Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τα ταξίδια του «θεού» στην Ευρώπη

Από την εποχή όπου τα κυπριακά σωματεία έδιναν και τα δύο ευρωπαϊκά ματς στην έδρα της άλλης ομάδας λόγω κυρίως της οικονομικής αδυναμίας που είχαν μέχρι και το υπέρ-μοντέρνο Τσάμπιονς Λίγκ και Γιουρόπα ο Απόλλωνας έχει καταγράψει 44 χρόνια πορείας στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Στα πέτρινα χρόνια του κυπριακού ποδοσφαίρου ως προς τις διακρίσεις που υπήρχαν εκ μέρους των ομάδων ο Απόλλωνας ήταν από τις λίγες, ίσως η μοναδική ομάδα, που κατάφερε να διακριθεί μέσω αποτελεσμάτων προχωρώντας στην επόμενη φάση… είτε ακόμη και μέσω τιμητικών αποτελεσμάτων όπως είναι η ισοπαλία για παράδειγμα με τη Μπαρτσελόνα του Μαραντόνα το Σεπτέμβριο του 82.

Η «Κ» μπαίνοντας στο βαγόνι του χρόνου κάνει στάσεις σε όλες τις συναντήσεις των φετινών κυπελλούχων προκειμένου να μάθουν οι νέοι και να φρεσκάρουν τη μνήμη τους οι παλαιότεροι…

Ντεμπούτο στο Βέλγιο το 66
Την εποχή όπου οι Μπιτλς μεσουρανούσαν στην παγκόσμια μουσική σκηνή ο κυπελλούχος Απόλλωνας κλήθηκε να αγωνιστεί και στους δύο αγώνες στη Λιέγη του Βελγίου κόντρα στη Σταντάρ. Η παρέα του τότε σταρ της ομάδας Πανίκου Κρυστάλλη κατάφερε στον πρώτο αγώνα να σκοράρει το πρώτο γκολ στην ιστορία της με τον Βασιλειάδη χάνοντας ωστόσο με 5-1. Ο επαναληπτικός ολοκληρώθηκε με τους Βέλγους να κερδίζουν 1-0.


Ταξίδι αναψυχής στη Βουδαπέστη 1967
Την επόμενη σεζόν και πάλι ως κυπελλούχοι οι Λεμεσιανοί έδωσαν δύο παιγνίδια στη Βουδαπέστη κόντρα στη Βάσα. Οι Ούγγροι επικράτησαν με 5-0 στο πρώτο ματς ενώ άλλα τέσσερα γκολ σημείωσαν στον επαναληπτικό.

Κόντρα στον Μαραντόνα
15 χρόνια μετά το 1982 με προπονητή το Τσέχο Κρέιτσι ο Απόλλωνας μπαίνει στο επιβλητικό Καμπ Νου για να αντιμετωπίσει τη Μπάρτσα των Μαραντόνα και Σούστερ. 3 ο Μαραντόνα, 2 ο Σούστερ, ο Βίκτορ, Ουρμπάνο και ο Αλεσάνσκο διαμόρφωσαν το τελικό 8-0. Δύο εβδομάδες αργότερα οι Καταλανοί έρχονται στην Κύπρο χωρίς τα αστέρια τους, με τον Απόλλωνα να παίρνει ιστορική ισοπαλία 1-1, με σκόρερ τον Άντρο Χριστοδούλου.

Η πρώτη ισοπαλία 1984
Τι και αν έχασε στην έδρα των Μποέμιανς με 6-1 η ομάδα καταφέρνει στον επαναληπτικό στο Τσίρειο να πάρει την πρώτη ισοπαλία στην ιστορία της με 1-1.


Τρία αυτογκόλ ο Δανός 1986
Κόντρα στη Μάλμε ο Απόλλωνας στη Σουηδία ηττάται με 6-0 με τα τρία αυτογκόλ του Δανού να παραμένουν ανάμνηση για τον τότε τερματοφύλακα Θράσο Κονιώτη. Στο Τσίρειο οι Λεμεσιανοί με προπονητή τον Μπίχαλτσεκ επικρατούν με 2-1 χάρη στα γκολ που πέτυχε ο Άντρος Χριστοδούλου.

Σπουδαία εμφάνιση κόντρα στη Σαραγόσα 1989
Κόντρα στην ανερχόμενη τότε δύναμη του Ισπανικού ποδοσφαίρου υπό τον Ένγκελ οι Λεμεσιανοί χάνουν στο Τσίρειο με 3-0 ωστόσο στο Λα Ροσαλέδα χάνουν τη νίκη στο τελευταίο λεπτό από τους Ισπανούς που ισοφάρισαν το γκολ του Πίττα.

Επική πρόκριση 1991
Ως πρωταθλητής η ομάδα χάνει από τη πρωταθλήτρια Ρουμανίας Κραϊόβα εκτός έδρας με 2-0. Στο Τσίρειο γίνεται η επική ανατροπή με την ομάδα του Φέρνερ να φτάνει στο 3-0. Στον επόμενο γύρο οι γαλάζιοι συναντούν τον Ερυθρό Αστέρα με τον πρώτο αγώνα να γίνεται στα σύνορα Ουγγαρίας λόγω του πολέμου στη τότε Γιουγκοσλαβία. 3-1 και 0-2 οι νίκες των Σέρβων που ήταν πρωταθλητές Ευρώπης.


Το λιμάνι με το λιμάνι 1992
Ο Απόλλωνας ταξιδεύει στο θρυλικό Άντφιλντ για να αντιμετωπίσει τους κόκκινους του Λίβερπουλ. Υπό τον Ντίντερ Φέρνερ ο Απόλλωνας χάνει 6-1 με το Μιλέγκο Σπόλιαριτς να έχει να θυμάται το γκολ που πέτυχε μέσα στην Αγγλία. Στη Λεμεσό η ομάδα ηττάται και πάλι με 1-2 με το Μιλέγκο να χρίζεται και πάλι σκόρερ σε μια εμφάνιση που έμεινε στην ιστορία.

Ιστορική ισοπαλία με Ίντερ 1993
Η ομάδα του Φέρνερ χάνει με 2-0 το πρώτο ματς με αντίπαλο τη Βάτς εκτός ωστόσο στο Τσίρειο η τριπλέτα Κρισμάρεβιτς, Σπόλιαριτς και Τσέποβιτς διορθώνει την κατάσταση παίρνοντας την πρόκριση στην παράταση με σκορ 4-0. Στον επόμενο γύρο χάνοντας με 1-0 στο Μιλάνο από την Ίντερ ο Απόλλωνας στο δεύτερο ματς στη Λεμεσό μετά από εκπληκτική εμφάνιση σ’ ένα ιστορικό ματς εξέρχεται ισόπαλος 3-3 με τους νερατζούρι του Ντένις Μπέργκαμπ.

Στο παραπέντε χάθηκε η πρόκριση 1994
Ξεπερνώντας το εμπόδιο της Τέουτα Τούρες με δύο νίκες η ομάδα κοντράρεται με τη Σιόν. Οι Ελβετοί στο Τσίρειο κερδίζουν με 1-3 και όλα δείχνουν ότι έχουν τελειώσει. Η ομάδα του Φέρνερ πάει στην Ελβετία και κρατάει την πρόκριση μέχρι και το τελευταίο λεπτό οπότε και σκοράρουν οι Ελβετοί για να πάει το παιγνίδι στην παράταση όπου και στη συνέχεια προκρίθηκαν.


Άδοξος αποκλεισμός 1997
Καθάρισε την υπόθεση πρόκριση στον επαναληπτικό στη Λεμεσό αφού μετά την ισοπαλία με 1-1 στην Αλβανία οι γαλάζιοι επικρατούν με 3-0. Κόντρα στη Μουσκρόν η ομάδα παίρνει ισοπαλία στο Τσίρειο με 0-0 ενώ χάνει στο δεύτερο ματς με 3-0


Η επίθεση στο Κίρζη 1998
Κόντρα στη Λιθουανική Εσκράνα ο Απόλλωνας κάνει την πρώτη του έκτος έδρας νίκη με 2-1, με τον Πίττα να σκοράρει με απευθείας κόρνερ και το Κριστέα να μπαίνει στη λίστα των σκόρερ. Στον επαναληπτικό οι Λεμεσιανοί εξέρχονται ισόπαλοι 3-3 και ο πρόεδρος της ομάδας Ντίμης Κίρζης δέχεται επίθεση από οπαδούς αποχωρώντας στη συνέχεια από την ομάδα.

Στον επόμενο γύρο οι γαλάζιοι αποκλείουν τη Τσεχική Γιάμπλονετς στα πέναλτι και αφού τα δύο ματς τελείωσαν με το ίδιο σκορ 2-1. Στο Γ γύρο η ομάδα αποκλείεται από τον Πανιώνιο χάνοντας 3-2 στη Νέα Σμύρνη και 1-0 στο Τσίρειο.

Οι δίδυμοι πύργοι 2001
Χάνοντας με 3-2 στην Αλβανία η ομάδα κάνει την ανατροπή στο Τσίρειο παίρνοντας την πρόκριση με 3-1. Στη συνέχεια το ματς στο Άμστερνταμ με αντίπαλο τον Άγιαξ αναβάλλεται λόγω της επίθεσης που έγινε στους δίδυμους πύργους του Μανχάταν. Μια εβδομάδα αργότερα οπότε και διεξάγεται ο αγώνας οι Ολλανδοί με τον Ιμπραήμοβιτς στην ενδεκάδα κερδίζουν με 2-0 ενώ στη Λεμεσό αποχωρούν σκοράροντας τρια γκολ.

Η πιο ντροπιαστική στιγμή
Ως πρωταθλητές στον Απόλλωνα κάνουν πανηγύρια αφού η κλήρωση τους έφερε απέναντι στην Κόρκ της Ιρλανδίας. Το πρώτο ματς ηττάται με 1-0 στην Ιρλανδία και στον επαναληπτικό δεν καταφέρνουν να αλλάξουν τα δεδομένα παραμένοντας στην ισοπαλία.

Με κάτω τα χέρια 2010
Με αντίπαλο την άσημη Σιμπίρ της Σιβηρίας οι Λεμεσιανοί χάνουν με 1-0 εκτός ενώ το 2-1 της νίκης τους στη Λεμεσό τους αναγκάζει να αποχωρήσουν πρόωρα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Συμμετοχές στο Πρωταθλητριών: 2*
Συμμετοχές στο Κυπελλούχων: 6
Συμμετοχές στο ΟΥΕΦΑ:7

*Ο Απόλλωνας τη σεζόν 94-95 αν και πρωταθλητής δεν είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λίγκ αφού η ΟΥΕΦΑ δεν έδωσε δικαίωμα συμμετοχής στην Κύπρο


Σκόρερ
Σπόλιαριτς 11
Τσέποβιτς 7
Κρισμάρεβιτς 4
Πίττας 4
Καβάζης 3
Χριστοδούλου 3
Τσολάκης 2
Ζουμπάρεφ 2
Πτάγκ 2
Πεσίροβιτς 2
Κριστέα 2
Τζέκινς 1
Χατζηλοϊζου 1
Σταύρου 1
Κένι 1
Σεντόσκι 1
Νούνιες 1
Σεμέδο 1
Σόσιν 1
Βασιλειάδης 1
Θεμιστοκλέους 1
Ιωσηφίδης 1

Τα ματς

Πρωταθλητριών 1991
Α προκριματικός
Κραϊόβα –Απόλλων 2-0
Απόλλων – Κραϊόβα 3-0 (Πεσίροβιτς 2, Πτάγκ)

Β προκριματικός
Ερυθρός Αστέρας –Απόλλων 3-1 ( Πτάγκ)
Απόλλων –Ερυθρός Αστέρας 0-2

Α προκριματικός γύρος ΟΥΕΦΑ 94 *
Τέουτα Τούρες –Απόλλων 1-4 (Σπόλιαριτς, Κρισμάρεβιτς, Τσέποβιτς 2)
Απόλλων –Τέουτα Τούρες 4-2 (Τσέποβιτς 2, Χατζηλοίζου, Πίττας)

Απόλλων –Σιόν 1 – 3 (Κρισμάρεβιτς)
Σιόν – Απόλλων 2 – 3 ( Σπόλιαριτς, Κρισμάρεβιτς, Τσέποβιτς)

*Ο Απόλλωνας αν και πρωταθλητής δεν είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λίγκ αφού η ΟΥΕΦΑ δεν έδωσε δικαίωμα συμμετοχής στην Κύπρο

Α προκριματικός γύρος Τσάμπιονς Λίγκ 2006
Κόρκ-Απόλλων 1-0
Απόλλων-Κόρκ 1-1 (Σόσιν)

Κυπελλούχων 1966
Στάνταρ Λιέγης –Απόλλων 5-1 (Βασιλειάδης)
Στάνταρ Λιέγης –Απόλλων 1-0

Κυπελλούχων 1967
Βάσας Βουδαπέστης –Απόλλωνας 5-0
Βάσας Βουδαπέστης –Απόλλωνας 4-0

Κυπελλούχων 1982
Μπαρτσελόνα –Απόλλων 8-0
Απόλλων –Μπαρτσελόνα 1-1 (Χριστοδούλου)

Κυπελλούχων 1986
Μάλμοε- Απόλλων 6-0
Απόλλωνας –Μάλμοε 2-1 (Χριστοδούλου 2)

Κυπελλούχων 1992
Λίβερπουλ –Απόλλων 6-1 (Σπόλιαριτς)
Απόλλων-Λίβερπουλ 1-2 (Σπόλιαριτς)

Κυπελλούχων 1998
Εκράνας –Απόλλων 1-2 (Πίττας, Κριστέα)
Απόλλων –Εκράνας 3-3 (Σπόλιαριτς2, Καβάζης)

Β Γύρος
Απόλλων-Γιάπλονετς 2-1 (Καβάζης,Κριστέα)
Γιάπλονετς-Απόλλων 2-1 (Θεμιστοκλέους)


Γ γύρος
Πανιώνιος –Απόλλων 3-2 (Σπόλιαριτς2)
Απόλλων-Πανιώνιος 0-1


ΟΥΕΦΑ 1984
Μποέμιανς –Απόλλων 6-1 (Τζέκινς)
Απόλλων – Μποέμιανς 2-2 (Κένι, Σταύρου)

ΟΥΕΦΑ 1989
Απόλλων-Ρεάλ Σαραγόσα 0-3
Ρεάλ Σαραγόσα –Απόλλων 1-1 (Πίττας)

ΟΥΕΦΑ 1993
Βατς –Απόλλων 2-0
Απόλλων-Βατς 4-0 (Τσέποβιτς2, Σπόλιαριτς, Κρισμάρεβιτς)

Β γύρος
Ίντερ –Απόλλων 1-0
Απόλλων-Ίντερ 3-3 ( Σπόλιαριτς, Κρισμάρεβιτς, Ιωσηφίδης)

ΟΥΕΦΑ 1997
ΜΙΠΑ-Απόλλων 1-1 (Τσολάκης)
Απόλλων-ΜΙΠΑ 3-0 (Τσολάκης, Μπλαμτένοβιτς, Πίττας)

Β γύρος
Απόλλων-Εξέλσιορ Μουσκρόν 0-0
Εξέλσιορ Μουσκρόν-Απόλλων 3-0

ΟΥΕΦΑ 2001
Τίρανα-Απόλλων 3-2 ( Ζουμπάρεφ 2)
Απόλλων-Τίρανα 3-1 (Σπόλιαριτς, Σεντόσκι, Καβάζης)

Β γύρος
Άγιαξ –Απόλλων 2-0
Απόλλων-Άγιαξ 0-3

Γ Προκριματικός Γύρος Γιουρόπα Λίγκ 2010
Σιμπίρ- Απόλλων 1-0
Απόλλων-Σιμπίρ 2-1 (Νούνιες, Σεμέδο)

Πηγή: http://www.24sports.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου