Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

To Σεπτέμβριο αρχίζει η λειτουργία διοικητικού δικαστηρίου

Tον ερχόμενο Σεπτέμβριο τοποθετείται η έναρξη λειτουργίας του νέου διοικητικού δικαστηρίου.


Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου και Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση κατά άρθρο του νομοσχεδίου.

Το δικαστήριο θα εδρεύει στο Ανώτατο, με δική του αυτονομία και η μόνη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό θα είναι η πρόσληψη πέντε δικαστών, αφού θα γίνει αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των υφιστάμενων λειτουργών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ιστορική σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης και κυρίως σε ανώτατο επίπεδο.

Σημείωσε ότι πρόκειται για χρονίζον πρόβλημα, για το οποίο όμως έχει υπάρξει συναίνεση και της Γενικής Εισαγγελίας και του Ανωτάτου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που αφορά την απρόσκοπτη απονομή δικαιοσύνης, το οποίο στο παρελθόν προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τρεις πολιτειακές εξουσίες και δυστυχώς, όπως ανέφερε, απέτυχαν.

Εξήγησε ότι θα αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος όγκος υποθέσεων στο Ανώτατο, σημειώνοντας ότι τώρα χρειάζεται αρκετός χρόνος για εκδίκαση μιας υπόθεσης πρωτόδικα και στη συνέχεια κάποιος κατηγορούμενος μπορεί να παραμείνει φυλακή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο διοικητικό δικαστήριο θα γίνεται εκδίκαση και των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε παράλληλα ότι με τη δημιουργία του διοικητικού δικαστηρίου επιτυγχάνεται εξειδίκευση των δικαστών και με τον τρόπο αυτό και η σταθερότητα στη νομολογία η οποία, όπως σημείωσε, κατά καιρούς διαταράσσεται λόγω απειρίας ή έλλειψης εξειδίκευσης.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι με τη νέα ρύθμιση δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού και ότι η μόνη επιβάρυνση θα είναι η πρόσληψη πέντε δικαστών με εξειδίκευση στο διοικητικό δίκαιο. Αναφέρθηκε ακόμη στο όφελος που θα προκύψει από την επιτάχυνση στην εκδίκαση υποθέσεων.

Σημείωσε ακόμη ότι σήμερα υλοποιείται ακόμη μια δέσμευση του ΠτΔ , προσθέτοντας ότι η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και προς την κατεύθυνση αυτή θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δικαιοσύνη που απονέμεται καθυστερημένα, δεν είναι δικαιοσύνη.

Ποιές υποθέσεις θα δικάζονται

Το διοικητικό δικαστήριο θα δικάζει υποθέσεις διοικητικού δικαίου, πράξεις παράλειψης της διοίκησης, στη βάση της διερεύνησης της νομιμότητας της πράξης . Εξήγησε ότι την ορθότητα των διαφόρων φορολογικών πράξεων/βεβαιώσεων θα εξετάζουν άλλα δικαστήρια και θα μπορούν να τροποποιούν ή να αντικαθιστούν την απόφαση του διοικητικού οργάνου.

Επίσης, το δικαστήριο θα εξετάζει και υποθέσεις αλλοδαπών που υποβάλλουν αιτήματα στην Κύπρο και σχετίζονται με διεθνή προστασία, δίνοντας έτσι τέλος στις χρονίζουσες διαδικασίες με την εμπλοκή και της αναθεωρητικής αρχής.

Σημαντική μέρα για την απονομή δικαιοσύνης χαρακτήρισε τη σημερινή και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, λέγοντας ότι η τροποποίηση του συντάγματος επιτρέπει τη δημιουργία διοικητικού δικαστηρίου.

Εξήγησε ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο ήταν είναι αντιμέτωπο με μεγάλο όγκο υποθέσεων, αφού στο νέο δικαστήριο θα γίνεται ακρόαση πρωτόδικων υποθέσεων και θα γίνονται προσφυγές διοικητικού δικαίου.

Θα υπάρξει, είπε, εξοικονόμηση χρόνου κάτι το οποίο η Επιτροπή Νομικών αντικρίζει θετικά και σε αυτό το πλαίσιο θα εργαστούμε.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι όταν το διοικητικό δικαστήριο αποφασίζει ότι κάτι που έπρεπε να γίνει δεν έγινε, ή το αντίθετο, δεν θα έχει δικαίωμα η διοίκηση να κάνει κάτι διαφορετικό γιατί θα υπόκειται σε παρακοή.

Source : http://www.sigmalive.com


--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ  Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου