Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σχέδιο με πέντε δημαρχεία προτείνουν Βρετανοί εμπειρογνώμονες - Για αναδιαμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Σχέδιο με πέντε δημαρχεία προτείνουν Βρετανοί εμπειρογνώμονεςΠέντε δήμους, ένα για κάθε ελεύθερη επαρχία της Κύπρου, προτείνουν οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, στο προκαταρκτικό έγγραφο μελέτης για αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο έγγραφο, το οποίο παραδόθηκε χθες στην Κυβέρνηση, οι Βρετανοί αναλύουν την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξετάζοντας τέσσερα σενάρια αναδιάρθρωσης. Τονίζουν, ωστόσο, ότι το σενάριο με τη δημιουργία πέντε δήμων, αντί 30 που είναι σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο, είναι το πιο ριζοσπαστικό, αλλά είναι το μοντέλο που θα επιφέρει τα περισσότερα οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο.

Το μοντέλο που θα προκύψει από αυτό το σενάριο θα είναι η δημιουργία πέντε νέων τοπικών Αρχών, στα όρια των επαρχιών, στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι υφιστάμενοι δήμοι, αλλά και οι κοινότητες ανά επαρχία. Πέραν αυτού, οι Βρετανοί καταγράφουν και το σενάριο του υφιστάμενου μοντέλου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας εμφαντικά ότι η συγκεκριμένη δομή τoυ δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γίνεται επίσης αναφορά στο σενάριο της συμπλεγματοποίησης τοπικών Αρχών και υπηρεσιών, για το οποίο οι Βρετανοί εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις. Αναλύεται ακόμα και το σενάριο της δημιουργίας Δευτεροβάθμιου Οργάνου, το οποίο θεωρούν ότι εγκυμονεί δυσκολίες και προβλήματα στη λειτουργία του.

Οι εισηγήσεις των Βρετανών δημιουργούν νέα δεδομένα και αναμένονται έντονες αντιδράσεις από πλευράς τοπικών Αρχών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων στους οποίους ανέθεσε η Ένωση Δήμων την υποβολή εισηγήσεων.

Σύντομα θα πρέπει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο

Πηγή: www.philenews.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου