Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Διαμάχη στη Νότιο Αφρική για το... κουνέλι στο αυτί του Νέλσον Μαντέλα - Κρυμμένη διαμαρτυρία (ΦΩΤΟ)

Διαμάχη στη Νότιο Αφρική για το... κουνέλι στο αυτί του Νέλσον ΜαντέλαΠρετόρια, Νότια Αφρική
Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Νότιο Αφρική με αφορμή ένα... κουνέλι στο αυτί του Μαντέλα.

Ο λόγος για το κουνέλι από μπρούτζο που έχει τοποθετηθεί στο αυτί του αγάλματος του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, το οποίο οι γλύπτες «έκρυψαν» εκεί, σε μία κίνηση διαμαρτυρίας για τη βιασύνη της κυβέρνησης της χώρας να ολοκληρωθεί το άγαλμα.

Στη γλώσσα της Νοτίου Αφρικής «haas» σημαίνει τόσο βιασύνη, όσο και κουνέλι.

Υπήρχε, όμως, και ένας ακόμα λόγος που οι γλύπτες Αντρέ Πρινσλού και Ρουχάν Γιάνσε βαν Βούουρεν έκρυψαν το κουνέλι στο άγαλμα. Αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν ως ιδιότυπη «υπογραφή», καθώς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής δεν τους άφηνε να χαράξουν τα αρχικά τους στο παντελόνι του αγάλματος.

Διαμάχη στη Νότιο Αφρική για το... κουνέλι στο αυτί του Νέλσον Μαντέλα

Εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της Νοτίου Αφρικής δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει απαιτήσει από τους γλύπτες να βγάλουν το κουνέλι και να «επαναφέρουν την αξιοπρέπεια στο άγαλμα».

«Δεν θεωρούμε ότι είναι σωστό (να υπάρχει), καθώς ο Νέλσον Μαντέλα δεν είχε ποτέ ένα κουνέλι στο αυτί του» είπε ο Μογκομίτσι Μογκοντίρι, μιλώντας στο BBC.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι γλύπτες δεν είχαν ζητήσει να χαραχτούν τα αρχικά τους στο άγαλμα και υποστηρίζει ότι «ξαφνιάστηκε» από τις φήμες ότι απαγόρευσε στους γλύπτες να βάλουν την υπογραφή τους. «Εάν μας το ζητούσαν, θα το εξετάζαμε» είπε ο Μογκοντίρι.

Το άγαλμα -ύψους εννέα μέτρων- αποκαλύφθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την ταφή του Μαντέλα και βρίσκεται στα γραφεία της κυβέρνησης στην Πρετόρια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, οι γλύπτες ζήτησαν συγγνώμη από την κυβέρνηση και την οικογένεια του Μαντέλα, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο σε ηλικία 95 χρονών.

Πρόκειται για ένα μικρό σύμβολο, δήλωσε ο Αντρέ Πρινσλού, ένας εκ των γλυπτών. «Δεν κάνει κακό στο άγαλμα και για να το δει κανείς χρειάζεται κιάλια ή τηλεφακό», πρόσθεσε.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ - in.gr

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου