Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Θλίψη για τον θάνατο της Αντ.Βαλάκου από κόμματα και θεατρικούς οργανισμούς

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού, Αντιγόνης Βαλάκου, εξέφρασαν κόμματα, καθώς και ο κόσμος της τέχνης. Η ηθοποιός, μία από τις σπουδαιότερες του θεάτρου και του κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών.

 Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της μεγάλης πρωταγωνίστριας Αντιγόνης Βαλάκου, που για πολλά χρόνια λάμπρυνε τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Θέατρο.

 «Η Αντιγόνη Βαλάκου, ηθοποιός με ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία, σπάνια ευαισθησία και ανανεωτικό υποκριτικό ύφος, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 40 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, σε ένα διάστημα από το 1952, όταν πρωτοεμφανίστηκε ως Περντίτα στο "Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Σαίξπηρ έως τον τελευταίο θρίαμβό της το 2007 στο ρόλο της Μάνας Κουράγιο, στο ομώνυμο έργο του Μπρεχτ. Έπαιξε σημαντικούς ρόλους του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, ξεδιπλώνοντας την υποκριτική της δεινότητα από την αρχαία ελληνική τραγωδία έως το σύγχρονο ελληνικό και ξένο δράμα» τονίζει το Θέατρο. Το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια και τους οικείους τής ηθοποιού.

 Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας τονίζει: «Η πόλη της Καβάλας αποχαιρετά σήμερα την Αντιγόνη Βαλάκου, μία από τις κορυφαίες ελληνίδες ηθοποιούς, μία εξαιρετική εκπρόσωπο της δραματικής σκηνής που γεννήθηκε στην πόλη μας και τη λάμπρυνε μέσα από τη σεμνή αλλά τόσο φωτεινή και πλούσια πορεία της στο ελληνικό θέατρο». «Οι λέξεις είναι φτωχές να συμπυκνώσουν και να απαριθμήσουν τις αξέχαστες κορυφαίες ερμηνείες της, τις συνεργασίες της, το ανεξάντλητο ρεπερτόριο ρόλων που με τόσο πάθος και ζηλευτό ταλέντο υποδύθηκε, το ήθος και την ευγένειά της» αναφέρει η ανακοίνωση. 

«Την προσφορά της Αντιγόνης Βαλάκου στο ελληνικό θέατρο μπορεί να την εκτιμήσει ακόμα και κάποιος που είχε την τύχη να δει μία και μόνη θεατρική της παράσταση. Σεμνή και ουσιαστική, πραγματική καλλιτέχνης, τίμησε την τέχνη της όσο λίγοι. Οι ακροατές των μεταφορών θεατρικών έργων στο ραδιόφωνο δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη μαγική της φωνή. Καλό της ταξίδι» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Έφυγε μια μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου. 

Μια σπουδαία ηθοποιός που υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια την τέχνη, σε μια καλλιτεχνική πορεία γεμάτη επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη» ανέφερε το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η σπουδαία ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου προσέφερε για πολλές δεκαετίες στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ σημαντική επίσης υπήρξε η παρουσία της στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Διδάχτηκε την υποκριτική στο "Θεατρικό Σπουδαστήριο" του Βασίλη Ρώτα και ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ αλλά και σε ιδιωτικούς θιάσους, συνεργαζόμενη με πολλούς από τους πλέον σημαντικούς έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, και κατακτώντας τιμητικές διακρίσεις αλλά και την αγάπη και την εκτίμηση των ομοτέχνων της, των κριτικών και του κοινού. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου και εύχεται συλλυπητήρια στους οικείους της». 

«Το ελληνικό θέατρο έχασε μια σπουδαία, σεμνή και με ευγενική παρουσία ηθοποιό», επισημαίνει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου, εκφράζοντας και συλλυπητήρια στους οικείους της. «Η Αντιγόνη Βαλάκου, βραβευμένη με το βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη (1958) διέγραψε μια σημαντική διαδρομή στο καλλιτεχνικό στερέωμα για πάνω από 60 χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλα το ίχνος της στην ιστορία του θεάτρου, με σπουδαίες ερμηνείες στο ενεργητικό της κυρίως στο Εθνικό Θέατρο, ενώ συνεργάστηκε τόσο με το ΚΘΒΕ όσο και με ιδιωτικούς θιάσους» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ. Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου: «Μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου έφυγε από κοντά μας, γεμίζοντας με θλίψη τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού και όχι μόνο. [...] 

Με συνέπεια, ήθος και αξιοπρέπεια χαρακτηρίζεται όχι μόνο το πέρασμά της από το σανίδι, αλλά και ολόκληρη η ζωή της που θα μείνει ανεξάλειπτη στο πέρασμα των χρόνων». 

 Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου