Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Φλερτ VS Διαδικτυακή Επικοινωνία ( Μέρος Β)

Οι κόκκινες επόμενες τέσσερις σημαίες όπως τις καταγράφει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Χριστίνα Σορόκκου!

Είναι η όχι φλερτ η διαδικτυακή επικοινωνία; Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί λένε πως πρόκειται για ένα αγαθό και άκακο παιχνίδι του φλερτ με άτομα εκτός του γάμου ή και της σχέσης. Ναι μεν είναι άκακο εφόσον υπάρχουν φυσικά και τα όρια, τα οποία είναι ξεκάθαρα και τα οποία δεν παραβιάζονται. Γι΄ αυτό πλέον στη δική μας εποχή, το κάθε ζευγάρι χρειάζεται να γνωρίζει τα όρια του.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δεν προλαμβάνουμε, να αντιληφθούμε ότι σιγά - σιγά συναισθηματικά συνδεόμαστε με το πρόσωπο πίσω από το κομπιούτερ…. Μας φαίνεται μια απλή συζήτηση αλλά … πολλές φορές δεν παραμένει αγαθή … Ο καλύτερος φίλος της διαδικτυακής επικοινωνίας αλλά και η αχίλλειος πτέρνα της σχέσης είναι η ενδυνάμωση αυτής της επικοινωνίας λόγω των αναγκών που προκύπτουν όταν η οποιαδήποτε σχέση περνά κακοκαιρία. Η διαδικτυακή επικοινωνία όμως δεν είναι ομπρέλα … είναι καταφύγιο για ελαφρά πηδηματάκια μακριά από τις δυσκολίες της σχέσεις και ίσως και από την σχέση την ίδια.

Πότε η διαδικτυακή επικοινωνία αρχίζει να είναι επικίνδυνη; Στο μέρος Α του Φλερτ vs Διαδικτυακή Επικοινωνία είδαμε κάποιες από τις κόκκινες σημαίες, ωστόσο υπάρχουν και επιπρόσθετες τις οποίες χρειάζεται να τις έχουμε υπόψη μας …

6. Η απόλυτη ασέβεια είναι να συζητάμε προσωπικές πληροφορίες για τον γάμο ή/και την σχέση μας ή/και πάλι για το έτερο μας με το άλλο άτομο και πιο συγκεκριμένα κακολογώντας την σχέση ή/και το έτερο μας. Είναι διαφορετικό να ξέρει ξεκάθαρα το τρίτο άτομο για την παρουσία του έτερου. Αλλά όχι τα θέματα του γάμου ή/και της σχέσης.

7. Αν το έτερο ενοχλείται και πάλι …. Τότε χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά «μέτρα» πάντοτε με σεβασμό προς το έτερο αλλά και προς τον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει πως, είτε η ποιότητα είτε η ποσότητα της διαδικτυακής επικοινωνίας μας δεν είναι σε αρμονία. Αν επεμβαίνει στη σχέση με το να επηρεάζει ιδιαίτερα και την σεξουαλική μας ζωή, τότε καλά κάνουμε να στρωθούμε στη δουλεία και να κοιτάξουμε πως η δική μας «αγαθή» επικοινωνία καταστρέφει την οικογενειακή μας θαλπωρή! Φυσικά αν αυτό θέλουμε να πετύχουμε, το καταφέραμε! Συγχαρητήρια στην εξέλιξη της τεχνολογίας και σε μας που μάθαμε να την χρησιμοποιούμε.

8. Αν, έχουμε ενθουσιαστεί με το άτομο πίσω από το PC, μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτό και μεταφέρουμε ίσως και την γνώμη του/της … και αν οι φίλοι μας λένε «εεεε είσαι δεσμευμένος/η τι κάνεις; Ξύπνα» … τότε έχουμε ξεκινήσει τις εμμονές μας γι’ αυτό το άτομο. Συνήθως οι γύρο μας μπορούν να αντιληφθούν αυτές τις κόκκινες σημαίες πολύ πιο πριν εμείς χαμπαρίσουμε ότι περπατάμε σε ναρκοπέδιο…

9. Αν οι προθέσεις μας είναι δυνατές και άκαμπτες, τότε οι πιθανότατες να μην μπορέσουμε να προστατέψουμε τη σχέση μας είναι μεγαλύτερες. Αλλά εδώ είναι που χρειάζεται ο ιππότης μας! Είναι αναπόφευκτο να ζητάμε επιβεβαίωση του εγωισμού μας όταν το έτερο μας μάς μειώνει … είτε για την κοιλίτσα που κάναμε, είτε για τις γνώσεις μας, είτε για το ντύσιμο που δεν κατάφερε να μας αλλάξει … Υποσυνείδητα ψάχνουμε τον/την θαυμαστή/τρια μας ίσως και για να μπορέσουμε να επανακτήσουμε την αυτοπεποίθηση μας ή να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα στη σχέση μας. Μπορεί και να βοηθήσει. Αλλά είναι και χειραγωγημένο!. Υπάρχουν καλύτεροι και πιο υγείες τρόποι να αντιμετωπίσουμε το θέμα μας …

Δεν μας χρειάζεται η συναισθηματική απιστία.
Είναι ένα καυτό θέμα η συναισθηματική απιστία, τόσο καυτό που υπάρχει και η πιθανότητα να «καούμε». Εμπεριέχει τόσο δυναμισμό ο οποίος πιθανών να γίνει εθιστικός σε σημείο που η αγάπη γίνεται εθιστική. Ο μόνος τρόπος να φύγουμε από κάτι τέτοιο είναι με το να αλλάξουμε αυτό τον τοξικό δυναμισμό, αναδιαμορφώνοντας την εμπειρία.

Ο εθισμός σε ένα άνθρωπο είναι παρόμοιος με τον εθισμό σε κάποια κατάσταση ή/και ουσία. Με απλά λόγια, βάζει τον εγκέφαλο και ως εκ τούτου το σώμα μας σε μια μεθυστική έκσταση. Σαν αποτέλεσμα, από την μια, δεν μας αφήνει να σκεφτούμε καθαρά και λογικά, έτσι μας είναι αδύνατο να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Από την άλλη, ενισχύεται η τοξική μας συμπεριφορά όταν ο εγκέφαλος μας παράγει συγκεκριμένες χημικές ουσίες οι οποίες μας δίνουν το συναίσθημα ευτυχίας και απόλαυσης του γνωστού «quick-fix». Σαν αποτέλεσμα, έχουμε ένα ωραίο προσωρινό συναίσθημα ικανοποίησης, το οποίο επίσης μειώνει τον πόνο, την ντροπή και την ενοχή μας. Το ίδιο αυτό συναίσθημα μας προσφέρει την ευχέρεια να αποστασιοποιηθούμε από την ευθύνη μας αλλά και από το να εμπλακούμε στην επίλυση των προβλημάτων μας.

Αυτό που ίσως χρειάζεται να καταλάβουμε είναι ότι δεν είναι μόνο το πόσο «special» μας κάνει το άλλο τρίτο άτομο να νοιώθουμε αλλά το πώς η βιοχημεία του μυαλού μας, σε τέτοιες εθιστικές περιπτώσεις, ορίζει τον τρόπο σκέψης μας και ως επακόλουθο, την συμπεριφορά μας. Αποτέλεσμα του πώς εμείς λειτουργούμε και εγκλωβιζόμαστε σε δυσλειτουργικά μοτίβα!

Η προσωπική μας ευτυχία δεν βασίζεται και δεν μπορεί να βασιστεί στην παθολογική αγάπη. Η προσωπική μας ευτυχία δεν μπορεί μέσα από μια παθολογική αγάπη να ανθίσει, μιας και δεν μπορεί να κτίσει εμπιστοσύνη. Η προσωπική μας ευτυχία δεν βασίζεται στο να τρέχουμε άσκοπα προσπαθώντας να βρούμε τον άνθρωπο που θα μας δώσει την δική μας ολοκλήρωση, την δική μας ευτυχία και ηρεμία. Το έτερο μας, χρειάζεται να καλυτερεύει την ποιότητα ζωής μας και όχι να μας δημιουργεί ποιότητα ζωής.


ΙNFO: Χριστίνα Φ. Σορόκου, Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής , Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία
Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718, Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com
https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics


Πηγή: http://www.ilovestyle.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου