Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Επίσημο χαρακτήρα αναμένεται να πάρει από σήμερα η ρήξη στις σχέσεις Προέδρου – Ντάουνερ. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο Προεδρικό, ο κ. Αναστασιάδης θα καταστήσει σαφές στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ ότι, με τις πράξεις και χειρισμούς του, έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του.

Σκέψεις και για αποστολή Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη
Οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν από τη Λίζα Μπατενχάιμ.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να θέσει επίσημα θέμα παύσης του κ. Ντάουνερ, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα πρέπει να αποφασίσει πλέον κατά πόσο είναι χρήσιμος για την αποστολή του.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να αποφασιστεί η αποστολή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίου η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Ντάουνερ. Η Λευκωσία πάντως πιστεύει ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν υπό την επίβλεψη της ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ, Λίζας Μπατενχάιμ.

Το απόγευμα τελικά η συνάντηση

Αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στο Προεδρικό.

Μέχρι στιγμής οι λόγοι της αναβολής δεν είναι γνωστοί, ούτε και ποιος εκ των δύο ζήτησε την αναβολή.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε για το απόγευμα, γεγονός που ίσως σημαίνει πως η άλλη συνάντηση Ντάουνερ-Διαπραγματευτών των δύο πλευρών μετακινηθεί ή ακυρωθεί.

O Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, συναντήθηκε στις 09.30 με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στα κατεχόμενα.

Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει εποικοδομητικότατες προτάσεις και, εάν οι εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα θέλουν να τις αξιοποιήσουν, μπορεί να επιτευχθεί μια κοινή δήλωση που να ξεκαθαρίζει κάποια θέματα αρχής, ώστε να αρχίσει ένας διάλογος, προσθέτοντας πως πολλά είναι αυτά που θα πρέπει οριστικά να ξεκαθαρίσουν, μια για πάντα, με τον κ. Ντάουνερ.

Είδε Ερτούγ χθες

Συνάντηση μιας ώρας είχε χθες με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ο Οσμάν Ερτούγ στο ξενοδοχείο Μέριτ της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη ανέφερε ότι συζήτησαν για το κοινό ανακοινωθέν, αλλά δεν θέλησε να προβεί σε καμιά δήλωση γιατί – όπως είπε – η κάθε λέξη που θα πει μπορεί να γίνει αντιληπτή λάθος και αιτία για διάφορα σχόλια.

Υπενθύμισε την δήλωση του Ντερβίς Έρογλου ότι σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά δεν αποδεχθεί την πρόταση που έκανε η τ/κ, θα δοθεί τέλος στις επαφές που αφορούν το κοινό ανακοινωθέν και προχώρησε λέγοντας ότι αυτά τα λόγια του Τ/κ ηγέτη αντικατοπτρίζουν την «εθνική πολιτική» της τ/κ πλευράς. Ωστόσο στην ερώτηση εάν αυτό το μετέφερε στον κ. Ντάουνερ και τι απάντηση πήρε, ο κ. Ερτούγ δεν απάντησε.

Παραμένουν οι βασικές διαφορές στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος

Παραμένουν οι βασικές διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος για τις συνομιλίες, δήλωσε αρμόδια πηγή, μετά και την υποβολή χθες αντιπρότασης από την ε/κ πλευρά στην πρόταση, που υπέβαλε προχθές η τ/κ πλευρά.

«Σε μερικά σημεία προοδεύουμε, σε μερικά σημεία πάμε πίσω-πίσω. Είναι μια διαπραγμάτευση που έχει τα πάνω και τα κάτω», ανέφερε η ίδια πηγή, μετά και τις χθεσινές χωριστές συναντήσεις των διαπραγματευτών με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσθέτοντας παράλληλα πως «οι βασικές μας διαφορές παραμένουν όπως ήταν, δηλαδή η δική μας επιμονή στο να υπάρχει ξεκάθαρη βάση και η επιμονή των Τούρκων να ‘νερώνουν’ τη βάση διότι αυτό το θέμα τους δημιουργεί ανησυχίες».

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των σημερινών χωριστών συναντήσεων του κ. Ντάουνερ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου θα συζητηθεί η προσπάθεια για πλήρη ανάπτυξη των διαπραγματεύσεων και πως το απόγευμα ο κ. Ντάουνερ θα έχει κοινή συνάντηση με τους δυο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτουγ.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ακόμη πως για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τίθεται θέμα τελεσιγράφων. «Εμείς αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας δεν την κάναμε. Εάν τίθεται ένα τελεσίγραφο αυτό δουλεύει μόνο εις βάρος του κ. Ντάουνερ αλλά όχι εις βάρος μας εμάς», σημείωσε.

«Εμείς είμαστε εδώ και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να λύσουμε το πρόβλημά μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται υπό τον κ. Ντάουνερ θα καταλήξουν - έως το τέλος του έτους - σε ένα νέο σχέδιο, που θα μπορούσε να υποβληθεί για έγκριση στις δύο κοινότητες στις αρχές του 2014, η ίδια πηγή ανέφερε πως αυτά είναι απλά ευχολόγια.

Source : wwww.politis.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου