Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Προϊόντα ύποπτα για μη ιογενή ηπατίτιδα, στην κυπριακή αγορά

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό σε κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής στη Λάρνακα, των ύποπτων για περιστατικά μη ιογενούς ηπατίτιδας συμπληρωμάτων, μάρκας Oxy Elite Pro.

Κατά τη διενέργεια ελέγχων, τα μέλη των Υγειονομικών Υπηρεσιών εντόπισαν στην κυπριακή αγορά τρείς συσκευασίες του Oxy Elite Pro, συμπληρώματα τα οποία εισήχθηκαν παράνομα στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει την Τρίτη οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, γνωστοποιούσαν ότι τα συμπληρώματα Oxy Elite Pro και Versa- 1, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πιθανόν να ευθύνονται για 56 δηλωμένα περιστατικά μη ιογενούς ηπατίτιδας. Σημειώνεται από τα 56 περιστατικά που καταγράφηκαν στην Αμερική, τα 47 έκαναν χρήση των εν λόγω σκευασμάτων.

Γι αυτό και διεξάγονται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις στην Αμερική, με επίκεντρο την ουσία aegeline, η οποία εντοπίστηκε στα συστατικά των δύο πιο πάνω σκευασμάτων.

Μιλώντας στο Sigmalive, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστος Χρίστου τόνισε ότι για το προϊόν Oxy Elite Pro, έχει υποβληθεί αίτηση στο παρελθόν για κυκλοφορία στην κυπριακή αγορά και αυτή απορρίφθηκε.

Γι αυτό και διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα σκευάσματα αυτά εισήχθησαν στην κυπριακή αγορά. Τονίζεται ότι η διαδικασία προμήθειας τέτοιων προϊόντων μέσω του διαδικτύου δεν μπορεί να τύχει αποτελεσματικού ελέγχου από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες.

Από τη διερεύνηση, προέκυψε ότι το εν λόγω κατάστημα προμηθεύτηκε τα συγκεκριμένα σκευάσματα από άλλη εταιρεία, ο ιδιοκτήτης της οποίας αναζητείται.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες στην αγορά για τον εντοπισμό και άλλων τέτοιων σκευασμάτων.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες καλούν το καταναλωτικό κοινό, το οποίο έχει στην κατοχή του τα πιο πάνω σκευάσματα, ή άλλα σκευάσματα που αναφέρουν στα συστατικά τους την ουσία aegeline, να μην τα καταναλώσει για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου