Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Οι αυτοκτονίες των φυλακών, η νομοθεσία και η άποψη ειδικού

Το troktikocyp ζήτησε από την εγγεγραμμένη ψυχολόγο και συμβουλευτική ψυχολόγο να τοποθετηθεί στο θέμα των αυτοκτονιών ως ψυχολόγος.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο

Οι αυτοκτονίες παρόλο που είναι ο πιο συχνός θάνατος σε ιδρύματα όπως τις φυλακές αποτελεί ένα πολύπλευρο αλλά και πολυδιάστατο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει, μεταξύ άλλων, φιλόσοφους, θεολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και ψυχιάτρους, αλλά και πολιτικούς.   Με βάση τον Γάλλο φιλόσοφο  A. Camus, στο μύθο του Σίσυφου, η αυτοκτονία είναι το μόνο σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα.

Αντιστρέφοντας λίγο το ρόλο του ψυχολόγου και μπαίνοντας βαθύτερα στο ανθρώπινο κομμάτι, έχοντας έτσι τη λογική να μιλάει, αναγνωρίζεται το χαστούκι που συγκλόνισε την κοινωνίας μας … οι επανωτές αυτοκτονίες στις φυλακές, το σωφρονιστικό ίδρυμα και σύστημα που σήμερα έρχεται αντιμέτωπο με μια αποτυχία. Η νομοθεσία που διέπει τις φυλακές μας από το ’60 δεν είναι επαρκείς και επιτέλους ο εκσυγχρονισμός της μας αγγίζει χέρι χέρι με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα αίτια της αυτοκτονίας είναι πολύπλοκες . Μερικές ομάδες ατόμων φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες στην αυτοκτονία και ιδιαίτερα όταν  βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες κατάσταση ζωής και σε συνδυασμό άλλων στρεσογόνων παραγόντων .

Η πρόκληση για την πρόληψη των αυτοκτονιών είναι να εντοπίσει τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα , υπό ποιες περιστάσεις , και στη συνέχεια να παρέμβει αποτελεσματικά. Ερευνητές έχουν εντοπίσει μια σειρά από ευρείς παράγοντες που αλληλεπιδρούν έτσι ώστε να τοποθετούν ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικο - πολιτισμικών παραγόντων , ψυχιατρικές παθήσεις , τη βιολογία , τη γενετική, τη συμπεριφορά δεσμοφυλάκων και το άγχος . Οι τρόποι με τους οποίους αυτοί οι παράγοντες αλληλεπιδρούν για να παράγουν αυτοκτονικές συμπεριφορές είναι πολύπλοκοι .

Οι φυλακές όπως και άλλα είδη αναμορφωτήριων είναι θεωρητικά υπεύθυνα για την προστασία και υγεία των κρατούμενων. Η αποτυχία στο να  προστατευτεί η ψυχική, νοητική αλλά και σωματική υγειά των κρατουμένων ανοίγει κουτί της Πανδώρας σε νομικά και πολιτικά θέματα καθώς επίσης αποτελεί και μεγάλο ενδιαφέρων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Περισσότερο γιατί, οι αυτοκτονίες ή/και η απόπειρες αυτοκτονιών αντανακλούν την ποιότητα περιβάλλοντας στην οποία μεταξύ άλλων, ζουν οι κρατούμενοι και στο οποίο καθημερινά δουλεύουν οι δεσμοφύλακες μας.  Μέσα σε ένα περίπλοκο σύστημα όπως οι φυλακές, παγκοσμίως, υπάρχει μεγάλη δυσκολία  στην πρόληψη αυτοκτονίας.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρόληψη της αυτοκτονίας, ενώ είναι κάτι εφικτό, περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων, που κυμαίνονται από την παροχή της καλύτερης δυνατής προϋποθέσεις για την ανατροφή των παιδιών και της νεολαίας μας, μέσω της αποτελεσματικής θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, και με το περιβαλλοντικό έλεγχο των παραγόντων κινδύνου.
Αντιπροσωπεύει ένα σύνδεσμο σε μια μακρά και διαφοροποιημένη αλυσίδα που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατόμων και ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών της υγείας, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς φορείς, κυβερνήσεις, νομοθέτες, κοινωνικές επικοινωνίας, επιβολής του νόμου, τις οικογένειες και τις κοινότητες.

Το βασικό στοιχείο σε κάθε πρόγραμμα πρόληψης αυτοκτονιών είναι το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ιδρύματος, οι οποίοι αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας για την πρόληψη των αυτοκτονιών και οι οποίοι αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της κάθε φυλακής. Χωρίς εκπαίδευση δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει τους κινδύνους, να προβεί σε αξιολόγηση, και να εμποδίζει μια αυτοκτονία.

Μέρος της εκπαίδευσης χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει και τη γνώση του γιατί ένα σωφρονιστικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για αυτοκτονική συμπεριφορά, τη στάση του προσωπικού για την αυτοκτονία, πιθανούς προδικαστικούς παράγοντες για την αυτοκτονία, περιόδους υψηλού κινδύνου, τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα κτλ.

Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την εφαρμογή αξιολόγησης της ψυχικής υγείας του κάθε κρατουμένου όπως και του βαθμού ρίσκου του για αυτοκτονία. Ένας προσυμπτωματικος ελέγχος για αυτοκτονία σχεδόν αμέσως μετά την είσοδο στο ίδρυμα ίσως να είναι αποτελεσματική.

Συχνά, δεν υπάρχουν επαρκείς αριθμούς του προσωπικού ψυχικής υγείας σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη άμεση ενίσχυση του προσωπικού ψυχικής υγείας σε κλινική η οποία παρέχει υπηρεσίες στους κρατούμενους αλλά και στο προσωπικό των φυλακών. Λόγω του ότι δεν αρκεί μια αρχική αξιολόγηση για να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των αυτοκτονιών συνεπάγεται τη συνεχής παρατήρηση. Επίσης, χρειάζονται  σαφώς διατυπωμένες πολιτικές και διαδικασίες που περιγράφουν και ευθύνες, τη συνεχή εποπτεία όλων των εμπλεκομένων.

Σωφρονιστικά ιδρύματα φαίνεται να χρειάζονται σοβαρές ρυθμίσεις. Πάνω από όλα την διαφοροποίηση του πληθυσμού τους και ως επακόλουθο τις τοπικές συνθήκες του κάθε πληθυσμού. Ταυτόχρονα ο  υπερπληθυσμός δυσκολεύει την  ποιότητα των  κοινωνικοπολιτισμικών  συνθηκών, όπως και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα ποσοστά αυτοκτονίας με διαφορετικούς τρόπους.

Όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα πρέπει να έχουν λογικές και ολοκληρωμένη πολιτική στην πρόληψη των αυτοκτονιών με τα βασικά συστατικά της. Φυσικά, δεν είναι ευθύνη αξιωματικών αλλά του ιδρύματος και της νομοθετικής αρχής  να εγκρίνουν και να εγκαταστήσουν του εν προγράμματα.

Εν κατακλείδι, αν και μερικές φορές δεν έχουμε την ικανότητα να προβλέψουμε με ακρίβεια εάν και όταν ένας κρατούμενος θα επιχειρήσει ή/και θα αυτοκτονήσει, οι υπάλληλοι των φυλακών και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, της υγειονομικής περίθαλψης, και το προσωπικό ψυχικής υγείας είναι στην καλύτερη θέση για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και τη θεραπεία αυτοκτονικής συμπεριφοράς . Προγράμματα πρόληψης των αυτοκτονιών εφαρμόζονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ήρθε και η δική μας ώρα να πάρουμε την ευθύνη καιν να κάνουμε σημαντικές αλλαγές!

Χριστίνα Φ. Σορόκου, Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός , Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια , Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής - Center of Psychotherapy & Psychometrics, Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία, Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718, Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com, https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου