Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Τουρκικές… ταχυδακτυλουργίες

Θέλουν να εξαφανίσουν το κοινό ανακοινωθέν οι Τούρκοι, δηλώνει ο Α. Μαυρογιάννης
Ο Ε/κ διαπραγματευτής ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες για συναντήσεις με τον Ο. Ναμί, επισήμανε, ωστόσο, ότι σε ουδεμία περίπτωση τίθεται θέμα αναβάθμισης αρχών του ψευδοκράτους

Προσπάθεια ακόμα και να εξαφανίσουν το κοινό ανακοινωθέν καταβάλλουν οι Τούρκοι, ενώ εξακολουθούν να αρνούνται τη συμπερίληψη σε αυτό της βάσης λύσης, με την ε/κ πλευρά να ξεκαθαρίζει ότι, αυτή, σε ουδεμία περίπτωση είναι διαπραγματεύσιμη.
Σε αυτήν την αποκάλυψη προέβη ο διαπραγματευτής της πλευράς μας στο Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας χθες βράδυ στις Τομές στα Γεγονότα του Sigma.

Οι Τούρκοι θα προτιμούσαν να μην υπάρχει καν ανακοινωθέν, επισήμανε ο Ε/κ διαπραγματευτής, προσθέτοντας πως, από τη στιγμή που αυτό υπάρχει, προσπαθούν να είναι όσο πιο αδύνατο γίνεται. Και αυτό το επιχειρούν, εξήγησε, «προσπαθώντας να συμπεριλάβουν όσο πιο πολλές δικές τους θέσεις γίνεται και αφαιρώντας τις δικές μας».


Την ίδια στιγμή, ο κ. Μαυρογιάννης ξεσκέπασε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, υποδεικνύοντας ότι, αν στόχος, κατά την έκφρασή του, είναι να κοροϊδευόμαστε, «τότε μπορούμε να το κάνουμε για χίλια χρόνια χωρίς να καταλήγουμε».

Το μόνο στο οποίο αναφέρονται οι Τούρκοι, διευκρίνισε, είναι τα χρονοδιαγράμματα και η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης στο τέλος της διαδικασίας. Υπέδειξε, ωστόσο, πως «με αυτά δεν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό», καθιστώντας, με αυτόν τον τρόπο, σαφή τη θέση της ε/κ πλευράς.

Αναμονή για συναντήσεις
Επισήμανε, παράλληλα, πως οι δύο διαπραγματευτές βρίσκονται σε αναμονή για τον καθορισμό ημερομηνίας μετάβασης (που θα είναι ταυτόχρονη) σε Αθήνα και Άγκυρα, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.
Εκφράσαμε ετοιμότητα να μεταβούμε, αν είναι δυνατόν, πριν από το τέλος του μήνα, σημείωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, διευκρινίζοντας πως εναπόκειται σε Αθήνα και Άγκυρα να συμφωνήσουν για τις ημερομηνίες.

Όσον αφορά τις δηλώσεις των Τούρκων περί επανέναρξης των συνομιλιών στις 4 Νοεμβρίου, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έσπευσε να προαναγγείλει τον καθορισμό ημερομηνίας.
Η 4η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία που θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, εξήγησε, υπενθυμίζοντας πως ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε. είχε πει ότι, αν έχουμε καταλήξει μέχρι τότε σε κοινό ανακοινωθέν, θα ήταν καλό να συναντηθούν στις 4 Νοεμβρίου οι δύο ηγέτες, χωρίς, όμως, να καθορίζεται η 4η Νοεμβρίου ως ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Ούτε διάψευση ούτε επιβεβαίωση
Αναφορικά, εξάλλου, με τις πληροφορίες περί μυστικών συναντήσεων Μαυρογιάννη-Ναμί, ο Α. Μαυρογιάννης απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν υπήρξε συνάντηση, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σε ουδεμία περίπτωση τίθεται θέμα αναβάθμισης οιωνδήποτε λεγόμενων αξιωματούχων των κατεχομένων ή παράλληλης διαπραγμάτευσης, μακριά από την τράπεζα των συνομιλιών. «Άνθρωποι όπως ο Ναμί, οι οποίοι αποτελούν σημαίνουσες προσωπικότητες στην τ/κ κοινότητα, είναι άνθρωποι που, όποτε δοθεί δυνατότητα να συνομιλήσουμε μαζί τους, το κάνουμε. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης αρχών του ψευδοκράτους», διευκρίνισε.

Ξεκαθάρισμα ζητά η Συμμαχία
Στο θέμα των συναντήσεων Μαυρογιάννη-Ναμί αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, επισημαίνοντας πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, καθώς, όπως σημείωσε, «είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνάντηση εκπροσώπου της ε/κ πλευράς, αλλά διορισμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αξιωματούχο του ψευδοκράτους, ο οποίος δεν μετέχει στις συνομιλίες και οι συναντήσεις δεν μπορούσαν να αφορούν τις συνομιλίες. Έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση εάν έγιναν ή όχι αυτές οι συναντήσεις και τι συζητήθηκε σε αυτές τις συναντήσεις».

«Εάν η Κυβέρνηση αποδέχεται να συναντά τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους, τότε τι μήνυμα στέλνουμε στις άλλες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα σε εκείνες τις χώρες που, ακούοντας τις εκκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρνήθηκαν μέχρι σήμερα να έχουν οποιαδήποτε επαφή με το τ/κ καθεστώς;», διερωτήθηκε.

Η Ε.Ε. θέλει πολύ τη λύση, λέει ο Ναμί
Εν τω μεταξύ, πληθώρα συναντήσεων στο Στρασβούργο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, είχε ο λεγόμενος «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί.

Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», ο κ. Ναμί έκανε λόγο για «μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο Κυπριακό», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. «θέλει πολύ μιαν άμεση και μόνιμη λύση» στο πρόβλημα.

Στη συνάντηση με τον κ. Φούλε, ανέφερε, συζητήθηκε κυρίως το Κυπριακό και ενώ αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε μία ώρα, τελικά επιμηκύνθηκε κατά μισή ώρα ακόμη. Απάντησε, συνέχισε, σε ερωτήσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να γίνουν πιο ενεργοί οι Κανονισμοί για την Πράσινη Γραμμή και την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/κ.

Συζήτησαν, επίσης, τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας εναρμόνισης της νομοθεσίας του «ψευδοκράτους» με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θέμα που κατά τον Οζντίλ Ναμί είναι πολύ σημαντικό, καθώς, μετά τη λύση, οι νόμοι στα κατεχόμενα θα πρέπει να είναι εναρμονισμένοι.

Source : www.simerini.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου