Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μεθοδεύεται επιβολή λύσης στο Κυπριακό, δηλώνει ο Γ. Ομήρου

Έκκληση προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας και να της υποδείξουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του διεθνούς Δικαίου, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα πως ο διεθνής Τύπος και οι πολιτικοί παράγοντες σε Κύπρο και ΗΠΑ, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση στην Κύπρο, μεθοδεύουν επιβολή λύσης στο Κυπριακό.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Κόκου Φωτίου στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου είπε ότι εάν οι προηγούμενοι κατακτητές επεδίωκαν να εκμεταλλευτούν τη θέση και τον πλούτο της Κύπρου «ο σημερινός κατακτητής θέλει να βάλει μόνιμο πόδι στο νησί και να μας εξανδραποδίσει. Για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε ορατό κίνδυνο εθνικού και φυσικού αφανισμού από τη γη των πατέρων μας».

«Μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, δεν επιτρέπεται ούτε εφησυχασμός, ούτε υποτίμηση των υπαρκτών κινδύνων. Χρειάζεται εγρήγορση και ανάταση ψυχών», πρόσθεσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Αναφερόμενος στις προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου σημείωσε πως «αυτές προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής».

Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας, συνέχισε, «παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.


Ταυτόχρονα, ανέφερε, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ και με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες, δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στην ομιλία του ο Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο και είπε πως «είναι πλέον μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση που προωθείται για επιβολή λύσης στο Κυπριακό με αξιοποίηση και της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο. Τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, οι δηλώσεις και αρθρογραφίες πολιτικών παραγόντων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές Τούρκων επισήμων, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ τρομακτικών πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική δουλεία στην οποία έχουμε περιέλθει».

Αναφερόμενος στη συνομολόγηση της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «οι Τούρκοι επιδίδονται σε ερμηνείες που παραπέμπουν σε δημιουργία κράτους από δύο υφιστάμενες κρατικές οντότητες, δηλαδή μέσα από διαδικασία παρθενογένεσης και σε χωριστές κυριαρχίες και ιθαγένειες. Ενώ κρίσιμα και κεφαλαιώδη θέματα όπως ο τερματισμός της κατοχής, το σύστημα ασφάλειας, η απομάκρυνση των εποίκων, το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών απουσιάζουν από τη συμφωνία».

Καθήκον της πλευράς μας, συνέχισε, «αποτελεί η αποτροπή των στρεψόδικων τουρκικών μεθοδεύσεων, η υπεράσπιση της μίας μόνης και αδιαίρετης κυριαρχίας, της μίας και μόνης υπηκοότητας και της μίας και μόνης διεθνούς νομικής προσωπικότητας, η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η καταγγελία των πειρατικών επιδρομικών συμπεριφορών της Τουρκίας».

«Μόνο με θετική ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς σε αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα μπορούν να διασκεδασθούν και δικαιολογημένες ανησυχίες για το κείμενο της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου», κατέληξε στην ομιλία του.

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου