Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Φιλί Ζωής από την Βουλή στους ασθενείς με κατά πλάκα σκλήρυνση - Κονδύλι 1,8 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Υγείας για την αγορά φαρμάκων

Ο Υπουργός Υγείας ελπίζει ότι το όλο θέμα θα έχει αίσιο
τέλος όταν θα πάει στην Ολομέλεια προς ψήφιση
Αίσιο τέλος όπως όλα δείχνουν θα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα που προκλήθηκε όταν η Βουλή ψήφιζε τους κρατικούς προϋπολογισμούς και ειδικότερα αυτόν του Υπουργείου Υγείας και αφορούσε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα συμπολιτών μας με  σκλήρυνση κατά πλάκας.

Την στρέβλωση που δημιουργήθηκε τότε θα διορθώσει η ίδια η Βουλή ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Υπουργείου Υγείας για παραχώρηση ενός κονδυλίου ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την αγορά πολύ σημαντικών φαρμάκων.

Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Πετρίδης σε δηλώσεις του στην «Κ» εμφανίσθηκε βέβαιος ότι το ποσό που έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών θα περάσει από την Ολομέλεια.

«Φαίνεται ότι  η Βουλή θα δώσει πίσω την οριζόντια περικοπή των 7 εκατ. ευρώ. Ευελπιστώ ότι αυτό το ποσό που θα πάρουμε  και έχουμε γράψει ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών ότι χρειαζόμαστε 1,8 εκατ ευρώ και ζητούμε να μας τα δώσουν».

Το πρόβλημα με την περικοπή ενός μεγάλου ποσού από τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας προκλήθηκε όταν η Ολομέλεια προχώρησε στην περικοπή 7 εκατ. ευρώ.

«Η Βουλή όταν ψήφιζε τα κονδύλια εκ παραδρομής ή χωρίς να δει αν μέσα στο κεφάλαιο αγορά αναλωσίμων και άλλων σκευασμάτων, χαρακτηρίσθηκε ως λειτουργική δαπάνη και στις λειτουργικές δαπάνες είχανε κάνει μια οριζόντια περικοπή 7 εκατ. ευρώ» μας είπε ο κ. Πετρίδης ο οποίος θεωρεί υπαρκτό το πρόβλημα η μη επίλυση του οποίου έθετε σε κίνδυνο ζωές ασθενών.

Λόγω της περικοπής το Υπουργείο Υγείας αδυνατούσε να αγοράσει αναγκαία φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Υπάρχει μια διαδικασία τώρα η οποία εφαρμόζεται από το Γενικό Λογιστήριο. Εάν δεν υπάρχει η πίστωση στον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος τότε δεν δικαιούσαι να το κάνεις και είσαι ποινικά υπεύθυνος».

Μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί ο σύνδεσμος των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν επισκεφθεί προχθές και τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου από τον οποίο πήραν διαβεβαιώσεις ότι η Βουλή θα επαναφέρει το σχετικό κονδύλι στους  προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας.

Μέχρι σήμερα όπως είπε ο κ. Πετρίδης στην «Κ» ενώ οι λειτουργοί είχαν συμπληρώσει την λίστα των ασθενών που δικαιούνται την συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή εντούτοις αδυνατούσαν να την χορηγήσουν επειδή δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην αγορά της.

Πηγή: kathimerini.com.cy

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου