Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Διευκόλυνση της ΔΕΑ ζητούν οι συγγενείς αγνοουμένων

Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, σε διακήρυξή της για την ημέρα αγνοουμένων στις 29 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) κάθε δυνατή διευκόλυνση και να της επιτραπεί ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές πληροφοριών και σε κάθε χώρο, που θα υποβοηθούσε το ερευνητικό της έργο.

Όπως αναφέρει, στις 29 Οκτωβρίου 1974, επομένη της συμπλήρωσης της ανταλλαγής αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, αρχίζει για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια νέα τραγική περίοδος, αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας, που ουδέποτε επέστρεψαν και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με απόφασή της, που πήρε στην συνεδρία της ημερομηνίας 22/4/2010, καθόρισε την 29η Οκτωβρίου κάθε χρόνου ως "Ημέρα Αγνοουμένων". Ημέρα κατά την οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός καλείται να φέρει στη μνήμη του και να αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές στις ηρωικές μορφές των Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974, αναφέρει η Διακήρυξη.

«Μιας τραγωδίας, που κατ’ απαράδεκτο τρόπο συνεχίζεται για 39 και πλέον χρόνια και που οφείλεται στην απροθυμία της Τουρκίας να επιδείξει τη στοιχειώδη ανθρωπιστική διάθεση να δώσει εξηγήσεις για την τύχη τους, αφού αποδεδειγμένα τα ίχνη τους χάθηκαν σε περιοχές που καταλήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής», επισημαίνει η Παγκύπρια Οργάνωση Αγνοουμένων.

Η αταλάντευτη απαίτηση των συγγενών Αγνοουμένων να πληροφορηθούν με πειστικά στοιχεία για την τύχη των δικών τους, οι αποφάσεις διαφόρων Διεθνών Οργανισμών και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προσβλέπει η Τουρκία να ενταχθεί, σημειώνει, «έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να υποχρεωθεί η Τουρκία να επιτρέψει το 2004 την επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η «επανέναρξη των εργασιών της ΔΕΑ δημιούργησε μια ελπιδοφόρα κινητικότητα στο θέμα, που για να φέρει όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει να διασφαλισθεί η ειλικρινής και έντιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών. Πρέπει να δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή κάθε δυνατή διευκόλυνση και να της επιτραπεί ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές πληροφοριών και σε κάθε χώρο, που θα υποβοηθούσε το ερευνητικό της έργο».

Στα πλαίσια της φετινής «Ημέρας Αγνοουμένων», η Οργάνωση καλεί όλους τους Συγγενείς Αγνοουμένων και φίλους του θέματος, που θα οδηγούν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, ν’ αφήσουν τα φώτα των οχημάτων τους αναμμένα μεταξύ των ωρών 7-9 π.μ., δίνοντας «έτσι το μήνυμα πως δεν ξεχνούμε τους Αγνοουμένους μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι αποκατάσταση και σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του λαού μας».

Source : www.kathimerini.com.cy 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου