Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Λουτρό αίματος στους δρόμους του Κιέβου

Έκκληση για τον τερματισμό των αιματηρών ταραχών απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο Κίεβο που έχουν κοστίσει τη ζωή, επισήμως, σε 25 ανθρώπους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Σε μια προφανή προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η οποία είναι στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης, ο ουκρανός πρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε σε διάγγελμά του προς το έθνος ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να "μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους".

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους "δρόμους" και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (...) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.

«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι δημοτικές αρχές στο Κίεβο ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 22:00 τοπική ώρα και μετά, εκ των οποίων οι 110 νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς.

Οι αρχές στο Κίεβο έκλεισαν το μετρό της πόλης, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν την Τετάρτη, για λόγους ασφαλείας.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τρίτη τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε προς τον Γιανουκόβιτς «την σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου». Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν «κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση ». Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται , αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. (ΠΗΓΗ Skai.gr)


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δεκάδες νεκροί από τις βίαιες ταραχές
Σε 22 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από τις βίαιες ταραχές στο Κίεβο η εφημερίδα Κίεβ Ποστ, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μέλη του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία καθώς και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Κατά την ουκρανική εφημερίδα μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί και 13 πολίτες. Επισήμως πάντως και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι νεκροί των αιματηρών συγκρούσεων στο Κίεβο είναι συνολικά 18, εκ των οποίων οι επτά είναι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών και οι άλλοι 11 διαδηλωτές.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000 εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι δημοτικές Αρχές στο Κίεβο ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 22:00 τοπική ώρα και μετά, εκ των οποίων οι 110 νοσηλεύονται. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς.

Οι Αρχές στο Κίεβο έκλεισαν το μετρό της πόλης, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν την Τετάρτη, για λόγους ασφαλείας.

ΕΕ, ΗΠΑ, Μόσχα καταδικάζουν τη βία στην Ουκρανία
Από τη Μόσχα έως την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, έως τη Βαρσοβία, οι επικεφαλής της διπλωματίας καταδίκασαν την επιστροφή της βίας στο Κίεβο, με το Βερολίνο να ανακινεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, η οποία κατά πολλούς είναι στο χείλος του "εμφυλίου πολέμου".

Την ώρα που οι συνεχιζόμενες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 18 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του από τους δρόμους του Κιέβου και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

"Η κυβέρνηση, κυρίως , έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση", είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, εκφράζοντας "την έντονη ανησυχία" του και υπενθυμίζοντας "τον επείγοντα χαρακτήρα του άμεσου διαλόγου" με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας ( Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Αλεξέι Πούσκοφ, η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του " εμφυλίου πολέμου " και κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. "Πιστεύω ότι η Ουκρανία κινείται στο "πορτοκαλί" σενάριο της κατάληψης της εξουσίας μέσα από το χάος και την αυθαιρεσία", είπε, αναφερόμενος στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που οδήγησε στην άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης. "Νομίζω ότι είναι η Δύση και οι πολιτικοί της που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, ασκώντας συνεχώς πιέσεις στις ουκρανικές αρχές να μην αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα και να αφήσουν τις ριζοσπαστικές ακραίες οργανώσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου" ανέφερε ο Πούτσκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το Βερολίνο, εν τω μεταξύ, απείλησε την Ουκρανία με πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Όποιος είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδηγούν σε αιματοχυσία ( ... ) θα πρέπει να αναμένει ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις κυρώσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Γάλλος ομόλογός του Λοράντ Φαμπιούς κατήγγειλε την "αδιάκριτη χρήση βίας στο Κίεβο", καλώντας όλες τις πλευρές "να ( ...) επαναλάβουν αμέσως την πορεία του διαλόγου".

Παρόμοια έκκληση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση "να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο" για να αποφευχθεί η "περαιτέρω βία".

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον που τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει πολλά ταξίδια στο Κίεβο, είπε ότι "ανησυχεί πολύ" για την "κλιμάκωση της βίας", καλώντας τους "πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση της πολιτικής κρίσης".

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προτείνει και πάλι βοήθεια της Βαρσοβίας για έξοδο από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία απειλείται με "εμφύλιο πόλεμο σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα", με συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αναμέτρηση με τους διαδηλωτές του Κιέβου

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν απόψε μια επιχείρηση για την απομάκρυνση των χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί και επτά πολίτες.

Υποστηριζόμενοι από τρία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, εκατοντάδες αστυνομικοί της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, προωθούνται προς την πλατεία, προσπερνώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε μια μάταιη προσπάθεια να τους σταματήσουν. Οι αστυνομικοί νωρίτερα κάλεσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση".

Από πίσω τους, στη δεύτερη γραμμή, υπήρχαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν σε υποχώρηση τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου.

Πολλοί άλλοι στην πλατεία τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο. Μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει οι αρχές στους διαδηλωτές, στελέχη της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν το συγκεντρωμένο πλήθος για το τι θα επακολουθούσε και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την πλατεία. Άλλοι καλούσαν τους αστυνομικούς "να μην πυροβολήσουν τους Ουκρανούς".

Τουλάχιστον 150 διαδηλωτές τραυματίστηκαν νωρίτερα σήμερα, εκ των οποίων οι 30 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ένας από αυτούς έχασε το χέρι του προσπαθώντας να μαζέψει μια κροτίδα. Από την πλευρά των αστυνομικών υπάρχουν 47 τραυματίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε είπε ότι οι ουκρανικές αρχές τον διαβεβαίωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν το παν για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον των διαδηλωτών.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες ο Φίλε είπε ότι "συγκλονίστηκε" από τις εικόνες που είδε από το Κίεβο. "Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στον οποίο είπα ότι η εικόνα των Μπερκούτ (ειδικές δυνάμεις καταστολής) με τα Καλάσνικοφ προκαλεί μεγάλη ανησυχία και με διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα. Για χάρη των Ουκρανών και για το μέλλον αυτής της χώρας, προσεύχομαι να είναι έτσι", κατέληξε.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μακελειό με εννιά νεκρούς στην Ουκρανία

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στο Κίεβο, εκ των οποίων οι επτά ήταν πολίτες και οι δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα μια εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει τελεσίγραφο στην αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Ωστόσο, διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι απόψε το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες ακτιβιστές.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι περίπου 30 διαδηλωτές έχουν μπει στο κτίριο όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών. Οι μονάδες αυτοάμυνας των διαδηλωτών φυλούν την είσοδο του δημαρχείου το οποίο έχει μετατραπεί σε "γενικό επιτελείο της επανάστασής" τους.

Παρέμβαση Λευκού Οίκου για τις βιαιότητες στο Κίεβο
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία "δεν θα επιλύσει την κρίση". "Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να "βάλει τέλος στις συγκρούσεις" και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση. "Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές", τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές", πρόσθεσε η Μάγκνουσον, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό "δεν θα τερματιστεί η κρίση".

"Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)", την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, συνέχισε.

Μετά από αρκετές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα στο Κίεβο μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών. Πέντε πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης από τον Γιανουκόβιτς "να ξαναρχίσει από σήμερα τον διάλογο με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας", κατέληξε η Μάγκνουσον.

Βιτάλι Κλίτσκο: Να φύγουν τα γυναικόπαιδα από την πλατεία Ανεξαρτησίας
Ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από «τις γυναίκες και τα παιδιά» να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα.

«Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αυτή πλατεία του Κιέβου. «Καλούμε τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στο Κίεβο στη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές, ενώ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ένας αστυνομικός απεβίωσε την ώρα που διακομιζόταν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αιτία του θανάτου του είναι ο τραυματισμός του από μια σφαίρα στον λαιμό», πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν απόψε μια επιχείρηση για την απομάκρυνση των χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί και επτά πολίτες.

Υποστηριζόμενοι από τρία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, εκατοντάδες αστυνομικοί της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, προωθούνται προς την πλατεία, προσπερνώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε μια μάταιη προσπάθεια να τους σταματήσουν. Οι αστυνομικοί νωρίτερα κάλεσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση".

Από πίσω τους, στη δεύτερη γραμμή, υπήρχαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν σε υποχώρηση τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου


Source : http://www.kathimerini.com.cy/

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου