Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Εκπληκτικές εικόνες από την βροχή Περσείδων στην Κύπρο – Κοσμοσυρροή στην Κυπερούντα

Ο ουρανός έμοιαζε με τις φωτογραφίες της NASA!

Ένα θέαμα από άστρα που έσβηναν κυριολεκτικά στη γη. Τηλεσκόπια στραμμένα προς τον Κρόνο, ζιβανία και παραδοσιακά εδέσματα που συνόδευαν την καταπληκτική βραδιά την οποία διοργάνωσαν τα φροντιστήρια Φάκας χθες βράδυ στην Κυπερούντα.

Σύμφωνα με τον εκ των διοργανωτών, αστροφυσικό, Χρύσανθο Φάκα, παρατηρούμε το φαινόμενο των διαττόντων αστέρων, όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Αυτό που βλέπουμε είναι μια εικόνα από τον αστερισμό του Περσέα ο οποίος μας ρίχνει αστέρια. Το φαινόμενο αυτό είναι ορατό κάθε χρόνο γύρο στον Άυγουστο αν και αρχίζει από τις 17 Ιουλίου και διαρκεί μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Το φαινόμενο συνδυάζεται με το καλοκαίρι, εφόσον ο καιρός προσφέρεται για νυχτερινή έξοδο αυτής της μορφής, η οποία αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης.

Μέχρι εδώ είναι η απλή αντίληψη του φαινομένου. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό κύριο Φάκα όμως, αυτό που ακριβώς συμβαίνει δεν είναι ότι πέφτουν άστρα αλλά ούτε και ο αστερισμός των Περσίδων. Τον Αύγουστο, η γη περνά μέσα από την τροχιά του κομήτη Swift–Tuttle, ο οποίος αφήνει πίσω του πολλά συντρίμμια όπως πετρώματα και σώματα.
Η γη περνώντας από την τροχιά αυτή, με την βαρύτητα της, ελκύει όλα αυτά τα σώματα, τα οποία μπαίνουν στη σφαίρα της, πυρακτώνονται και το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε «αστέρια» να πέφτουν.

Σε ερώτηση αν τα σώματα που ελκύει η γη, μέχρι φτάσουν στην επιφάνεια της είναι πιθανών να προκαλέσουν οποιανδήποτε ζημιά, ο κ. Φάκας μας απάντησε ότι συνήθως τα σώματα αυτά, μέχρι να φτάσουν στην επιφάνεια της γης εξαϋλώνονται. Εξήγησε ότι σώματα αυτά μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης με τεράστιες ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 100.000 χιλιόμετρα. Σε αντίσταση με την ατμόσφαιρα της γης το σώμα αναγκάστηκα πυρακτώνεται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει πιθανότητα πτώσης ενός σώματος με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιά, άλλωστε και αυτό έχει τύχει.

Τα φροντιστήρια Φάκας τα οποία διοργάνωσαν την αστρονομική βραδιά, η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός, επισκέφτηκαν πάνω από 300 άτομα. Με συνοδεία την παραδοσιακή ζιβανία, τους ξηρούς καρπούς και άλλων εδεσμάτων, τον ουρανό να ρίχνει βροχή «αστέρια», το τηλεσκόπιο στραμμένο στον Κρόνο ο οποίο φλέρταρε με τους δαχτύλους, η βραδιά έμοιαζε δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από μια καλοστημένη ταινία.

Η νύχτα πλαισιώθηκε από ζευγαράκια που απολάμβαναν το ρομαντικό θέαμα, παρέες εξοπλισμένες με κουβέρτες οι οποίες ξάπλωσαν στο χορτάρι και είχαν θέα μόνο τον ουρανό ενώ δεν έλειψε και μια ομάδα Γερμανών οι οποίοι απόλαυσαν το θέαμα.

Οι διοργανωτές δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους όσον αφορά την προσέλευση, η οποία ήταν τριπλάσια από τις περασμένες.

Τα φροντιστήρια Φάκας είναι παρών σε όλα τα αστρονομικά φαινόμενα διοργανώνοντας παρόμοιες εκδηλώσεις σαν αυτή που θεσμοθετήθηκε κάθε Αύγουστο στην Κυπερούντα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί φωτογραφίες από την χθεσινή βραδιά.


Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου