Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Καθησυχαστικός και ενωτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος - Μηνύματα με κύριο αποδέκτη το ΔΗΚΟ έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε και απαισιόδοξος» δήλωσε ο Πρόεδρος ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η προσπάθεια θα καρποφορήσει.
Σαφέστατη προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες για το Κοινό Ανακοινωνέν, με κυριότερο αποδέκτη τον κυβερνητικό του εταίρο (ΔΗΚΟ), κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης.  «Η Κοινή Δήλωση είναι η ασπίδα μας» είπε χαρακτηριστικά και υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, απορρίπτοντας ότι υπέκυψε σε πιέσεις.

Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε καλά προετοιμασμένος με κυρίαρχο το ενωτικό στοιχείο στην ομιλία αλλά και στις απαντήσεις του, ήταν σαφής, αλλά πλείστες φορές αναλώθηκε σε νομικές λεπτομέρειες που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν δαιδαλώδεις και κουραστικές. Από τις απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και από όσα ζήτησε να μην αποκαλύψει, συνάγεται ότι στο παρασκήνιο γίνονται πολλές κινήσεις για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, (παράλληλα με τη διαδικασία των συνομιλιών) με πρώτο στην ατζέντα το θέμα της Αμμοχώστου.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες ο Πρόεδρος περιορίστηκε να επικαλεστεί την αναφορά του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Αμμόχωστο, και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην επεισέλθει σε λεπτομέρειες για να μην προκαλέσει ζημιά στην προσπάθεια. Είναι όμως σαφές ότι οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι κυρίαρχοι παίκτες κινούνται προς την κατεύθυνση της Άγκυρας με ζητούμενο την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα δώσουν ώθηση στην πολιτική προσπάθεια για αναζήτηση λύσης και θα κινητοποιήσουν την κοινωνία.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος, ούτε και αισιόδοξος, έγινε το πρώτο βήμα» επανέλαβε ο Πρόεδρος ερωτηθείς κατά πόσον αυτή τη φορά θα υπάρξει θετική κατάληξη στις προσπάθειες.

Ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε πολλές φορές την ανάγκη για σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων, μακριά από φανατισμούς και ακρότητες. «Επαναλαμβάνω ότι το Κοινό Ανακοινωθέν είναι μόνον η αρχή, ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος» υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι εκτός από τη στήριξη από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα ήθελε και την υποστήριξη των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο τούς αναγνώρισε το δικαίωμα της διαφωνίας λέγοντας ότι οι στάση τους δεν τον αποδυναμώνει αλλά τον ενισχύει.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεύτερη απόρριψη ενός σχεδίου λύσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε διχοτόμηση, πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους και ίσως σε αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του φυσικού αερίου.

«Η προσπάθεια είναι να φέρουμε ένα σχέδιο λύσης που να μην απορριφθεί» είπε και επανέλαβε τη δέσμευση ότι το Σχέδιο Ανάν δεν υφίσταται. Ο Πρόεδρος διαφώνησε με την ανησυχία ότι το κράτος που θα προκύψει σε περίπτωση λύσεως θα είναι νέο και διαβεβαίωσε ότι θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επανέλαβε επίσης ότι εάν η προσπάθεια καρποφωρήσει η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον ε/κ και τ/κ σε δημοψηφίσματα, τονίζοντας ότι η πλευρά μας θα διεκδικήσει τη διενέργεια απογραφής στα κατεχόμενα για να περιοριστεί το δικαίωμα ψήφου σε εποίκους.

Επισπεύδει η ENI
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος και στο θέμα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του πολιτικού συντάκτη της «Κ» Παναγιώτη Τσαγγάρη κατά πόσον οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να αποτελέσουν λόγο για «πάγωμα» των ερευνών και των έργων σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Είπε μάλιστα ότι η εταιρεία ΕΝΙ πληροφόρησε την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει σε επίσπευση των εργασιών της.

Ο Πρόεδρος δεν απάντησε κατά πόσον η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχεδιασμό για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης.

Πηγή: kathimerini.com.cy

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ  Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου