Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μπλέκει και τη Cyta ο «Αριστοτέλης»

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης», μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Όπως προκύπτει, φαίνεται ότι το πρόγραμμα προωθείται από τη Cyta, χωρίς να έχει υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο με την ιδιωτική εταιρεία που σχεδίασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι χθεσινές αποκαλύψεις, έρχονται να προστεθούν στον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία αφήνει εκτεθειμένο τον υπουργό.

Όπως αναφέρθηκε χθες στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κανένα συμβόλαιο δεν έχει η Cyta για το πρόγραμμα «Αριστοτέλης», αλλά συμμετέχει σε αυτό με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης μετά από σχετική υπηρεσιακή εισήγηση. Αυτό εξήγησε στην Επιτροπή ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta Άριστος Ριρής, απαντώντας σε ερωτήσεις της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Ο ίδιος αρχικά ισχυρίστηκε ενώπιον των βουλευτών ότι η Cyta δεν είχε αναλάβει δεσμεύσεις, ούτε και έκανε δαπάνες. Ωστόσο, όταν η βουλευτής υπέδειξε ότι η ίδια η Cyta έχει τυπώσει διαφημιστικό υλικό στο οποίο αναφέρεται ως «στρατηγικός συνεργάτης» του προγράμματος «Αριστοτέλης» και μάλιστα το υλικό αυτό στολίζει τα καταστήματα της Cyta, ο κ. Ριρής παραδέχτηκε ότι έγιναν κάποιες δαπάνες προς αυτή τη κατεύθυνση. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπέδειξε στον Άριστο Ριρή, ότι αν και δεν υπήρχε συμφωνία, υπήρχε εκπρόσωπος της Cyta στο πάνελ της επίσημης παρουσίασης του «Αριστοτέλη».

Αργότερα, μετά το τέλος της συνεδρίας σε άτυπο διάλογο με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου επιβεβαίωσε ότι είχε εγκρίνει και κονδύλι €70.000 για τον «Αριστοτέλη» το οποίο δεν δαπανήθηκε. Μάλιστα μόλις χθες, και πάλι μετά από υπηρεσιακές εισηγήσεις, το διευθυντικό συμβούλιο αποφάσισε να «παγοποιήσει» τη συμμετοχή της Cyta στον «Αριστοτέλη».

Κατέθεσε ο Κενεβέζος

Kατάθεση στους ανακριτές της Αστυνομίας έδωσε προχθές ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος σε σχέση με τον χαμένο φάκελο που αφορά στην ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης» από το υπουργείο του.

Η Αστυνομία μετά που πήρε οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα επανάρχισε τις έρευνές της για εντοπισμό του φακέλου και τη Δευτέρα είχε συνάντηση στο γραφείο του, με τον υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κενεβέζος απέδωσε τον θόρυβο γύρω από τον οποίο ξέσπασε το ζήτημα σε πολιτικούς λόγους, χωρίς να αναφέρει επί της ουσίας οτιδήποτε, σε σχέση πάντα με το ποιος μπορεί να εξαφάνισε τον φάκελο. Αυτό πάντως που εξάγεται, από τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός, είναι πως στην Επιτροπή Ελέγχου κατατέθηκε και έγγραφο το οποίο δεν βρισκόταν στον φάκελο «Αριστοτέλης» που διατηρούσε το Yπουργείο Παιδείας.

Τόσο για τον λόγο αυτό όσο και για παραλαβή όλων των εγγράφων, η Αστυνομία θα κινηθεί προς την πλευρά της Βουλής, μετά και από συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα. Αφού ολοκληρώσει τις έρευνές της θα αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να δώσει τη συμβουλή της για το πώς θα συγκεντρώσει τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή. Αυτό θα γίνει είτε με επαφή με τη Γραμματεία της Επιτροπής, είτε στην περίπτωση που η ίδια Επιτροπή αποστείλει τα έγγραφα στον Γενικό Εισαγγελέα, όπως είναι και η θέση της, να τα παραλάβει από αυτόν.

Όσον αφορά στο κατά πόσον θα κληθεί και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου να καταθέσει, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τις οδηγίες του Εισαγγελέα. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές καλύπτονται από ασυλία και γι’ αυτό θα ζητηθεί η γνώμη του Εισαγγελέα κατά πόσον μπορεί να ληφθεί κατάθεση, ή να ζητηθούν έγγραφα.

Επιστολή στον Γ.Εισαγγελέα

Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται πλέον το θέμα της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης» με επιστολή που απέστειλε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου. Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, η οποία ήταν και η εισηγήτρια του θέματος στην πρώτη συζήτησή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γιώργο Γεωργίου, ζητά να γίνει εκ νέου συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, μετά και την ολοκλήρωση της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. «Μετά την ολοκλήρωση της Έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας για την ψηφιακή βιβλιοθήκη ‘’Αριστοτέλης’’ και τη διαχείριση που έτυχε το συγκεκριμένο θέμα από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας– και αυτή θεωρώ ήταν και η αρχική θέση πλείστων μελών της Επιτροπής– θα πρέπει το θέμα να επανέλθει στην Επιτροπή για συζήτηση», αναφέρεται στην επιστολή της κ. Χαραλαμπίδου.

Όσον αφορά στην επιστολή του προέδρου της Επιτροπής προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, στάληκε χθες μαζί με τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίας και όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν ενώπιον αυτής. «Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2014 και σας διαβιβάζω παράκληση όπως διερευνήσετε τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων επί τη βάσει του πορίσματος που συνέταξε το Γραφείο της Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ημερ. 7 Φεβρουαρίου 2014, το οποίο και σας επισυνάπτεται, καθώς επίσης και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την έγκριση της πρότασης των εταιρειών για τη δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ‘’Αριστοτέλης’’», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γεωργίου.


- Source : http://www.philenews.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ  Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου