από τις επαφές που είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Φεύγουμε από την τουριστική έκθεση με συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2014. Όλα δείχνουν ότι θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κύπρο, όπως ήταν ο αρχικός μας στόχος. Ευελπιστούμε δε και σε μια μικρή άνοδο το 2014. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε και την αναγκαία άνοδο στις αφίξεις από τις αγορές από τις οποίες βλέπουμε ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία δύο-τρία χρόνια», σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι η εκτίμηση των τουριστικών πρακτόρων όπως εκφράστηκε στις διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους είναι πως η κυπριακή είναι μια ώριμη τουριστική αγορά και πως έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα των υπηρεσιών. Παράλληλα όμως εκτιμούν ότι η Κύπρος δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί νέους προορισμούς που έχουν ανελιχθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά της περιοχής της Μεσογείου.

«Η προσπάθειά μας και αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να επιμηκύνουμε τη χειμερινή περίοδο. Όχι κατ’ ανάγκη να φτάσουμε τους 12 μήνες αμέσως, αλλά τουλάχιστον να προσθέσουμε κάποιες εβδομάδες εκατέρωθεν της τουριστικής σεζόν. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου, όπως μας έχουν τονίσει οι ίδιοι οι τουριστικοί πράκτορες και οι αερογραμμές. Οι πλείστοι προορισμοί στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εποχικότητας και αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η βρετανική αγορά έχει αρχίσει να προτιμά προορισμούς όπως η Καραϊβική, κάτι που μας τονίστηκε επανειλημμένα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο η ανάπτυξη του επιμέρους θεματικού τουρισμού μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός σημείωσε ότι πολλοί από τους τουριστικούς πράκτορες έχουν όντως θίξει το θέμα. Πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί κάποιες ενότητες στις οποίες θα υπάρξει από κοινού προσπάθεια. «Για παράδειγμα πώς θα προσεγγίσουμε περισσότερους γκόλφερς ή περισσότερους ποδηλάτες. Συζητήσαμε ακόμα το θρησκευτικό τουρισμό. Υπήρχαν τρεις-τέσσερις θεματικές ενότητες τουρισμού στις οποίες θα δώσουμε την προτεραιότητα που τους αρμόζει», συμπλήρωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος εντάσσονται οι προσπάθειες για περισσότερα γήπεδα γκολφ και περισσότερες μαρίνες ή η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καζίνο resort, κινήσεις που σε έναν ορίζοντα 2-3 ετών θα καταστήσουν την Κύπρο τουριστικά πιο ανταγωνιστική.

Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με το πώς οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο επηρεάζουν τον προϋπολογισμό για την προβολή και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είναι κάτι που το Υπουργείο κοιτάζει αυτή τη στιγμή: «Όπως γνωρίζετε, όλοι οι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης είναι κάτω από τεράστια πίεση. Θα πρέπει να επέλθουν εξοικονομήσεις της τάξης των 700 εκατομμυρίων το 2014 και δεν υπάρχει τμήμα ή οργανισμός ή υπουργείο που δεν θα επηρεαστεί. Σίγουρα η έμφαση θα είναι σε μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της Κύπρου, που είναι ο τουρισμός, επομένως κοιτάμε πολύ προσεκτικά τους προϋπολογισμούς για το 2014».

Αναφερόμενος στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, είπε ότι απασχολεί ιδιαίτερα την ηγεσία του τουρισμού, σημειώνοντας ότι γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για να μπορέσει ο κυπριακός αερομεταφορέας να επιβιώσει, εκτιμώντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βλήματα από το ΔΣ και την κυβέρνηση του τελευταίους μήνες. Συμπλήρωσε πάντως ότι το πτητικό πρόγραμμα από και προς την Κύπρο έχει επεκταθεί πάρα πολύ: «Υπάρχουν και οργανωμένες πτήσεις και τσάρτερ και προγραμματισμένες πτήσεις και οι operators. Υπάρχει ικανοποιητική διασύνδεση με την Κύπρο τουλάχιστον για την τουριστική περίοδο».

Ερωτηθείς για το στόχο που τίθεται για το 2014, ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι στις πιο ώριμες αγορές όπως του Ηνωμένου Βασιλείου στόχος είναι η συγκράτηση των αφίξεων που είχαν μειωθεί το 2013 λόγω και των γεγονότων του περασμένου Μαρτίου. Ταυτόχρονα, στις αγορές που παρουσιάζουν δραματική άνοδο στο τουριστικό ρεύμα στόχος είναι η καταγραφή πραγματικών αυξήσεων στις αφίξεις. «Ο συνολικός μας στόχος είναι να έχουμε μια αύξηση στις αφίξεις γύρω στο 10% για το 2014 σε σχέση με το 2013», εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες του 2013 οι αφίξεις εμφανίζονται ενισχυμένες, με τα έσοδα να καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση λόγω της αλλαγής του μείγματος των επισκεπτών, που ξοδεύουν περισσότερα. Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει προσδοκία για σημαντική άνοδο επισκεπτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις σκανδιναβικές χώρες, με τους Ρώσους να φτάνουν φέτος γύρω στις 600.000.

Στην παρατήρηση ότι η Κύπρος θεωρείται από ορισμένους ως ακριβός προορισμός, ο υπουργός σχολίασε ότι «ενδεχομένως να μην θέλουμε να είμαστε φθηνός προορισμός», εφόσον προστίθεται αξία στο τουριστικό προϊόν με τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, ανέφερε ότι υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι ποιότητας των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων κέντρων αναψυχής με τις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνονται προβλήματα οι υπεύθυνοι να οδηγούνται στα δικαστήρια.

Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός ήδη επεξεργάζεται τροποποιήσεις ώστε να είναι πιο σύγχρονος και να καλύπτει κάποια κενά που φάνηκαν κατά την εφαρμογή των προηγούμενων νόμων.

Ο κ. Λακκορτύπης πρόσθεσε τέλος ότι είχε μια πολύ θερμή συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό του, Όλγα Κεφαλογιάννη και ότι έχουν συμφωνήσει να υπάρχει ένας πιο εντατικός διάλογος μεταξύ του ΕΟΤ και του ΚΟΤ που αφορά ενδεχομένως κοινά ταξιδιωτικά πακέτα για τις δύο χώρες, ειδικά για επισκέπτες από μακρινούς προορισμούς.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τέτοιου είδους συνεργασίες και έχουμε συμφωνήσει ότι θα συναντηθούμε εντός των επόμενων δύο μηνών είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία ώστε να τα βάλουμε όλα επί τάπητος», είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου